Cibria pamäť a nikdy ich nie je dosť. Čo pomôže nabrať druhý dych?

Pero, papier, slová s chýbajúcimi písmenami a deväťdesiat dní. Vedci sa nechali počuť, že lúštenie krížoviek dokáže pomôcť ľuďom vo vyššom veku zbystriť mozgové funkcie. Tri mesiace, ktoré prežili doplňovaním písmen do neúplných slov tak seniorom pomohli nabrať druhý dych. Najmä po mentálnej stránke.

15.01.2023 06:00
krížovka, tajnička, hlavolam, rozum, pamäť... Foto:
debata

Cibria pamäť a nikdy ich nie je dosť

Starší ľudia a mierna kognitívna porucha. Vek a problémy s myslením idú akosi ruka v ruke. Za spomínanými problémami sa skrývajú výpadky pamäti, horšie vyjadrovanie, únava, neschopnosť sústredenia a myslenia. Nová štúdia z pera amerických odborníkov prichádza so zaujímavým tvrdením. Podľa vedcov „lámanie si hlavy“ nad krížovkami po dobru troch mesiacov pomohlo zlepšiť stav myslenia u väčšiny seniorov.

ovocie, citrus, vitamín C Čítajte aj Ako súvisí nedostatok vitamínu C s bolesťami kĺbov? Tu je odpoveď

Aj mozog treba trénovať

Vedci si do štúdie vybrali vyše sto ľudí vo veku nad 55 rokov, ktorí mali problémy s kognitívnymi schopnosťami. Účastníkov výskumu rozdelili do dvoch skupín. Prvá z nich sa venovala lúšteniu krížoviek, druhá skupina robila pamäťové testy, porovnávacie úlohy, testy na priestorové rozpoznávanie a na rýchlosť spracovania informácií. Z výsledkov vyplýva, že namáhanie mozgu vďaka obľúbenému doplňovaniu písmen do neúplných slov pomohlo starším ľuďom s pamäťou, sústredením a učením. Krížovky boli v tomto smere omnoho efektívnejšie v porovnaní s rôznymi testami na trénovanie pamäti. Ako vysvetľuje vedúca výskumu Davangere Devanandová z medicínskeho centra Kolumbijskej univerzity v New Yorku ide o prvú štúdiu, ktorá dokumentuje nielen krátkodobé, ale aj dlhodobé výhody tréningu mozgu pomocou krížoviek.

vajce, žĺtok, škrupina Čítajte aj Máte problém s pamäťou? Ktorá nenápadná potravina dokáže pomôcť?

Ako to celé začína

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb trápia príznaky mierneho kognitívneho poklesu milióny ľudí po celom svete. Spomínané zmeny sa prejavujú najmä ťažkosťami s pamäťou a v ranných štádiách majú nenápadný priebeh. Vo väčšine prípadov zostávajú na rovnakej úrovni, ale vo zvyšnej časti sa premietajú do vážnejších ochorení, akými sú Alzheimerova choroba a demencia. Medzi typické príznaky Alzheimerovej choroby zaraďujeme zhoršovanie pamäti, zmeny nálady, správania, ukladanie vecí na nesprávne miesta, horšiu orientáciu v známom prostredí a časovú dezorientáciu.

cesnak, čierny cesnak, fermentácia, fermentovaný cesnak Čítajte aj Čo dokáže cesnak s naším telom? Aké účinky má hodinu, tri, či desať po zjedení?

Prichádza pomaly, o to viac prekvapí

Podľa portálu alzheimer.sk spomínané ochorenie začína nenápadne a pozvoľne. Nepretržite sa rozvíja niekoľko rokov. Medzi prvé varovné signály ochorenia patria problémy s pamäťou, zabúdanie nedávnych udalostí, neschopnosť rozpoznať tváre, ťažkosti s orientáciou v čase i priestore. Alzheimerova choroba je najčastejšou formou demencie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je táto choroba jednou z desiatich hlavných smrteľných ochorení ľudstva. Na Slovensku trpí spomínaným ochorením 50 – 60 tisíc ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #vedci #výskum #krížovky