Silák svojimi vlastnosťami
Stačí konzumovať niekoľko strúčikov cesnaku a v krátkom čase pocítime jeho pozitívne účinky. Odborníci pripisujú tomuto druhu extra „páchnucej“ zeleniny veľké množstvo kladných vlastností. Základnou zložkou cesnaku je alicín.
Ide o organickú zlúčeninu síry, ktorá má široké využitie nielen v prírodnom liečiteľstve. Viaceré výskumy už dávno preukázali, že alicín bojuje proti rakovinovým bunkám, upravuje krvný tlak, ničí baktérie a pôsobí proti nebezpečným voľným radikálom v našom tele, ktoré majú na svedomí vznik zápalov. Okrem toho si hravo poradí aj s vysokou hladinou cholesterolu a tuku v krvi. Niektoré štúdie hovoria, že prispieva aj k lepšej zrážanlivosti krvi. Aj vďaka týmto zdravotným prínosom sa odborníci pozreli na účinky cesnaku 24 hodín po jeho zjedení.

1 – 4 hodina
Alicín už počas prvých šesťdesiatich minút od konzumácie cesnaku vstupuje z tráviaceho traktu do celého tela. Podľa National Cancer Institute organická zlúčenina v nasledujúcich dvoch až štyroch hodinách začína likvidovať rakovinové bunky. Ako uvádza spomínaný inštitút, ochranné a protirakovinové účinky cesnaku pramenia najmä z jeho antibakteriálnych vlastností a schopnosti blokovať tvorbu nádorových buniek. Aromatická rastlina tiež zvyšuje ochranu našej DNA a do istej miery môže prispievať k jej obnove.
5 – 6 hodina
V tomto časovom úseku začína cesnak likvidovať nadbytočné tuky a tekutiny v našom tele. Robí to tak, že rýchlo naštartuje metabolizmus. Látková výmena tak vďaka tejto zelenine funguje o čosi rýchlejšie než zvyčajne. Cesnak takisto prispieva k podpore bielych krviniek, ktoré sú kľúčové v boji proti rôznym vírusom a infekciám. Podľa akademikov z Floridskej univerzity užívanie extraktu cesnaku výrazne znížilo závažnosť symptómov chrípky a prechladnutia.

7 – 24 hodina
Už po siedmich hodinách cesnak účinkuje až na bunkovej úrovni. Výskum, ktorý uskutočnila Medical University of South Carolina potvrdil, že zlúčeniny síry môžu zabíjať bunky rakoviny mozgu bez toho, aby sa narušili zdravé bunky. Aj napriek tomu sú vedci zdržanliví v protirakovinových účinkoch cesnaku a dávajú ho do pozornosti najmä v rámci prevencie týchto ochorení než samotnej liečby, ktorá patrí do rúk odborníkov. Do 24 hodín po konzumácii cesnaku by sa mal v tele znížiť cholesterol, posilňuje sa imunitný systém a zlepšuje sa športový výkon. Približne rovnako dlhú dobu sa telo zbavuje cesnakovej arómy.

Čo obsahuje cesnak?
Okrem zlúčenín síry sa pýši aj obsahom vitamínov A, B1, B2 a vitamínu C. Vitamín A chráni pokožku a zrak pred poškodením. Vitamíny skupiny B pomáhajú pri metabolizme živín a podporujú činnosť nervovej sústavy. Dôležité sú najmä pri únave a vyčerpanosti, kedy aktivizujú organizmus. Z minerálnych látok dominujú v cesnaku fosfor, draslík a zinok. Fosfor posilňuje kosti, draslík chráni srdce a zinok povzbudzuje imunitný systém, ktorý tak lepšie bojuje proti vírusových ochoreniam.