Pozor na korenie a alkohol
Kyselina patrí do žalúdka, v ktorom pomáha tráviť jedlo. Ťažkosti nastávajú, keď sa cez pažerák dostáva do vrchných častí tráviacej sústavy. V takýchto prípadoch vyvoláva ostrú, pálčivú bolesť, ktorá sa premieta až do ťažoby na hrudi. Spomínaná bolesť trvá aj niekoľko hodín a neustupuje ani s nástupom noci, keď sa ukladáme na nočný odpočinok. Okrem veku patrí k rizikovým faktorom aj pravidelné popíjanie alkoholu, jedenie korenistých jedál či nadmerné pitie kávy. Štatistiky hovoria, že takzvaná refluxná choroba žalúdka trápi viac mužov ako ženy. Objavuje sa až u tretiny ľudí s nadváhou a nie je ničím nezvyčajným ani v tehotenstve.
Čítajte aj Bojujete so zápalom, horúčkou, kašľom či prechladnutím? Liekom môže byť "obyčajné" pomeloBanány sú skvelou voľbou
Výbornú pomoc v boji proti „neposlušnej“ kyseline nájdeme v konzumácii chutného, tropického ovocia. Banány rýchlo znižujú príznaky tvorby žalúdočnej kyseliny. Kašovitá hmota, ktorá vzniká pri jedení banánov, prechádza po podráždenej výstelke pažeráka, čím ju šikovne upokojuje. Spomínané ovocie má aj ďalšie pozitívne účinky na tráviaci systém. Na jednej strane pomáha eliminovať hnačku, na tej druhej sa dokáže popasovať aj so zápchou a plynatosťou. Banány sú okrem toho skvelým zdrojom draslíka, ktorý obsahuje vysoké množstvo draslíka. Ide o dôležitú minerálnu látku, ktorá je kľúčovou pre zdravie seniorov. Draslík chráni srdce pred viacerými chorobami.
Ovos áno, ale opatrne s prísadami
Ovsené vločky sú ideálnou voľbou, keď si chceme dopriať niečo chutné a zdravé na raňajky. Dodá dostatočné množstvo energie a vlákniny, ktorá je potrebná pre správne zažívanie. Ovsená maškrta ľahko zasýti a navyše chráni sliznicu žalúdka. Pri príprave tejto dobroty si však treba dávať pozor na to, čo si do tohto jedla pridáme. Ak si do kaše z ovsa dáme hustú smotanu, očakávaný efekt v podobe ochrany žalúdka môže byť opačný. Smotana, ktorá obsahuje vysoké množstvo tuku totiž relaxáciu, uvoľňovanie pažeráková zvierača, čo môže vyvolať vznik kyseliny.
Čo tak kefír?
Skvelým pomocníkom pri zvládaní pálenia záhy pomáhajú aj niektoré zakysané mliečne výrobky. Výborným príkladom je kefír. V prípade, že skombinujeme kefír s lyžičkou šťavyaloe vera, máme vyhrané. Chutná zmes zázračnej byliny krásy a kefíru znižuje účinky nadmernej tvorby kyseliny. Šťava z aloe vera má protizápalové vlastnosti a zároveň má liečivé účinky na zažívací systém. Kefír na druhej strane môže znižovať účinky žalúdočnej kyseliny. Aj v tomto prípade si musíme dávať pozor. Pitie aloe totiž naopak spôsobuje žalúdočné kŕče a hnačku.
Zázvor nielen proti chrípke
Hoci sa zázvor používa najčastejšie na liečbu zápalových ochorení, nachladnutia a chrípky, má aj iné využitie. Liečivý koreň sa používa už celé roky, pretože má protizápalové účinky aj na tráviaci trak. Môžeme ho nakrájať na kúsky, nastrúhať a pridať do jedál alebo miešaných nealkoholických kokteilov. Ďalšou skvelou voľbou je fenikel. Z tejto rastliny si môžeme pripraviť upokojujúci čaj, ktorý pomáha na dlhú dobu zažehnať tráviace problémy. Na prípravu skvelého čaju môžeme použiť dve lyžičky feniklových semienok, necháme vylúhovať, vychladnúť a nakoniec pridáme lyžicu medu. Feniklové semienka môžeme používať aj iným spôsobom. Postačí, ak ich chvíľku požujeme. Pomôže žalúdku, ale dokonca aj osvieži dych.