Čo dokáže cesnak s naším telom? Aké účinky má hodinu, tri, či desať po zjedení?

Za alebo proti? Aromatická bylina si nachádza svojich milovníkov i nepriateľov. Hoci niektorých ľudí odrádza od konzumácie silnou vôňou a chuťou, množstvom zdravotných benefitov sa môže pokojne porovnať s niektorými liekmi.

06.01.2023 06:00
cesnak, čierny cesnak, fermentácia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (30)

Silák svojimi vlastnosťami

Stačí konzumovať niekoľko strúčikov cesnaku a v krátkom čase pocítime jeho pozitívne účinky. Odborníci pripisujú tomuto druhu extra „páchnucej“ zeleniny veľké množstvo kladných vlastností. Základnou zložkou cesnaku je alicín.

Ide o organickú zlúčeninu síry, ktorá má široké využitie nielen v prírodnom liečiteľstve. Viaceré výskumy už dávno preukázali, že alicín bojuje proti rakovinovým bunkám, upravuje krvný tlak, ničí baktérie a pôsobí proti nebezpečným voľným radikálom v našom tele, ktoré majú na svedomí vznik zápalov. Okrem toho si hravo poradí aj s vysokou hladinou cholesterolu a tuku v krvi. Niektoré štúdie hovoria, že prispieva aj k lepšej zrážanlivosti krvi. Aj vďaka týmto zdravotným prínosom sa odborníci pozreli na účinky cesnaku 24 hodín po jeho zjedení.

cholesterol, zdravie, Čítajte aj Je možné poraziť vysoký cholesterol bez liekov? Tu je šesť rád, ako na to. A prečo sú dôležité jablká?

1 – 4 hodina

Alicín už počas prvých šesťdesiatich minút od konzumácie cesnaku vstupuje z tráviaceho traktu do celého tela. Podľa National Cancer Institute organická zlúčenina v nasledujúcich dvoch až štyroch hodinách začína likvidovať rakovinové bunky. Ako uvádza spomínaný inštitút, ochranné a protirakovinové účinky cesnaku pramenia najmä z jeho antibakteriálnych vlastností a schopnosti blokovať tvorbu nádorových buniek. Aromatická rastlina tiež zvyšuje ochranu našej DNA a do istej miery môže prispievať k jej obnove.

5 – 6 hodina

V tomto časovom úseku začína cesnak likvidovať nadbytočné tuky a tekutiny v našom tele. Robí to tak, že rýchlo naštartuje metabolizmus. Látková výmena tak vďaka tejto zelenine funguje o čosi rýchlejšie než zvyčajne. Cesnak takisto prispieva k podpore bielych krviniek, ktoré sú kľúčové v boji proti rôznym vírusom a infekciám. Podľa akademikov z Floridskej univerzity užívanie extraktu cesnaku výrazne znížilo závažnosť symptómov chrípky a prechladnutia.

spánok, posteľ, senior, dôchodca Čítajte aj Čo sa deje s našim spánkom v starobe a prečo ženy spia o 7 minút dlhšie? + tabuľka ako dlho by sme mali spať

7 – 24 hodina

Už po siedmich hodinách cesnak účinkuje až na bunkovej úrovni. Výskum, ktorý uskutočnila Medical University of South Carolina potvrdil, že zlúčeniny síry môžu zabíjať bunky rakoviny mozgu bez toho, aby sa narušili zdravé bunky. Aj napriek tomu sú vedci zdržanliví v protirakovinových účinkoch cesnaku a dávajú ho do pozornosti najmä v rámci prevencie týchto ochorení než samotnej liečby, ktorá patrí do rúk odborníkov. Do 24 hodín po konzumácii cesnaku by sa mal v tele znížiť cholesterol, posilňuje sa imunitný systém a zlepšuje sa športový výkon. Približne rovnako dlhú dobu sa telo zbavuje cesnakovej arómy.

vajce, žĺtok, škrupina Čítajte aj Máte problém s pamäťou? Ktorá nenápadná potravina dokáže pomôcť?

Čo obsahuje cesnak?

Okrem zlúčenín síry sa pýši aj obsahom vitamínov A, B1, B2 a vitamínu C. Vitamín A chráni pokožku a zrak pred poškodením. Vitamíny skupiny B pomáhajú pri metabolizme živín a podporujú činnosť nervovej sústavy. Dôležité sú najmä pri únave a vyčerpanosti, kedy aktivizujú organizmus. Z minerálnych látok dominujú v cesnaku fosfor, draslík a zinok. Fosfor posilňuje kosti, draslík chráni srdce a zinok povzbudzuje imunitný systém, ktorý tak lepšie bojuje proti vírusových ochoreniam.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #cholesterol #cesnak #odborníci