Čo sa deje s našim spánkom v starobe a prečo ženy spia o 7 minút dlhšie? + tabuľka ako dlho by sme mali spať

Dobrá správa pre starších ľudí. Trvanie nočného odpočinku sa podľa najnovších štúdií zvyšuje s vekom. Čím lepší je spánok, tým menej chorôb vďaka nemu máme.

01.01.2023 06:00
spánok, posteľ, senior, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Koľko je dosť a koľko málo

Podľa výskumu, ktorý zverejnil portál medicalxpress.com dospelí nad 50 rokov spia v priemere 7 hodín 42 minút každý deň. Odporúčaný rozsah tohto druhu oddychu je stanovený na 7 – 9 hodín pre dospelých vo veku 26 – 64 rokov a 7 – 8 hodín pre ľudí nad 65 rokov. Podľa štatistík až 70 % ľudí spí v odporúčanom dennom rozsahu, pričom približne 13 % má krátky a 17 % ľudí dlhší spánok než je priemer. Z týchto výsledkov vyplýva, že približne jedna tretina populácie má problémy so spánkom.

V zime viac, v lete menej

Spánkový rytmus sa líši aj podľa toho, v ktorom ročnom období sa práve nachádzame. Výskumy tvrdia, že v zime spíme každú noc dlhšie než počas horúcich mesiacov. Nezamestnaní ľudia majú vraj dlhší spánok a podobne sú na tom aj seniori. Pravdou však je, že staršie osoby by si mali dávať pozor. Krátky nočný odpočinok je u nich totiž signálom horšieho zdravia.

Senior, alkohol, víno Čítajte aj Lekári varujú: Doprajete si väčšie množstvo alkoholu? "Koledujete si" o porážku

V ohrození je srdce i psychika

Odborníci dvíhajú varovný prst nad ľuďmi, ktorí majú zhoršenú kvalitu spánku, zaspávajú neskoro v noci, prípadne sa budia priskoro. Do hľadáčika si v tomto prípade vzali dospelých Írov, u ktorých zistili spojitosť medzi krátkym spánkom a horšími zdravotnými výsledkami. Výskum, ktorý publikoval časopis Journal of the American Geriatrics ukázal, že krátke ale aj príliš dlhé oddychovanie v noci vedie k predčasnej úmrtnosti, kardiovaskulárnym, chronickým ochoreniam, poruchám pamäti, ale aj k duševným ťažkostiam.

pálenie záhy - bolesť hrdla Čítajte aj Čo pomôže, keď sa kyselina tlačí do hrdla? "Liek" nájdete v každej domácnosti

Ženy sú vraj na tom lepšie

Zaujímavé je, že mladí a starí ľudia spia o čosi viac ako osoby v strednom veku. Podľa zistení, ktoré publikoval Nature Communications sa dĺžka nočného oddychu skracovala od 33 do 53 roku života. Dôvodom je starostlivosť o rodinu a menej času na odpočinok. Nešlo pritom o zanedbateľný výskum, keďže sa na ňom zúčastnilo takmer trištvrte milióna ľudí zo 63 krajín sveta. Vedci pod vedením profesora Huga Spiersa z University of Lyon zistili, že v rámci skúmanej vzorky ľudia spia v priemere 7,01 hodiny. Ako sa uvádza v štúdii, ženy spia v priemere o 7 a pol minúty dlhšie než muži.

vlašské orechy, semená, rastlinné oleje Čítajte aj Hovorí sa im "potravina mozgu", pretože podporujú jeho činnosť. A nielen to... O čom je reč? O vlašských orechoch

Slováci sú na 2. mieste

Najviac si zvyknú spomedzi východoeurópskych krajín schrupnúť v Albánsku. Nasledujú Slováci, Rumuni a Česká republika. Výskum odhaľuje, že ľudia z týchto krajín spia v priemere o 20 – 40 minút dlhšie než ich „kolegovia“ z Ázie. Ako výskum ďalej ukázal, čím bližšie bol nejaký štát k rovníku, tým bola vyššia pravdepodobnosť, že tamojší ľudia v noci spia menej. Nočný odpočinok vraj ovplyvňuje aj navigačné schopnosti u ľudí vo veku 54 – 70 rokov. Záver výskumu zdôrazňuje, že spomínaná veková skupina potrebuje na kvalitnú regeneráciu spať minimálne 7 hodín denne.

debata chyba
Viac na túto tému: #muži #staroba #ženy #spánok