Ako napraviť problémy s trávením? Pozor na bublinkové vody, pomôže mäta

Pokiaľ nechcete, aby bolo vaše brucho nafúknuté, zbystrite pozornosť. Zažívacie ťažkosti zvyknú vytrápiť každú vekovú skupinu, zvlášť otravné sú však vo vyššom veku, kedy sa o čosi menej hýbeme. Existuje vôbec rýchla pomoc na utíšenie boľavého žalúdka?

28.01.2023 07:22
mäta, bylinky Foto:
debata

Žalúdku trvá trávenie o čosi dlhšie

Jedlo akéhokoľvek druhu a vo veľkom množstve. Spoločným menovateľom sladkých, vysmážaných, mastných a slaných jedál sú ťažkosti s trávením. Prejavujú sa nadutým, boľavým bruchom a sťaženým vyprázdňovaním.

Pokiaľ máte vyšší vek, je riziko nadúvania vyššie. Trávenie je totiž v tomto období o poznanie pomalšie, než v mladom veku. Podľa spoločnosti Health Shots však poznáme niekoľko šikovných trikov na to, ako dostať trávenie do normálu.

Stačí trochu pohybu, viac nepoteší brucho

Prvou pomocou na zmiernenie žalúdočných ťažkostí nie sú, paradoxne, lieky. Najlepšou voľbou je pohyb. Odborníci zo spomínanej organizácie sa zhodujú, že ideálnym riešením je však po náročnom sviatočnom období skôr nenáročný, nie intenzívny pohyb. Skvelou voľbou je prechádzka na čerstvom vzduchu. Nadúvanie, problematické trávenie a bolesti brucha zmierni dvadsať až tridsaťminútová chôdza. V prípade, že chôdza pre vás nie je tou najlepšou voľbou, skúste opatrnú rozcvičku v dobre vyvetranej miestnosti. Rýchle a náročné cvičenie môže vyvolať opačný efekt. Kombinácia naplneného brucha a intenzívneho športu môže vyvolať ešte väčšiu nevoľnosť.

vianočná kapustnica Čítajte aj Prečo si užiť kapustnicu aj po novom roku? Posilní srdce, zníži cholesterol. A čo ešte...

Pozor na bublinky

Ťažobu v žalúdku zhoršuje aj pitie sýtených vôd. Nápoje s vysokým množstvom oxidu uhličitého v podobe bubliniek možno na jednej strane potešia chuťové poháriky, na druhej strane však spôsobia zažívacie problémy. Sýtené nealkoholické drinky by sme nemali piť tesne pred, počas alebo po ihneď jedle. Spomínané nápoje vyplavujú z tela sodík, čo môže viesť k nadúvaniu. Naopak, vypitie pohára pitnej vody pred jedlom zníži chuť na veľké množstvo jedla. V konečnom dôsledku voda naplní žalúdok a zostane tak menej priestoru na prejedanie.

Skvelý čaj nielen na trávenie

Nadúvanie dokáže zmierniť aj popíjanie mätového čaju. „Tento nápoj má vysokú koncentráciu flavonoidov, ktoré pomáhajú likvidovať baktérie v tráviacom trakte, ktoré môžu spôsobiť vysokú hladinu plynu a nadúvanie,“ vysvetľuje pre portál healthshots.com odborníčka na výživu Ritika Samaddarová. Spomínaná bylinka sa používa aj vo forme oleja. Mätový olej zmierňuje nielen nadúvanie, ale upokojuje aj syndróm dráždivého čreva. Ideálnou voľbou je mätový olej vo forme kapsúl, ktoré sú bezpečnejšie pre žalúdok. S aromatickou rastlinou to však netreba preháňať. Vo vysokom množstve má totiž mäta opačné účinky a dokáže podráždiť žalúdok.

cvičenie, zdravý pohyb, cviky, prevencia pred osteoporózou Čítajte aj Čo skracuje ľuďom po šesťdesiatke život?

Tvaroh uľaví bruchu

Trávenie dokážu dať dokopy po náročných sviatkoch aj takzvané dobré baktérie. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že problémy s boľavým bruchom vyrieši konzumácia probiotík. V tomto prípade netreba ihneď chodiť do lekárne, pretože kvalitný zdroj užitočných baktérií nájdeme napríklad aj v mliečnych výrobkoch. Výbornou voľbou je tvaroh, ktorý v malom množstve pomôže nielen tráveniu, ale doplní do tela aj dôležité bielkoviny.

Čo tak kúsok ovocia?

Hoci tiež vo všeobecnosti hovorí, že horšiemu tráveniu pomáha dostatočná konzumácia vlákniny, po sviatkoch si na to treba dávať väčší pozor. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny ako napríklad celozrnná ryža či pečivo sa pomalšie trávia. Jedenie takýchto potravín po mastnom či slanom jedle komplikuje trávenie. Nadúvaniu a zažívaniu pomôže aj konzumácia menších porcií jedla s kratšími časovými intervalmi. Po ťažších jedlách si treba dať dostatočný čas na trávenie a dopriať si kúsok ovocia, ktoré povzbudí žalúdočné šťavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #minerálka #žalúdok #mäta #zažívanie #boľavé brucho