Ako súvisí nedostatok vitamínu C s bolesťami kĺbov? Tu je odpoveď

Pokiaľ sa opuchnuté a bolestivé kĺby objavujú v chladnom počasí, nehľadajme ihneď príčinu týchto ťažkostí vo vážnych chorobách. Nielen tieto zdravotné problémy dokáže riešiť lacný a bežný vitamín. S príchodom zimy prijímame málo vitamínu C, ktorého nedostatok komplikuje fungovanie nášho tela.

14.01.2023 07:00
ovocie, citrus, vitamín C Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

V zime je ho treba najviac

Okrem bolesti kĺbov sa pri nízkych hladinách „céčka“ v organizme objavujú aj iné problémy. Ide najčastejšie o poruchy imunitného systému a zápaly ďasien. Nedostatok vitamínu C sa podpisuje aj pod vypadávanie vlasov. Podľa štúdie publikovanej v časopise National Library of Medicine sú pre obranyschopnosť tela potrebné okrem spomínanej látky aj vitamíny A, E a D.

Výskum zahŕňal vyše 25-tisíc ľudí, ktorých odborníci sledovali takmer 20 rokov. Štúdia ukázala, že len v Spojených štátoch amerických trpelo na nízku hladinu vitamínu C v tele až 46 % populácie. Pomerne horšie na tom boli Američania pri príjme iných mikroživín. Až 95 % ľudí chýbal vitamín D, 84 % vitamín E a minerálna látka zinok 15 %. Príčinou vzniku problémov spojených s nízkym príjmom tohto vitamínu je obmedzená konzumácia ovocia a zeleniny, ktorá je typická pre chladné mesiace roka.

cesnak, čierny cesnak, fermentácia, fermentovaný cesnak Čítajte aj Čo dokáže cesnak s naším telom? Aké účinky má hodinu, tri, či desať po zjedení?

Pomáha pri hojení rán

Podľa výživovej poradkyne z organizácie Mighty Health Lindsay Tullisovej je vitamín C kľúčovou látkou, ktorá je potrebná pre rast, opravu tkaniva a hojenie rán. Okrem toho je nevyhnutný pre vstrebávanie minerálnej látky železa. Známa živina sa považuje takisto za silný antioxidant, ktorý bojuje proti nebezpečným voľným radikálom v ľudskom organizme. Voľné radikály vznikajú vplyvom viacerých faktorov, ku ktorým patrí vdychovanie tabakového dymu, slnečné žiarenie, ale aj vystavovanie sa röntgenovým lúčom. V tele vzniká takzvaný oxidačný stres, ktorý pripraví živnú pôdu pre srdcové či nádorové ochorenia.

Koľko ho treba denne?

Odporúčaná denná dávka „céčka“ sa pohybuje na úrovni približne 75 mg pre ženy a 90 mg pre mužov. Potreba vyššieho príjmu vitamínu C stúpa s pribúdajúcim vekom, u fajčiarov a ľudí, ktorí konzumujú pravidelne alkohol.

Ako vysvetľujú odborníci z Mayo Clinic ľudské telo potrebuje spomínanú látku aj na tvorbu krvných ciev, chrupaviek, svalov a na tvorbu kolagénu. Vysoká škola verejného zdravotníctva Harvard T.H Chan School upriamuje pozornosť na schopnosť vitamínu C povzbudzovať tvorbu kolagénu v tkanivách.

Ide o známu bielkovinu, ktorej tvorba v tele s vekom klesá. Výsledkom je horšia kvalita pleti či strata elasticity kože. Kolagén má vláknitú štruktúru a ako proteín je súčasťou rôznych systémov nášho organizmu. Potrebuje ho nervový, imunitný systém, ale aj kosti, chrupavky či krv. Kyselina askorbová ako sa odborne hovorí tejto živine sa podieľa aj na vytváraní hormónov, ktoré patria k chemickým prenášačov vzruchov v nervovom systéme.

Seniori rakovina chudnutie Čítajte aj Zabúdate? Tu je 5 tipov, ktoré pomôžu lenivému mozgu

Keď chýba v tele, nastanú problémy

Ako vysvetľuje Lindsay Tullisová, z nedostatku vitamínu C vzniká anémia, opuchy a bolesti kĺbov. Okrem toho je telo menej odolné voči infekciám, objavujú sa problémy s krvácaním ďasien. Typickými príznakmi sú aj únava, ospalosť a slabosť. Najhoršou formou absencie príjmu vitamínu C je choroba zvaná skorbut, ktorá vyúsťuje až do vypadávania zubov. Našťastie, vyskytuje sa ojedinele. K nedostatku tohto vitamínu sa môžeme dopracovať vtedy, ak prijímame každý deň menej než 10 mg vitamínu C po dobu jedného mesiaca.

Dostupné zdroje céčka

Vitamín C si naše telo nedokáže vyrobiť a z tohto dôvodu ho musíme prijímať vo forme stravy alebo nápojov. Nachádza sa vo veľkom množstve v kivi, citrusových plodoch, paprike, rajčinách, brokolici a špenáte. Vyrába sa aj vo forme obľúbených výživových doplnkov o rôznej sile, ktoré sa užívajú ako prevencia chrípky či prechladnutia. Vitamín C je vo vode rozpustnou látkou.

To znamená, že ho dokážeme vylúčiť z organizmu vo forme moču. I napriek tomu to s jeho príjmom vo forme tabliet netreba predháňať. Pravidelná konzumácia viac ako 1g vitamínu denne môže spôsobiť u niektorých ľudí hnačku alebo obličkové kamene. Za bezpečnú sa považuje dávka 500 mg denne v chladných mesiacoch roka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #problémy #zdravie #senior #vitamín C #kĺby #céčko #opuchnuté nohy