Prečo si užiť kapustnicu aj po novom roku? Posilní srdce, zníži cholesterol. A čo ešte...

Žiadna záverečná pre vianočnú a novoročnú maškrtu. Polievku, ktorej základ tvorí kvasená kapusta, hríby a v niektorých prípadoch aj chutný kus údeného mäsa si máme podľa odborníkov dopriať častejšie než len počas sviatočných dní. Aké benefity má spomínaná dobrota pre ľudí vo vyššom veku?

28.01.2023 06:00
vianočná kapustnica Foto:
debata (2)

Netreba ju podceňovať

Niekto nad ňou môže ohŕňať nosom. Nepatrí medzi najatraktívnejšiu zeleninu, po ktorej siahame po celý rok. Kvasená kapusta má typickú vôňu a používa sa do rôznych druhov jedál, aj do toho, ktoré je typické pre posledné dni v roku. Nenápadná zelenina však v sebe skrýva veľké množstvo výživných látok, vďaka ktorým dostávajú aj starší ľudia takzvaný druhý dych. Kapusta posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a znižuje únavu. Podľa odborníčky na výživu Julie Zumpanovej má kapusta väčšiu výživovú hodnotu než od nej očakávame.

Skvelý zdroj vitamínu K

Kapusta sa pýši vysokým množstvom vitamínov, minerálov a vlákniny. Už jediná šálka tejto kyslej pochúťky prinesie ľudskému telu až 54 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Tento druh mikro živiny je kľúčový v boji proti vírusom a infekciám, ktoré napádajú náš organizmus najmä v chladnom, vlhkom počasí. Okrem toho sa chrumkavá zelenina chváli približne 85 % dennej dávky vitamínu K, ktorý upravuje zrážanlivosť krvi.

jedlo, alergén, alergia, intolerancia Čítajte aj Problémy s trávením má asi polovica ľudí. Môžeme si pomôcť sami?

S chuťou, ale opatrne

Netreba zabúdať, že kapusta nie je kalorickou bombou, skôr naopak. Spomínané množstvo má asi 20 kilokalórií. Energia pramení z malého množstva sacharidov, zanedbateľného obsahu bielkovín. Výživovú hodnotu tejto zeleniny dopĺňa aj vláknina, ktorá reguluje trávenie. Pomáha často pri zápche, ale aj hnačkách. Aj v tomto prípade si však treba dávať pozor, pretože príliš veľké množstvá môžu spôsobiť nepríjemné nadúvanie.

Krvný tlak udrží na uzde

Okrem vitamínov sa v nej nachádzajú aj dôležité minerálne látky, ktoré ocenia najmä starší ľudia. „Kapusta je bohatá na draslík, ktorý pomáha znižovať vysoký krvný tlak," hovorí Zumpanová pre portál Cleveland Clinic. Ako ďalej vysvetľuje, čím viacej listovej zeleniny konzumujeme, tým viac zdravotných výhod z nej čerpáme. Kapusta má totiž aj takzvané antokyány, ktoré sa považujú za prirodzene sa vyskytujúce antioxidanty. O týchto látkach je známe, že bojujú proti zápalom. Čím menej je zápalov v tele, tým menej chronických chorôb nás trápi. Chronický zápal je veľmi nebezpečný pre každú vekovú kategóriu. Spája sa s ochorením srdca, artritídou či rakovinou.

cvičenie, zdravý pohyb, cviky, prevencia pred osteoporózou Čítajte aj Čo skracuje ľuďom po šesťdesiatke život?

Spevní i kožu

Zaujímavé je, že vitamín C z kapusty nemá na starosti iba boj s vírusmi. Vie si totiž šikovne poradiť aj so vzhľadom našej pokožky. Céčko povzbudzuje v tele tvorbu kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá sa vytvára v našom organizme, ale jeho produkcia v rannej mladosti prudko klesá. Kolagén dodáva koži potrebnú pružnosť a mladistvý vzhľad. Okrem antioxidantov sa v kapuste nachádza aj veľa rastlinných sterolov, ktoré spolu s vlákninou podporujú tvorbu dobrých baktérií v črevách. V prípade, že máme črevá v poriadku, môžeme sa spoľahnúť aj na dobrú obranyschopnosť organizmu.

Ideálna váha? Žiaden problém

Pokiaľ máme problémy s vyššou telesnou hmotnosťou, kapusta je ten najlepší pomocník s nadváhou. Vláknina z kapusty zapĺňa žalúdok, čím nezostane miesto na ďalšie jedlo a znižuje sa pocit hladu. Výskumy tiež naznačujú, že vitamíny a minerály z tejto zeleniny povzbudzujú správne fungovanie srdca. Odborníci našli takmer 40 rôznych druhov antioxidantov, ktoré zlepšujú kardiovaskulárne zdravie. Sviatočné obdobie je spojené aj s maškrtením a vyšším cholesterolom, ktorý upcháva cievy. Kapusta vďaka vláknine a fytosterolom úspešne bojujú s cholesterolom. Na jednej strane znižujú množstvo zlého „LDL“ a zvyšujú obsah dobrého „HDL“ cholesterolu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kvasená kapusta #polievka #kapustnica #hríby