Koronavírus ho pripravil o zdravie, on si ho však vybojoval späť

Rok 2021 ho takmer pripravil o to zdravie, tento rok mu ukázal, že je silnejší, než si kedy dokázal predstaviť. Reč je o sanitárovi Nemocnice AGEL Bánovce Petrovi Hricovi, ktorému koronavírus kruto zasiahol do života a takmer pripravil o zdravie. On sa však nevzdal a vybojoval si ho späť.

22.12.2022 07:00
AGEL BN Peto Hric 2
Peter Hric.
debata

Peťo Hric stál od začiatku pandémie v prvej línii a staral sa o pacientov s koronavírusom. Vo februári 2021 sa ním ale sám nakazil. „Aj keď som to trochu aj čakal, ako asi každý, kto v tom čase prichádzal do kontaktu s pozitívnymi pacientami, zaskočilo ma to. Bola to pre nás veľká neznáma a videli sme, že covid môže mať aj zlý priebeh. Vyľakal ma pozitívny test,“ spomína.

Po dvoch týždňoch domácej liečby sa jeho stav zhoršil, rýchla zdravotná pomoc, ktorú mu privolala manželka, ho previezla na infekčné oddelenie trenčianskej nemocnice. Bol na ventilácii, jeho stav sa však zhoršoval a nakoniec ho preložili na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny a uviedli do umelého spánku napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu.

„Nerád na toto obdobie spomínam. Dodnes si pamätám, ako mi prebehlo hlavou, že to nemusím prežiť, že už sa nemusím vrátiť domov k rodine,“ vracia sa k najťažšiemu obdobiu svojho života.

Peter Hric.
AGEL BN Peto Hric Peter Hric.

Nevzdal sa ale a bojoval nielen s chorobou, ale aj s jej následkami, aby sa mohol vrátiť k svojmu životu. V tom čase sa jeho kolegovia z oddelenia jednodňovej zdravotnej starostlivosti obrátili s prosbou o pomoc na Nadáciu Agel. Tej sa napokon podarilo Petra v jeho ceste za zdravím podporiť a preplatiť finančne náročné rehabilitácie.

Jedenásť mesiacov tvrdej práce, počas ktorých sa učil rozprávať, chodiť, postarať sa o seba, ho stálo veľa odhodlania, ale malo to zmysel. Dnes sa opäť dokáže s láskou a v plnej sile venovať nielen svojej rodine, ale aj pacientom.

„Svoju prácu som mal a vždy budem mať veľmi rád. Hoci sa všetko zmenilo, keď prišla pandémia a ja som ochorel, ani na chvíľu som nezapochyboval, že sa do nemocnice vrátim. Covid som mal dokonca už druhý raz, našťastie už mal len ľahký priebeh. Navždy budem vďačný všetkým, ktorí mi pomohli,“ dodáva Peter Hric.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #príbeh #koronavírus #Covid-19 #sanitár