Šťastné a veselé aj pre ľudí v nemocniciach. Putujú k nim tisíce darov

Aj na starých ľudí, ktorí v nemocnici čakajú na návrat do domáceho prostredia myslia ľudia dobrej vôle. Na prelome starého a nového roka k nim totiž poputuje milé vyjadrenie lásky v podobe praktických darčekov.

23.12.2022 08:00
01foto senior box Foto:
Tisíce darov: Aj v závere tohto roka dostanú seniori, ktorí čakajú v nemocniciach na prechod do domáceho prostredia darček v podobe Senior boxu. Nájsť v ňom môžu nielen zdravotnícke či hygienické potreby, ale aj užitočné informácie pre návrat domov.
debata

Seniorom čoskoro v rámci zaujímavého projektu s názvom Senior box rozdajú tritisíc darčekov.

Užitočný a milý darček

Praktický dar, ktorý nielen poteší, ale prinesie aj užitočné informácie. Senior box je podľa generálnej manažérky Ošetrovateľského centra a Zariadenia sociálnych služieb Slnečný dom v Humennom Zuzany Fabianovej akýsi štartovací balíček produktov a publikácie, súboru dôležitých odporúčaní pre seniora pri prepúšťaní z nemocnice.

„Cieľom Senior boxu je usmerniť blízkych ako sa správne starať o seniora a potešiť alebo povzbudiť produktami našich partnerov. Zloženie Senior boxu nie je každý rok rovnaké a nie každý Senior box obsahuje úplne rovnaké zloženie, pretože niektorí partneri nám poskytujú portfólio rôznych produktov,“ hovorí o ôsmom ročníku projektu.

Čo si nájdu v balíčku?

V tohtoročných boxoch seniori nájdu napríklad týždenný dávkovač liekov, zubnú kefku, vitamíny, sadu antigénových testov, pomôcky pri inkontinencii, vlhčené obrúsky, fixačný krém na zubné náhrady, časopis, pleťový krém, sprchový gél, šampón na vlasy, dezinfekčný roztok, či neutralizátor zápachu.

„Veľmi užitočným obsahom je publikácia Ako sa postarať o blízkeho, ktorá obsahuje veľa užitočných rád a ktorú sme zostavili na základe našich praktických skúseností z práce sestier a celého ošetrovateľského tímu a tímu opatrovateľov. Poznáme typické otázky, problémy, i riziká, na ktoré príbuzní a pacienti v domácnosti často narážajú a sú nám známe i príčiny možného zhoršenia zdravotného stavu, aj preto je súčasťou Senior boxu akýsi domáci kontrolný list, ktorý je zameraný na posúdenie kvality starostlivosti,“ hovorí generálna manažérka spomínaných zariadení.

Ako vysvetľuje, tento kontrolný list blízkym seniorov pripomenie napríklad dôležitosť hydratácie, izolácie pred infekčnými ochoreniami, pravidelné podávanie liekov a sledovanie nových príznakov.

Podporovateľov neodradili krízy

V prípade, že by sa blízki seniorov potrebovali zorientovať v zložitejšej spleti poskytovateľov služieb, v Senior boxe sú užitočné informácie o Portáli Malina, ktorý pomôže nájsť tú najlepšiu starostlivosť. Do projektu sa v tomto roku zapojilo až osemnásť partnerov. Ide najmä o organizácie, ktoré produkujú napríklad kozmetické produkty, hygienické a zdravotnícke pomôcky, produkty s medicínskym zameraním, no tiež Všeobecná zdravotná poisťovňa a Ministerstvo zdravotníctva SR. Tento projekt je tak príkladom súčinnosti poskytovateľa zdravotnej a sociálnej starostlivosti, súkromných výrobcov a dodávateľov a organizácií verejného sektora. Hoci sa mohlo zdať, že inflácia a energetická kríza ovplyvnia hodnotu darov, opak je pravdou.

„Sme veľmi radi, že v rámci spoločenskej zodpovednosti partneri opäť našli cesty ako prispieť do Senior Boxu hodnotnými produktmi. Hodnotu Senior boxu sa dokonca podarilo navýšiť, oproti predchádzajúcim ročníkom je zatiaľ najvyššia hodnota. Slovenskom v súčasnosti rezonuje téma potreby zvýšenej pomoci chorým a odkázaným osobám, a pravdepodobne to bolo impulzom pre zapojenie sa do projektu,“ teší sa z napredovania Senior boxu Zuzana Fabianová.

Seniori oceňujú praktické boxy

Reakcie na projekt sú podľa nej pozitívne. Mnohé nemocnice si dokonca každý rok pre svojich pacientov Senior boxy aktívne žiadajú a chcú byť zahrnuté do zoznamu prijímateľov. „Je nám ľúto, že nedokážeme uspokojiť veľký záujem na sto percent. Žiadalo by sa počet Senior boxov navýšiť.“

S myšlienkou založenia projektu prišla Zuzana Fabianová a okamžite si získala pozornosť a podporu aj jej kolegyne Aleny Mochnáčovej, ktorá Senior boxy okamžite podporila a v ďalších rokoch zastrešila aj ich podporu v plnom rozsahu. „Vtedy nám ani nenapadlo, že projekt budeme nakoniec dlhodobo realizovať. Idea bola skvelá, bolo nám jasné, že projekt tohto druhu je užitočný a potrebný, keďže sme z našej každodennej praxe dôverne poznali potreby našich pacientov a rovnako aj pocity bezmocnosti ich blízkych, ktoré zažívali pri prepustení z nemocnice. Najprv sme sa snažili oslovovať rôzne spoločnosti, aby daný projekt zastrešili, no žiaľ, naše úsilie nebolo úspešné. A keďže sme sa tejto krásnej myšlienky nechceli vzdať, už roky popri svojej náročnej práci organizujeme celú zložitú agendu prípravy Senior boxov. Našou odmenou je dobrý pocit z pomoci v najťažšej chvíli beznádeje,“ uzatvára pre Pravdu Fabianová.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #seniori #Vianoce #darčeky