Problémy s trávením má asi polovica ľudí. Môžeme si pomôcť sami?

Zažívacie ťažkosti nie sú ani v starobe „štandardom“, na ktorý si máme zvykať. Hoci vek nezastavíme, horšie trávenie a s ním súvisiace zdravotné komplikácie môžeme predsa len vyriešiť. Za spomínanými problémami sa totiž často skrývajú potravinové intolerancie, ktoré podľa odborníčky zvyknú vekom pribúdať. A ani o nich netušíme.

21.01.2023 06:00
jedlo, alergén, alergia, intolerancia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ako to zistíme?

Odhaliť neznášanlivosť na niektoré druhy jedál nie je vôbec jednoduché. Ako vysvetľuje Zuzana Líšková z Centra výživy a redukcie hmotnosti Medibalance, potravinová intolerancia sa zisťuje ťažšie. Napríklad, pri alergii na potraviny dochádza k reakcii okamžite, a tak máme istotu, že máme alergiu napríklad na orechy či mlieko. Potravinová intolerancia je o čosi komplikovanejšia. Reakcia na určitý druh potraviny totiž prichádza až po niekoľkých hodinách. V takom prípade je preto veľmi ťažké zistiť, ktoré jedlo spôsobilo nevoľnosť, ťažobu na žalúdku či hnačku.

veselí dôchodcovia, penzisti, dôchodok, seniori Čítajte aj Nedostali ste zvýšený dôchodok? Sumu, o ktorú vám zvýšili penziu, máte na účte

Trápi asi polovicu ľudí

Potravinová intolerancia je v podstate slabou alebo zníženou schopnosťou nášho tela tolerovať určitý druh potravín. V praxi to znamená, že ľudský metabolizmus má problémy určitý druh alergénov tráviť a štiepiť. Z medicínskeho hľadiska tak ide o enzýmovú nedostatočnosť. Neznášanlivosť potravín nie je „výsadou“ žiadnej vekovej skupiny. Bojuje s ňou približne polovica populácie, pričom pri alergii na potraviny ide len o 3 – 4 % ľudí.

S vekom problémy narastajú

S pribúdajúcim vekom môže dochádzať k zhoršeniu neznášanlivosti na potraviny. V starobe u ľudí dochádza k úbytku chuťových pohárikov a takisto sa znižuje pocit smädu. Seniori majú problémy s pravidelným stravovaním, pretože buď nepociťujú hlad, alebo im pripravené jedlo nechutí. V prípade, že sa u nich objavia tráviace ťažkosti alebo únava, nenapadne im ihneď potravinová intolerancia. Spomínané ťažkosti pripisujú veku a starnutiu. „Neznášanlivosť potravín sa môže vekom zvyšovať. Náš metabolizmus sa  vekom spomaľuje a rovnako sa znižuje aj produkcia enzýmov. To môže mať súvislosť aj so vznikom potravinových intolerancií,“ hovorí pre Pravdu Zuzana Líšková, ktorú môžeme nájsť aj na web stránke medibalance.sk.

Samoliečba sa neodporúča

Nebezpečenstvo pre seniorov nastáva vtedy, ak potravinovú intoleranciu neriešia a spoliehajú sa na rôznu domácu „medicínu“ alebo samoliečbou rôznymi voľne dostupnými liekmi. „Ťažkosti s trávením seniorom v prvom rade veľmi komplikujú každodenný život.  Siahajú po rôznych voľne dostupných liekoch, ktoré ich problém neriešia.  Neriešenie problémov môže byť spúšťačom vážnejších diagnóz,“ upozorňuje odborníčka. Ako vysvetľuje, potravinovú intoleranciu môžeme odhaliť na základe jednoduchých testov, ktoré dokážu zistiť vyše 280 druhov neznášanlivostí na potraviny.  

mandarinka, žena, dlaň Čítajte aj Svieža pokožka a zdravé kĺby vo vyššom veku? Skúste mandarínky

Poradia a pomôžu odborníci

Po identifikácii potraviny, ktorá nám spôsobuje intoleranciu je riešenie pomerne jednoduché. Pristupuje sa k vylučovaniu daného druhu stravy. Nejde však o trvalý, ale dočasný proces. Napríklad, po roku sa postupne môžu opäť tieto potraviny pomaly zaraďovať do stravovacieho plánu. Seniori môžu siahnuť aj po odbornej pomoci, vďaka ktorej im špecialisti nastavia stravovací program. „Vyvinula som program výživy, pomocou ktorého pomáhame  klientom správne nastaviť jedálniček vzhľadom na ich individuálne vstupné  parametre a nastavenie tela.  V roku 2020 som otvorila prevádzku, kde ponúkame celodenné stravovacie balíčky na základe potravinových intolerancií a  alergií.  Teším sa, že obidva moje projekty pomáhajú ľuďom nastaviť svoje telo na  zdravé fungovanie,“ uzatvára Líšková.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #trávenie #seniori #potravinová intolerancia