Čo skracuje ľuďom po šesťdesiatke život?

Dĺžka života po dovŕšení seniorského veku závisí od zmeny životného štýlu. Zatiaľ čo niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú dlhovekosť dokážeme ovplyvniť, iné nezmeníme ani pri úprave jedálnička či pohybovými aktivitami. Ide napríklad o vplyv genetiky na celkový priemerný vek.

21.01.2023 08:00
cvičenie, zdravý pohyb, cviky, prevencia pred... Foto:
debata (2)

Pravdou je, že súčasnosť prináša ľuďom viaceré pozitívne správy. Ak ochorieme vo vyššom veku, neznamená to automaticky skoré úmrtie.

Čo nám najviac škodí v starobe?

Podľa profesora evolučnej biológie na Harvardskej univerzite Daniela Liebermana dokáže dnešná medicína udržať človeka v relatívne dobrom zdraví aj vo vysokom veku a po prekonaní vážnych chorôb. „Keď sme v minulosti ochoreli vo vyššom veku bolo pravdepodobné, že umrieme o čosi skôr. Dnešné terapie dokážu chorých ľudí udržať pri živote celé desaťročia,“ hovorí pre portál eatthis.com.

jedlo, alergén, alergia, intolerancia Čítajte aj Problémy s trávením má asi polovica ľudí. Môžeme si pomôcť sami?

V USA je tak priemerná dĺžka života vďaka vyspelejšej starostlivosti na úrovni 77 rokov, pričom v menej rozvinutých krajinách na úrovni 63 rokov. Podľa odborníčky Lindy Schneiderovej je u ľudí vo veku 65 – 74 rokov až 18 % pravdepodobnosť, že budú mať nejakú chronickú chorobu.

V prípade ľudí nad 75 rokov sa výskyt ochorení zvyšuje až na 25 %. Život bez chronických chorôb a invalidity môžeme podľa spomínaných odborníkov dosiahnuť zdravými stravovacími návykmi a zaradením pohybu do každodenného života.

Pre cvičenie neexistujú vekové limity

Sedavý spôsob života je podľa odborníkov u starších ľudí takmer rovnako nebezpečný ako fajčenie. Nedostatočný pohyb sa totiž spája s predčasným starnutím už na bunkovej úrovni. Podľa viacerých štúdií publikovaných v Annals of Internal Medicine sa časté vysedávanie bez pohybu spája s nárastom srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a rakoviny. Podľa Quentina Youmansa z Northwestern University dlhší život si môžeme užiť už pri krátkom pravidelnom cvičení.

„Nemusíme prejsť ihneď od nič nerobenia k behaniu maratónov. Stačí, ak sa každý deň venujeme nejakej aktivite, ktorá rozhýbe naše telo,“ hovorí Youmans, podľa ktorého aj tridsaťminútová činnosť denne dokáže predĺžiť život. Ako ďalej vysvetľuje, s cvičením netreba prestaň ani vo vysokom veku a na zachovanie zdravia ho odporúča aj ľuďom po osemdesiatke.

mandarinka, žena, dlaň Čítajte aj Svieža pokožka a zdravé kĺby vo vyššom veku? Skúste mandarínky

Keď starneme, vraj aj priberáme

Pribúdajúce roky sa podľa odborníkov často spájajú aj s priberaním na váhe. Tento proces sa začína už v strednom veku. K nárastu hmotnosti dochádza v dôsledku zmeny hormonálnej sústavy, sedavého spôsobu života a horšej životosprávy. Odborníčka na výživu Diana Licalziová vysvetľuje, že starnutie sa spája s priberaním na váhe. Počas roka tak môžeme pribrať 1 – 2 kg.

Postupom času sa podľa nej môžeme dopracovať nielen k nadváhe, ale aj obezite. Nepríjemným zmenám telesnej hmotnosti môžeme zabrániť pravidelným cvičením a konzumáciou väčšieho množstva jedál, ktoré obsahujú bielkoviny. Proteíny, ako sa tiež nazývajú tieto živiny, pomáhajú udržiavať množstvo svalovej hmoty na úkor telesného tuku. Skvelým zdrojom živočíšnych bielkovín sú mäso, mliečne výrobky a vajíčka. Poznáme aj kvalitné rastlinné zdroje proteínov a patria k nim semená rastlín, orechy a strukoviny.

Stredomorská strava boduje pri predlžovaní života

Okrem pravidelného pohybu predlžuje náš život aj úprava jedálneho lístka. Výskum ukazuje, že najlepším spôsob stravovania je konzumácia jedál, ktoré sú typické pre stredomorskú stravu. Do tejto kategórie potravín patria šošovica, fazuľa, celozrnné obilniny a mastné morské ryby. Omega-3 mastné kyseliny z lososa, makrely, sleďa či sardiniek znižujú zápaly v tele a udržujú srdce v dobrej kondícii.

Zaujímavá štúdia v časopise BMJ Gut zistila, že stredomorská strana prispieva k udržaniu zdravej črevnej mikroflóry. Vedci zdôrazňujú, že spomínaný jedálniček pomáha ľuďom vo veku 65 – 79 rokov zlepšovať funkcie mozgu a dlhovekosť.

Dôchodca s okuliarmi Čítajte aj Rodičovský dôchodok? Ľudia "bombardujú" otázkami Sociálnu poisťovňu. Tu sú tie najčastejšie, aj s odpoveďami

Odchod do penzie je rizikový

Nebezpečným faktorom, ktorý nás môže pripraviť o zopár rokov života je zníženie duševnej aktivity. Vedci napríklad zistili na konkrétnej štúdií, že odchod do dôchodku spôsobil ľuďom problémy s pamäťou.

Zaujímavý výskum uskutočnili na vzorke takmer 3500 zamestnancov v britskej verejnej správe. Zistili, že až 40 % z nich malo po odchode do penzie vážne problémy s pamäťou. Na udržanie duševného zdravia stačí, ak sa budeme neustále učiť nové veci. „S pribúdajúcim vekom sa náš mozog mení, no jeho funkcie sa nezastavujú. Mozog teda stále pracuje,“ hovorí docentka geriatrickej medicíny University of Virginia Laurie Achbald-Pannoneová.

„Starnutie nie je choroba. Ide o bežnú súčasť nášho života. Hoci mozog funguje pomalšie, jeho funkcie zostávajú zachované,“ pokračuje. Na udržanie duševnej kondície sa odporúča čítať knihy, sledovať vedomostné súťaže, lúštiť krížovky a zapájať sa do spoločenských aktivít.

spánok, posteľ, senior, dôchodca Čítajte aj Čo sa deje s našim spánkom v starobe a prečo ženy spia o 7 minút dlhšie? + tabuľka ako dlho by sme mali spať

Samota je problém, spoločnosť liek

Starnutie je o čosi pomalšie, keď nestrácame sociálny kontakt. Fyzickú a duševnú pohodu dosiahneme vďaka stretnutiam a rozhovorom s rovesníkmi, priateľmi a rodinou. „Pozitívne vzťahy s ľuďmi môžu byť pre naše zdravie a pohodu rovnako dôležité ako výživa a fyzická aktivita,“ hovorí Bonnie Bettsová. „Aj keď sa vzťahy s ľuďmi môžu časom vyvíjať, udržanie silnej sociálnej siete môže s pribúdajúcim časovom prispieť k dlhšiemu a zdravšiemu životu,“ vysvetľuje odborníčka.

K dlhovekosti prispieva zníženie stresu, zvýšenie sebavedomia a udržiavanie priateľských vzťahov s inými ľuďmi. Výskumy dokonca tvrdia, že vďaka sociálnym kontaktom sa u starších ľudí znižuje riziko depresie, upravuje sa krvný tlak a udržuje sa stabilná telesná hmotnosť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vek #zdravie #pohyb #životný štýl #senior #genetika #dĺžka života