Zabúdate? Tu je 5 tipov, ktoré pomôžu lenivému mozgu

S pribúdajúcim vekom starne aj naša myseľ. Staroba sa negatívne podpisuje pod schopnosť sústredenia, učenia a spomaľuje pamäť. Ani v tomto období sa však netreba vzdávať. Existuje zopár šikovných rád, ktoré predídu problémom napríklad so zabúdaním. Ako na to?

08.01.2023 08:00
Seniori rakovina chudnutie Foto:
debata (2)

1. Pozor na cholesterol a tlak

Možno to na prvý pohľad vyzerá ako sci-fi, opak je však pravdou. Úroveň našich pamäťových schopností totiž ovplyvňuje aj to, čo si dáme na tanier. Odborníci nenadarmo vravia, že hlavným nepriateľom nielen tela, ale aj našej mysle je vysoký krvný tlak a cholesterol.

V obidvoch prípadoch dochádza k zvyšovaniu rizika srdcovocievnych ochorení či mozgovej príhody. Predpokladá sa, že tieto ochorenia prispievajú k strate pamäti a časom aj k demencii. Bystré myslenie však majú na svedomí aj iné zdravotné ukazovatele, napríklad hladina cukru v krvi. Hodnoty cholesterolu, cukru v krvi spolu s krvným tlakom sú podľa výskumu, ktorý publikoval časopis Journal of Alzheimer's Di­sease, spojené s lepšími mozgovými funkciami.

cesnak, čierny cesnak, fermentácia, fermentovaný cesnak Čítajte aj Čo dokáže cesnak s naším telom? Aké účinky má hodinu, tri, či desať po zjedení?

2. Preč s cigaretami a menej alkoholu

Viaceré štúdie poukazujú na skutočnosť, že fajčenie a nadmerné pitie alkoholu prispievajú k rozvoju demencie. Americké smernice definujú mierne užívanie alkoholu na úrovni 1 – 2 pohárov alkoholického nápoja denne pre mužov a jedného pre ženy. Samozrejme, v konečnom dôsledku ide o individuálnu záležitosť, keďže závislosť od alkoholu či cigariet sa vyvíja u každého v odlišnej intenzite. Nedávny výskum potvrdil, že obmedzenie pitia alkoholu prispieva k zvýšeniu obsahu železa v mozgu, čo sa údajne spája s ostrejším myslením.

3. Pohyb je zázrak

Vedci sú si takmer istí tvrdením, že fyzická aktivita pomáha udržiavať našu pamäť na vysokej úrovni aj v pokročilom veku. Pravidelný pohyb zabezpečuje dostatočný prietok krvi do mozgu a znižuje tiež krvný tlak. Už aj vďaka miernemu cvičeniu, napríklad chôdzi, dokážeme postupom času predchádzať skorému nástupu demencie. Zaujímavý výskum ponúka v tomto prípade pozitívne správy pre seniorov. Ako z neho vyplýva, fyzicky aktívny život môže oddialiť demenciu až u tretiny staršej populácie.

pomelo Čítajte aj Bojujete so zápalom, horúčkou, kašľom či prechladnutím? Liekom môže byť "obyčajné" pomelo

4. Cítime sa podľa toho, čo jeme

Pestrý jedálniček nás nasmeruje k zdravej nervovej sústave. Pamäť štartujú potraviny s obsahom vitamínom skupiny B, vitamínom E a omega-3 mastnými kyselinami, ktoré sú známe tiež ako zdravé tuky. Kombinácia rastlinných olejov, semien rastlín, orechov, mastných morských rýb, celozrnného pečiva prispieva k lepšej pamäti. Naopak, pravidelné pochutnávanie si na jedlách s vysokým obsahom nasýtených tukov vedie k opaku. Zdrojom nasýtených, takzvaných nezdravých tukov sú priveľké dávky údenín, polotovarov a rýchleho občerstvenia.

5. Stále sa učíme

Kognitívna rezerva. Nový pojem, ktorý je založený na schopnosti človeka zachovať si dlhodobo dobrú mentálnu kondíciu aj napriek zdravotným obmedzeniam. V skratke sa za týmto výrazom skrýva pravidelné cvičenie mozgových funkcií. Hlavnú časť nášho centrálneho nervového systému nemôžeme nechať pridlho oddychovať. Najväčším nepriateľom sviežej pamäti je záhaľka.

štedrá večera, kapor, zelenina Čítajte aj Poznáte typický vitamín na povzbudenie tela? V ktorej potravine ho nájdete...

Naopak, najlepším priateľom vedomostné súťaže, spoločenské hry, kvízy, krížovky. Pomáha aj študovanie encyklopédií a mozgové funkcie „prevetrá“ aj čítanie beletrie. Napríklad, kriminálne romány nás pomáhajú udržiavať pozorných po dlhú dobu. Výborným stimulom pre pamäť je aj učenie sa novým zručnostiam. Na škodu tak okrem duševnej aktivity nie je ani práca v záhrade, zostavovanie modelov áut, motoriek či vlakov, ale dokonca aj skladanie náročnejších kusov nábytku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vek #mozog #staroba #pamäť #zabúdanie #myseľ