Šípky: Perfektný prírodný zdroj vitamínu C. Ako z nich vyťažiť maximum?

Šípky sú považované za vitamínovú bombu kvôli vysokému obsahu vitamínu C – obsahujú ho až desaťnásobne viac ako citrusy.

06.01.2023 08:00
šípky Foto:
debata

Konkrétne karotenoidy (betakarotén, luteín, zeaxantín a lykopén), vitamíny B1, B2 a flavonoidy. Je dokázané, že tie majú protizápalový, antivírusový a antioxidačný účinok.

Vďaka koktailu týchto látok sú šípky výborným pomocníkom na podporu imunity. Ak ste si ich nazbierali a nasušili, odporúča sa skladovať ich na suchom, chladnom a tmavom mieste skladovať maximálne rok.

cesnak, čierny cesnak, fermentácia, fermentovaný cesnak Čítajte aj Čo dokáže cesnak s naším telom? Aké účinky má hodinu, tri, či desať po zjedení?

Nielen tradičný čaj

Čaj zo šípok pomáha zvyšovať prirodzenú obranyschopnosť organizmu, vypiť dve – tri šálky denne sa odporúča aj pri problémoch s krvotvorbou, s ľadvinovými kameňmi alebo stolicou.

Čaj pripravujte z čerstvých alebo sušených plodov zbavených dráždivých semienok.

Šípky nakrájajte alebo rozdrvte. 1 až 2 polievkové lyžice šípok najskôr zalejte studenou vodou a hodinu ich nechajte lúhovať. Potom vodu aj so šípkami prevarte a nechajte lúhovať ešte štvrť hodiny.

Ak máte sušené šípky, stačí ich rozdrvené zaliať prevarenou vodou a nechať 20 minút vylúhovať.

Vynikajúco chutí aj šípkový džem, čatní alebo džús. Základ je rovnaký: očistené šípky namočte na 48 hodín do vody. Potom ich treba rozvariť a prepasírovať cez husté sitko alebo gázu. Pre lepšiu chuť môžete pridať cukor v pomere 2 : 1 (napríklad 1 l šípok, 0,5 kg cukru). Znova prevarte, pridajte štipku kyseliny citrónovej a šípkový džem je hotový.

Keď ho zmiešate s vodou, máte šípkový džús.

Keď zmes ďalej ochutíte podľa fantázie (napríklad štipkou čili, hľuzovkou, čerstvými figami alebo figovým džemom), získate chutné čatní, vhodné k mäsu aj k zákuskom.

vajce, žĺtok, škrupina Čítajte aj Máte problém s pamäťou? Ktorá nenápadná potravina dokáže pomôcť?

Využitie vo farmácii a kozmetike

Využívanie šípok v liečivách a kozmetike je staré pomaly ako ľudstvo. Už starovekí Rimania a Gréci z nich vyrábali tinktúry, pridávali ich do vonných olejov, mydiel alebo liečivých olejov.

Šípkový olej pomáha udržiavať pleť sviežu a hydratovanú a chráni kožné bunky pred účinkami voľných radikálov, teda pred oxidačným stresom.

Ideálny je, samozrejme, olej v bio kvalite, ktorý si môžete pripraviť aj doma. Potrebujete 4 polievkové lyžice nasekaných šípok, zbavených jadierok a chĺpkov, a 0,5 litra kvalitného oleja (extra panenský olivový, kokosový).

Šípky dajte do sklenej fľaše, zalejte ich olejom (pomiešajte s kokosovým olejom) a nechajte lúhovať 14 dní s tým, že obsah nádoby každý deň premiešate. Potom šípky prepasírujte a hotovú zmes skladujte v chladničke v čistej nádobke. Aplikujte každý večer na očistenú pleť.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vitamín C #citrusy #šípky