Poznáte typický vitamín na povzbudenie tela? V ktorej potravine ho nájdete...

Pochutnávanie si na vianočných dobrotách dokáže narobiť žalúdku poriadne ťažkosti. Počas Vianoc kombinujeme veľké množstvo rozličného jedla, od slaných až po sladké dobroty. Výsledkom je nepríjemná ťažoba v bruchu a obťažujúce pocity vyčerpania. Na ktoré vitamíny a minerály by sme nemali zabudnúť počas sviatočných dní?

23.12.2022 06:00
štedrá večera, kapor, zelenina Foto:
Vianočná večera
debata

Keď sa zabúda na živiny…

Zákusky, vianočné pečivo, vysmážaná ryba, zemiakový šalát a alkohol. Ak si tieto maškrty rozložíme do niekoľkých krátkych sviatočných dní, naše trávenie sa nám vskutku nepoďakuje. Počas pochutnávania si na vianočných dobrotách si preto treba dopriať aj pochúťky, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré podporujú trávenie a zbavujú nás únavy. Nájdeme ich v mäse, zelenine, mliečnych výrobkoch i kvasenej kapuste.

dôchodca, mobil Čítajte aj Vianoce a nový rok: Kedy dostanete dôchodok?

Zdroj energie je aj na sviatočnom tanieri

Hoci sa vitamínu B6 pripisuje najmä schopnosť povzbudiť nervový systém, podobné pozitívne účinky má aj na naše zažívanie. Vitamín B6 nesie odborný názov pyridoxín a je kľúčový pri využívaní energie v tele a zároveň sa stará aj o stabilizovanie našej nálady. V prípade nedostatku tohto vitamínu nám hrozia poruchy sústredenia, kolísanie nálady a nedostatok energie. Aj vo vianočných pochúťkach môžeme nájsť dostatok pyridoxínu. Nachádza sa napríklad v mastných morských rybách, typicky v lososovi. Bohatým obsahom vitamínu B6 sa pýšia aj sladké zemiaky, tofu a avokádo.

hodiny, stres Čítajte aj Terapeut radí: Ako sa zbaviť napätia, strachu i závislosti

Typický vitamín na povzbudenie tela

Pri stavoch vyčerpanosti sa treba poobzerať po jedlách s dostatočným množstvom vitamínu B12. Spomínaná mikroživina sa vyskytuje najmä v živočíšnych potravinách. Z rastlinných jedál výnimku tvorí kvasená kapusta a kvasnice. Vitamín B12 premieňa kalórie, ktoré sme prijali z jedla na energiu potrebnú pre správne fungovanie ľudského organizmu. Nedostatkom tejto látky trpia najmä starší ľudia, u ktorých spôsobuje anémiu. Takisto môže chýbať vegánom či vegetariánom. Ak chceme získať zo stravy čo najviac vitamínu B12, mali by sme siahnuť po hovädzom mäse, vajíčkach, mliečnych výrobkoch a rybách, napríklad tuniakovi.

Prečo sme stále unavení?

Z minerálnych látok boduje pri „nakopávaní“ nášho trávenia a nervového systému najmä horčík. Magnézium je dôležitým minerálom, ktorý je potrebný na udržiavanie dostatočného množstva energie. Zvykne chýbať ľuďom, ktorí majú horšie stravovacie návyky, ťažko pracujúcim a seniorom. Nízke hladiny horčíka v tele sa podpisujú pod celkovú horšiu fyzickú aj psychickú výkonnosť. Medzi telesné príznaky nedostatku magnézia patria bolesti hlavy, kŕče v nohách a únava. Medzi duševné príznaky zaraďujeme pocity úzkosti a nepokoj. Bohatým zdrojom horčíka sú magnéziové minerálne vody, avokádo, orechy, jogurty a zelenina.

cholesterol, zdravie, Čítajte aj Je možné poraziť vysoký cholesterol bez liekov? Tu je šesť rád, ako na to. A prečo sú dôležité jablká?

Toto je večný problém

Typickou príčinou únavy u starších ľudí je nedostatok železa. Ide o minerálnu látku, ktorá zabezpečuje výdrž organizmu. Nízke hladiny železa sa prejavujú ospalosťou počas dňa, zhoršeným sústredením a neustálym zívaním.

Pokiaľ nekonzumujeme dostatok potravín s obsahom tejto mikro živiny, môžeme si spôsobiť vážne zdravotné problémy. Železo je totiž súčasťou krvného farbiva, ktoré prenáša kyslík do každej bunky nášho tela a tým zabezpečuje jeho správne fungovanie. Železo sa do tela lepšie vstrebáva za asistencie vitamínu C, ktorý nájdeme v citrusoch, jablkách, zelenine i kvasenej kapuste. Spomínaná minerálna látka je v hovädzine, strukovinách i listovej zelenine.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #Vianoce #sviatky #minerály