Zbavte sa bolestí kĺbov korením. O aký malý zázrak so skvelými benefitmi ide?

Korenie s výraznou chuťou. Badián dokáže pomôcť aj s mnohými zdravotnými ťažkosťami vo vyššom veku.

08.01.2023 06:00
badián Foto:
debata

Badián sa považuje za žiarivú hviezdu ázijskej kuchyne, pričom ostatné roky si nachádza uplatnenie aj v našich domácnostiach. Korenie má zaujímavý tvar a jeho vlastnosti ďaleko presahujú dochucovanie rôznych jedál. Okrem spomínaných maškŕt totiž skvele „zapasuje“ aj do prípravy rôznych orientálnych pokrmov z bravčového mäsa, kačice, kuraťa. Vhodne sa tiež kombinuje so sójovou omáčkou a niekedy ním šikovne môžeme okoreniť aj opekanú zeleninu.

cesnak, čierny cesnak, fermentácia, fermentovaný cesnak Čítajte aj Čo dokáže cesnak s naším telom? Aké účinky má hodinu, tri, či desať po zjedení?

Malý zázrak so skvelými benefitmi

Zanedbateľné nie je ani jeho použitie v domácej liečbe viacerých zdravotných problémov u ľudí v pokročilom veku. K jeho kľúčovým vlastnostiam patrí ochrana tráviaceho systému a potlačovanie príznakov zápalov kĺbov.

Korenie, ktorého domovom sú orientálne krajiny obsahuje vysoké množstvo antioxidantov. Ide o cenné zlúčeniny, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu. Tento problém vzniká pri tvorbe voľných radikálov, a to najmä zo znečisteného ovzdušia, slnečného žiarenia, ale aj celkovej zlej životosprávy. Oxidačný stres má v ľudskom tele na svedomí vznik rôznych zápalov, ale dokonca aj nádorových ochorení.

Badián účinne potláča tvorbu voľných radikálov, ktoré sa takisto spájajú s cukrovkou či srdcovocievnymi chorobami.

Dôchodci, penzia, dôchodky Čítajte aj Ako sa budú zvyšovať penzie a kedy dostanete viac peňazí? + tabuľka a príklady

Pomôžu tam, kde vraj antibiotiká nestačia

Príčinou rôznych zdravotných problémov sú často aj nenápadné plesne. Máloktorá potravina má schopnosť bojovať proti infekciám, ktoré sú spôsobené plesňami. Výnimkou je v tomto smere hviezdicovitý aníz, ktorého pravidelná konzumácia prispieva k odstráneniu týchto ťažkostí. Napríklad, príznakom plesňovej infekcie je zmena farby a svrbenie kože, úst či genitálií.

Badián si hravo poradí aj s viacerými druhmi baktérií. Vo vyššom veku môžeme mať problémy s účinnosťou antibiotík. Ľudské telo si totiž pri pravidelnom používaní na niektoré z nich vybuduje vskutku slušnú odolnosť. Viacerí výskumníci sa nechali počuť, že badián je vysoko účinný aj proti baktériám, ktoré odolávajú antibiotikám.

Preč s bolesťami kĺbov

Dobrou správou je, že toto aromatické korenie využívame aj na potlačenie bolesti. Zatiaľ čo bežné lieky môžu mať rôzne vedľajšie účinky, badián uľavuje od bolesti bez akýchkoľvek nežiaducich účinkov. Výbornou pomôckou proti lokálnej bolesti kĺbov kolien, lakťov či bedier je olej vyrobený z tejto byliny. Pravidelným masírovaním postihnutých miest dokážeme zmierniť príznaky artritídy.

dôchodci pri počítači Čítajte aj Minimálny dôchodok v januári neporastie. Prečo? A ako sa valorizuje dôchodok človeka s penzijným minimom?

Poteší telo i dušu

Badián je zároveň skvelým liekom pri zažívacích ťažkostiach. V mnohých ázijských krajinách sa odporúča na lepšie trávenie vypiť šálku odvaru z tejto rastliny ihneď po jedle. Horúci, aromatický nápoj pomáha podporovať trávenie.

K jeho hlavným vlastnostiam patrí odstraňovanie kŕčov v bruchu, zmiernenie nadúvania, ale aj úľava pri zápche. Badián prospieva nielen telu, ale zvládnuť dokáže aj liečbu duševných ťažkostí. Spomínané korenie upokojuje organizmus a pomáha pri nespavosti. Z rovnakého dôvodu sa odporúča jeho používanie aj u ľudí, ktorých trápia úzkosti a záchvaty paniky.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #kuchyňa #korenie #dochucovanie #badián #sójová omáčka