Ktoré druhy jedla zabíjajú mozgové bunky? Čo je dobré a čo zlé...

Hoci sa traduje, že konzumácia nezdravých potravín ohrozuje najmä naše srdce, výnimkou podľa nových výskumov nie je ani mozog. Do hry o jeho kondíciu vstupujú takzvané ultra spracované potraviny. Ak si na nich často pochutnávame, hrozí nám riziko vzniku viacerých chorôb vrátane spomalenia myslenia a horšej pamäti.

22.01.2023 06:00
alzheimerova choroba, pamat, demencia, mozog Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo je dobré a čo zlé

Slovičko „ultra“ používajú čoraz častejšie výživoví poradcovia a označujú ním viac-menej nezdravé potraviny. Do tejto kategórie podľa nich patria čipsy, zemiakové hranolky, pizza, maslové sušienky, mrazené hotové jedlá, rýchle občerstvenie či párky.

Nevýhodou týchto jedál je vysoký obsah pridaného cukru, soli, tuku, umelých farbív a konzervačných látok. Spomínané pochúťky sa spájajú najmä so zvýšeným rizikom srdcových chorôb, vznikom metabolického syndrómu a obezity. Najnovší brazílsky výskum varuje, že spomínané jedlá znižujú mozgovú výkonnosť. Znamená to, že si menej pamätáme, horšie sa sústreďujeme a pomalšie myslíme.

Seniori rakovina chudnutie Čítajte aj Zabúdate? Tu je 5 tipov, ktoré pomôžu lenivému mozgu

Lepšie začať skôr, ale…

Vedci v podrobnej štúdii zistili, že ultra spracované potraviny spôsobujú najmä rôzne zápaly v tele a do istej miery poškodzujú aj najdôležitejší orgán centrálnej nervovej sústavy, mozog. Ako vysvetľuje Natalia Gomes Goncalvesová z Lekárskej fakulty na Univerzite v Sao Paule, výber stravy je kľúčový pre udržanie správneho fungovania mozgu. Ideálnym obdobím pre zmenu jedálneho lístka smerom k zdravším jedlám je podľa nej stredný vek. Rozhodnutia z tohto úseku života sa totiž v starobe premietnu do celej série zdravotných problémov.

Keď nám to nemyslí

Na zmenu stravovania však nie je neskoro ani vo vyššom veku. "Stredný vek je dôležitým obdobím života na prijatie preventívnych opatrení prostredníctvom zmien životného štýlu, pretože rozhodnutia, ktoré robíme v tomto veku, ovplyvnia náš ďalší život. To však neznamená, že starší ľudia neuvidia výsledky, ak si osvoja zdravý životný štýl,“ hovorí spomínaná odborníčka.

Výskum si zobral na mušku fungovanie mozgu u takmer jedenásť tisíc ľudí. Odborníci po osemročnom skúmaní zistili, že ľudia, ktorí prijímali viac ako 20 % kalórií z ultra spracovaných potravín majú až o 20 – 25 % spomalené myslenie.

cesnak, čierny cesnak, fermentácia, fermentovaný cesnak Čítajte aj Čo dokáže cesnak s naším telom? Aké účinky má hodinu, tri, či desať po zjedení?

Nezostáva miesto ani čas na zdravé jedlo

Pomyselnou výhodou spomínaného druhu potravín je ich lákavá chuť. Nevýhodou je priberanie na hmotnosti a vznik obezity. Pravidelným a nadmerným konzumovaním nezdravých maškŕt tiež nezostáva priestor pre jedenie ovocia, zeleniny či celozrnných obilnín.

Ako zdôrazňuje, keď ľudia jedia ultra spracované potraviny nedostanú do tela vlákninu, vitamíny, minerály a ďalšie dôležité živiny. Ľudský organizmus tak nemá priestor na to, aby bojoval s chorobami a zápalmi. Navyše, rýchle občerstvenie, čipsy, sladkosti a ďalšie podobné dobroty u nás vyvolávajú návyk a ťažšie si ich preto odopierame.

spánok, posteľ, senior, dôchodca Čítajte aj Čo sa deje s našim spánkom v starobe a prečo ženy spia o 7 minút dlhšie? + tabuľka ako dlho by sme mali spať

Druhá strana mince

Protipólom nezdravých, spracovaných jedál sú všetky čerstvé potraviny, ale aj varená strava. K čerstvým potravinám zaraďujeme najmä zeleninu a ovocie. Viaceré výhody pre náš mozog, cievy a srdce však prináša aj konzumácia mastných rýb ako losos, sleď či makrely. Pamäť a celkovú mentálnu kondíciu zlepšujú tiež orechy a semená rastlín, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ide o takzvané zdravé tuky, ktoré sú ideálnou voľbou v boji proti zápalom, kardiovaskulárnym ochoreniam a duševným ťažkostiam.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mozog #jedlo #zápal #mozgové bunky #zápal v tele