Sviatočné stravovanie je náročné. Ktorým zlozvykom by ste sa mali vyhnúť?

Čas hojnosti počas Vianoc môžu komplikovať rôzne ochorenia, ktoré niekedy idú ruka v ruke s vyšším vekom. Sviatočné stravovanie je náročnejšie pre ľudí s cukrovkou, ale aj vysokým krvným tlakom. Na čo si dať v týchto prípadoch pozor?

24.12.2022 06:00
zemiakový šalát, zdravá výživa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Šťastné, nie slané…

S pribúdajúcimi rokmi sa menia aj naše stravovacie návyky. Na udržanie zdravia je potrebné, aby starší ľudia prijímali dostatočné množstvo živín v podobe vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Existujú však jedlá, na ktoré seniori majú „zaostriť“ aj počas sviatočných dní. Na vianočnom stole zvyčajne nechýba dostatočné množstvo slaných pokrmov. Soľ je v zemiakovom majonézovom šaláte, vysmážaných rybách či polievkach.

Soľ nie je vždy nad zlato

Základnou zložkou soli je sodík, ktorého príjem by si mali sledovať najmä ľudia s vysokým krvným tlakom. Množstvo sodíka je vhodné obmedziť na úkor príjmu iných živín. Ideálnou voľbou sú potraviny s vyšším obsahom minerálov vápnika a draslíka. Spomínaný vápnik posilňuje kosti, svaly a nájdeme ho v mliečnych výrobkoch. Keď si radi pochutnávame na orechoch, telu dodáme dostatočné množstvo draslíka i horčíka. Draslík pomáha udržiavať krvný tlak v norme. Horčík zmierňuje kŕče a odstraňuje únavu.

štedrá večera, kapor, zelenina Čítajte aj Poznáte typický vitamín na povzbudenie tela? V ktorej potravine ho nájdete...

Koľko slaných maškŕt je tak akurát?

Takisto netreba zabúdať na vlákninu, ktorá sa nachádza v čerstvej zelenine, strukovinách, ale aj v orechoch a semenách rastlín. Pri hypertenzii sme opatrní pri konzumácii slaných orechov, či iných osolených dobrôt. Podľa zistení organizácie Food and Nutrition Board majú seniori problém s nadmerným príjmom sodíka. Odporúčaná denná dávka tohto minerálu sa pohybuje na úrovni 1 300 mg a pre ľudí vo veku 51 – 70 rokov je to o 100 mg menej. Skvelým trikom na zníženie množstva soli v jedle je používanie domácky pripravených dresingov z byliniek, čerstvých surovín vrátane zeleniny.

Vianoce sú skúškou „výdrže“

A to aj pre starších ľudí s cukrovkou. Vo všeobecnosti si musia strážiť príjem energie. Zdrojom veľkého množstva kalórií nie sú len sladké pokrmy, ale aj nápoje. Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať ako pravdivé, alkohol obsahuje veľké množstvo cukru, ktorý spôsobí výkyvy v hladinách cukru v krvi. Odborníci na výživu radia, že zmierniť pôsobenie cukru, ale aj alkoholu z týchto drinkov môžeme pravidelným pitím pitnej vody. V praxi to znamená, že po vypití pohára vína si máme dopriať rovnaké množstvo pitnej vody.

AGEL BN Peto Hric 2 Čítajte aj Koronavírus ho pripravil o zdravie, on si ho však vybojoval späť

Aj žalúdok je v ohrození

Počas Vianoc trpia aj ľudia, ktorých trápia žalúdočné problémy. Spomínané ťažkosti sa stupňujú pri nadmernej konzumácii jedla. Jesť máme menšie porcie jedla s dlhšími časovými odstupmi. Rovnako sa neodporúča kombinovať slané a sladké pokrmy, napríklad po zjedení vysmážanej ryby sa máme vyhnúť okamžitej konzumácii zákuskov. Problém s prejedaním je, paradoxne, v našom mozgu a nie v žalúdku. Trvá viac ako 15 minút, pokým mozog vyšle telu signál, že žalúdok je už plný. Po každom väčšom jedle sa odporúča počkať minimálne štvrť hodinu a až potom sa rozhodnúť pre ďalšiu maškrtu a piť dostatočné množstvo vody a nesladených bylinkových čajov.

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #jedlo #Vianoce #sviatky #hodovanie