Koľko šálok kávy denne je tak akurát? Srdciari pozor

Žiadne dobré správy. Milovníci kávy s vysokým krvným tlakom si môžu podľa nového výskumu dávať veľký pozor na množstvo čierneho moku, ktorý si doprajú na povzbudenie každý deň. Verdikt výskumníkov je jasný. Jedna šálka je hranica, pri dvoch už hrozí riziko úmrtia. Zvlášť ohrození sú „srdciari“ vo vyššom veku.

29.01.2023 06:00
káva, kofeín, ráno, životospráva, Foto:
debata (9)

Povzbudí, ale aj ublíži

Pitie dvoch šálok kávy denne môže zvýšiť riziko úmrtia u ľudí s vysokým krvným tlakom. Taký je záver výskumu, ktorý sa zameral na riziko pitia tohto obľúbeného horúceho nápoja. Káva je považovaná za účinný stimulačný nápoj. Obsahuje totiž vysoké množstvo kofeínu. Ide o prírodný alkaloid, ktorý povzbudzuje organizmus, potláča únavu a pomáha zvyšovať krvný tlak. Ocenia ju najmä ľudia, ktorí majú nízky krvný tlak. Naopak, opatrne ju musia piť ľudia so srdcovocievnymi ochoreniami.

Nekompromisný verdikt

Riziko úmrtia sa podľa štúdie, ktorú zverejnil Journal of the American Heart Association zvyšuje s každou ďalšou vypitou šálkou denne. Ideálne je monitorovať svoj krvný tlak a podľa toho prispôsobiť servírovanie odporúčanej jednej „dávky“ kávy denne. Spomínaný výskum má vskutku relevantné výsledky, keďže sa opiera o skúmanie takmer 19 tisíc účastníkov. Do štúdie prispelo informáciami o svojom zdravotnom stave až 12 tisíc žien, zvyšok muži, obidve pohlavia vo veku 40 – 79 rokov. Takmer dvadsaťročné „pátranie“ zistilo, že asi 900 ľudí zo štúdie zomrelo na kardiovaskulárne ochorenia. Vedci upozornili, že úmrtia si všimli u tých účastníkov výskumu, ktorí mali vysoký krvný tlak a pili dve a viac šálok kávy denne.

mäta, bylinky Čítajte aj Ako napraviť problémy s trávením? Pozor na bublinkové vody, pomôže mäta

Čo prevažuje, pozitíva či negatíva?

Šéf výskumu Hiroyasu Iso upozorňuje, že ľudia s vysokým tlakom by mali zvážiť na jednej strane benefity kofeínu a na strane druhej jeho negatíva. Zatiaľ čo vo všeobecnosti prevažujú u zdravej populácie pozitívne vlastnosti pitia čierneho moku, ľudia so srdcovými ochoreniami majú byť pri jeho konzumácii zvlášť opatrní. „Naše zistenia podporujú tvrdenia, že ľudia s vysokým tlakom sa majú vyhýbať nadmernému pitiu kávy,“ zdôraznil Iso. Podľa neho kofeín pôsobí na spomínanú skupinu pacientov inak ako na zdravých ľudí. „Keďže ľudia s ťažkou hypertenziou sú náchylnejší na pôsobenie kofeínu, škodlivé účinky môžu prevážiť nad jeho ochrannými účinkami a môžu zvýšiť riziko úmrtia,“ dodal.

alzheimerova choroba, pamat, demencia, mozog Čítajte aj Ktoré druhy jedla zabíjajú mozgové bunky? Čo je dobré a čo zlé...

Kofeín je aj v…

Opatrnosť treba zvýšiť nielen pri káve, ale pri každom nápoji s povzbudivými účinkami. Kofeín sa totiž nachádza aj v čiernom, zelenom čaji a v kolových nápojoch. Používa sa aj ako súčasť niektorých liekov na tlmenie príznakov chrípky. Účinky kofeínu sa u ľudí s vysokým tlakom posudzujú ešte aj tri hodiny po vypití kofeínového drinku. Ak sa teda u pacientov zvýši krvný tlak do troch hodín po požití kávy, je potrebné sa zamyslieť nad tým, či jej nepijeme príliš veľa. Pre ilustráciu vedci uvádzajú, že krvný tlak je v kombinácii s väčším množstvom kofeínu nebezpečný najmä z dôvodu privodenia srdcového infarktu, mŕtvice či prasknutia cievy. Ako však dopĺňajú, pokiaľ chceme mať stopercentnú istotu, čo s našim tlakom robí v skutočnosti káva, je potrebné venovať čas pravidelnému monitoringu krvného tlaku.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #káva #vysoký tlak #čierna káva