Lekári varujú: Doprajete si väčšie množstvo alkoholu? "Koledujete si" o porážku

Nová štúdia z pera popredných vedcov varuje pred nadmerným pitím alkoholu. Tentoraz skupina odborníkov prišla na to, že pravidelné popíjanie opojných nápojov je rizikovým faktorom pre vznik náhlej mozgovej príhody.

31.12.2022 08:00
Senior, alkohol, víno Foto:
debata

Pozor na krvácanie do mozgu

Výskum sa zameral na populáciu po celom svete a zistil, že vysoká, ale aj mierna konzumácia alkoholu je spojená so zvýšeným výskytom mozgovej mŕtvice. Zaujímavé v tomto prípade je, že štúdia nezistila, či abstinencia dokáže ľudský mozog uchrániť pred spomínanou nebezpečnou chorobou. Globálny výskum viedli odborníci z írskej Univerzity v Galway a zamerali sa na pitie alkoholických drinkov na vzorke 26-tisíc ľudí po celom svete. Spomínanú skupinu tvorili z väčšej časti ľudia, ktorí sa vyhýbajú alkoholu a zvyšnú časť pravidelní užívatelia alkoholu. Štúdia sa zamerala na rôzne etniká a až v 27 krajinách sveta vrátane Spojeného kráľovstva a Írska, kde sa najmä v druhej uvedenej krajine odhaduje vyššia miera popíjania alkoholu.

vlašské orechy, semená, rastlinné oleje Čítajte aj Hovorí sa im "potravina mozgu", pretože podporujú jeho činnosť. A nielen to... O čom je reč? O vlašských orechoch

Pozreli sa „na zúbok“ Írom

Výsledky skúmania publikoval prestížny časopis Neurology, ktorý patrí medzi najčítanejšie magazíny o neurológii. Výskum viedol profesor Martin O'Donnell a snažil sa zistiť priame spojenie medzi užívaním etanolu a vznikom cievnej mozgovej príhody. „Mŕtvica je celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí a invalidity.

Každý rok dostane mŕtvicu približne 7 500 Írov a približne 2 000 z nich aj zomrie,“ upozorňuje na následky prehnaného pitia profesor O'Donnell. Ako ďalej vysvetľuje pre portál sciencedaily.com, v dôsledku nadmernej konzumácie alkoholu žije len v Írsku až 30 000 ľudí, ktorý majú zdravotné postihnutie vyvolané týmto zlozvykom. Podľa jeho názoru treba brať výsledky výskumu vážne. Priznáva však, že výskum neodhalil, či abstinencia od alkoholu vôbec súvisí s mŕtvicou.

Koho zasahuje alkoholizmus?

Profesor Andrew Smyth zo spomínanej univerzity hovorí, že pitie alkoholu závisí od mnohých faktorov. Patria k nim vzdelanie, miera chudoby, životný štýl, fajčenie, stravovanie a fyzická aktivita. Ako zdôrazňuje, alkoholizmus nie je „výsadou“ len jednej skupiny ľudí, ale dotknúť sa môže kohokoľvek bez ohľadu na vzdelanie, výšku platu či sociálny status. Zdôrazňuje sa, že menšie je riziko pitia u ľudí, ktorí si dávajú väčší pozor na svoje zdravie. Predpokladá, že alkohol nevyhľadávajú ti, ktorí pravidelne cvičia, kontrolujú si stravu a dokážu regulovať každodenný stres.

pomelo Čítajte aj Bojujete so zápalom, horúčkou, kašľom či prechladnutím? Liekom môže byť "obyčajné" pomelo

Škodilo aj pivo aj množstvo alko nápojov

Podľa profesora Smytha štúdia skúmala aj vplyv rozdielneho druhu alkoholu na vznik mozgovej mŕtvice. "V tejto štúdii sme sa zamerali aj na rozdiely medzi typmi alkoholu. Prevažujúca konzumácia piva súvisela s 21 % zvýšením rizika mozgovej príhody,“ upozornil pre portál sciencedaily.com. Zaujímavé je, že konzumácia vína nesúvisela s rizikom mozgovej príhody, nedošlo k vzniku vyššieho ani nižšieho rizika vzniku tejto choroby. Vyššiu pravdepodobnosť výskytu mozgovej príhody mali ľudia, ktorí pili každý deň. Toto riziko je až o 50 % vyššie ako u ľudí, ktorí vypijú maximálne pohár alkoholu denne.

pálenie záhy - bolesť hrdla Čítajte aj Čo pomôže, keď sa kyselina tlačí do hrdla? "Liek" nájdete v každej domácnosti

Nárazové pitie verzus ťažká závislosť

Okrem každodenného pitia poznáme aj iný druh alkoholizmu. Ide o takzvané nárazové alebo epizodické pitie. Na prvý pohľad sa javí ako spoločensky akceptovateľné, pretože nesprevádza človeka každý deň. Objavuje sa napríklad pri určitej príležitosti, alebo počas víkendov. Nárazové pitie definujú vedci ako užívanie piatich jednotiek alkoholu v jeden deň raz za mesiac. Epizodická konzumácia alkoholu súvisela až s 39 % nárastom všetkých mozgových príhod. Vysoký príjem alkoholu je inak definovaný u žien ako u mužov. Vyplýva to zo skutočnosti, že ženy dokáže alkohol ovplyvniť o čosi rýchlejšie než mužov. Vysoký príjem alkoholu u žien znamená vypitie 14 drinkov počas týždňa, u mužov viac ako 21 drinkov za týždeň. Nadmerné konzumácia etanolu sa tak v týchto prípadoch spája až s 57 % nárastom mozgovej mŕtvice.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #senior #porážka #mozgová príhoda