Svieža pokožka a zdravé kĺby vo vyššom veku? Skúste mandarínky

Malé veľkosťou, obrovské silou. Mandarínky patria k druhému najčastejšie konzumovanému tropickému ovociu. Prvenstvo síce držia pomaranče, lenže ich menší „súrodenci“ sa takisto môžu pochváliť nielen skvelou chuťou, ale aj výživovou hodnotou.

15.01.2023 07:00
mandarinka, žena, dlaň Foto:
debata (1)

Oranžové zlato poteší telo

Mandarínky obsahujú približne 85 % vody, čím zabezpečia dostatočné množstvo tekutín pre organizmus. Jeden či dva kusy spomínaného ovocia obsahuje 12 gramov sacharidov, 2 g vlákniny a žiadne tuky. Energetická hodnota sa tak pri uvedenom množstve pohybuje len na úrovni 47 kilokalórií.

Pôsobivejší je obsah mikro živín, ku ktorým patria vitamíny, minerály a stopové prvky. Z prvej skupiny výživných látok dominuje mandarínkam vitamín C. Dva kusy ovocia poskytnú takmer tretinu denného odporúčaného množstva „céčka“. Na druhom mieste je vitamín A, ktorý pokrýva asi len 3 % dennej potreby tohto vitamínu.

ovocie, citrus, vitamín C Čítajte aj Ako súvisí nedostatok vitamínu C s bolesťami kĺbov? Tu je odpoveď

Majú aj draslík pre zdravé srdce

Hoci južné ovocie nie je tradičným zdrojom vitamínov skupiny B, tento druh je výnimkou, pretože v sebe nosí vitamíny B1, B6 a B9. Z minerálnych látok ocenia seniori najmä draslík, ktorý pomáha udržiavať srdce v dobrej kondícii. Zabúdať však netreba ani na antioxidanty. Toto tropické ovocie je zdrojom beta-kryptoxantínu. Ide o látku, ktorá sa v našom tele premieňa na vitamín A. Okrem iného ma na svedomí oranžové sfarbenie tropických plodov.

Dajme zbohom zápalom

Antioxidanty sú zaujímavé látky. Hovorí sa o nich veľa, menej však vieme o ich takmer zázračných účinkoch na naše telo. Ich hlavným poslaním je ničiť oxidačný stres v ľudskom tele, ktorý vzniká v dôsledku hromadenia voľných radikálov. S pribúdajúcim vekom, horším zdravím, životným prostredím a nedostatočnou stravou si spôsobujeme oxidačný stres, ale aj vznik zápalov. Od nich sme už len na krok k chronickým ochoreniam ako sú srdcové choroby, artritída či rakovina.

Seniori rakovina chudnutie Čítajte aj Zabúdate? Tu je 5 tipov, ktoré pomôžu lenivému mozgu

Skvelá dvojka

Najväčší antioxidačný potenciál lahodného tropického ovocia je „na pleciach“ vitamínu C. Spomínaná živina sa často podceňuje, hoci má široké využitie pri ochrane nášho srdca, pokožky, ale aj v boji proti rakovine. V mandarínkach sa nachádzajú aj flavonoidy, ktoré chránia mozog a znižujú výskyt zápalov v našom organizme. Netreba sa čudovať, prečo odborníci odporúčajú jesť citrusové plody. Vitamín C je dôležitý najmä v chladnom počasí, keď pomáha imunitnému systému bojovať s vírusmi a baktériami. Výskumy presviedčajú, že vitamín C ovplyvňuje fungovanie bielych krviniek, ktoré zase likvidujú choroboplodné lát­ky.

Poteší sa aj pamäť

Vitamínu C robí v mandarínkach spoločnosť antioxidantu nobiletínu. Predpokladá sa, že táto dvojica látok ochraňuje mozog pred Alzheimerovou, Parkinsonovou chorobou, ale vraj aj pred schizofréniou. Niektoré výskumy hovoria o tom, že spomínaný antioxidant pomáha starším ľuďom zlepšovať fungovanie pamäti. V rámci prevencie Parkinsonovej choroby zlepšuje motorické funkcie a chráni bunky mozgu, ktoré produkujú dopamín. Ide o hormón, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie mozgu, ale aj pre náš duševný stav.

cesnak, čierny cesnak, fermentácia, fermentovaný cesnak Čítajte aj Čo dokáže cesnak s naším telom? Aké účinky má hodinu, tri, či desať po zjedení?

Zdravá a svieža pleť aj v starobe? Áno

Vitamín C sa dobre kombinuje aj s látkou zvanou kolagén. Poznajú ju ľudia, ktorí si potrpia na lepší stav pokožky a pohyblivé kĺby. Tvorba kolagénu v organizme sa spomaľuje po dovŕšení dvadsiateho piateho roku života, a preto sa netreba čudovať, že v starobe ho máme v tele minimum. Spomínaná bielkovina tak vďaka vitamínu C prispieva k pružnej a sviežej pokožke, dokonca môže spomaliť tvorbu hlbších vrások.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #ovocie #Telo #sacharidy #pleť #vláknina #tekutiny #organizmus #mandarínka