Existuje zázračná bylina proti chrípke? Pozná ju takmer každý...

Hoci záujem o kedysi veľmi populárnu rastlinu časom utíchol, jej zdravotné účinky v tejto „chorľavej“ dobe ocení nejeden starší človek s horšou imunitou. Zvlášť starší ľudia sú totiž náchylní na vírusové ochorenia vrátane chrípky a bylina echinacea si dokáže s nimi poradiť rýchlejšie než iné rastliny či výživové doplnky.

04.02.2023 06:00
echinacea Foto:
Kvet echinacea.
debata (3)

Od chrípky až po starostlivosť o pleť

Echinacea je všestranná rastlina a svoju popularitu si získala pred niekoľkými rokmi. Bylina mala rôzne podoby, napríklad čaju, liečivých toboliek, žuvacích tabliet a výživových doplnkov.

Časom ju vystriedali iné módne trendy, čo je na škodu najmä, keď nás ohrozia vírusy. Pri prechladnutí, kašli a horúčke je potrebné oddychovať, prijímať dostatočné množstvo tekutín vrátane bylinných čajov.

pamäť, alzheimer Čítajte aj Máte problémy s pamäťou? Začať s tréningom nie je nikdy neskoro, hovorí odborníčka

Využívali ju dávne kultúry

Možno ste netušili, že echinacea je indiánska liečivá rastlina a na popularite získala vďaka tomu, že posilňuje imunitný systém, znižuje príznaky nachladnutia, chrípky a bojuje proti infekciám. Ako uvádza nemocnica Mount Sinai, echinacea dokáže tiež tlmiť bolesť a utišuje zápaly. Zázračná rastlina obsahuje účinné látky, ktoré majú antivírusové a antioxidačné vlastnosti. Okrem toho prispieva k stabilizovaniu hormonálnej sústavy.

Plná užitočných antioxidantov

Kľúčovými látkami spomínanej byliny sú antioxidanty. Ide o účinné molekuly, ktoré chránia naše bunky pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú oxidačný stres. Voľné radikály sú škodlivé a vznikajú najmä pri trávení nezdravého jedla a vtedy, keď sme vystavení toxickým látkam.

Výskumy ukazujú, že oxidačný stres je zodpovedný za mnohé chronické ochorenia, za vznik rakoviny, srdcové choroby a cukrovku. Keďže pre nádorové ochorenia sú typické chaotické zmeny v bunkách, echinacea dokáže tieto procesy držať na uzde. Spomínaná rastlina obsahuje flavonoidy, kyselinu cichorovú a rozmarínovú, ktoré bránia zmätku v bunkách.

káva, kofeín, ráno, životospráva, Čítajte aj Koľko šálok kávy denne je tak akurát? Srdciari pozor

Ako si poradí s koronavírusom?

Pred echinaceou sa nemusí triasť len chrípka, ale vraj aj ochorenie COVID-19. Výskum spred dvoch rokov naznačil, že výživové doplnky s extraktom tejto byliny pomáha predchádzať závažným respiračným ochoreniam, ktoré spôsobil koronavírus. K dýchacím ťažkostiam patrí najmä dýchavičnosť, kašeľ či zápal pľúc. Výskum upozorňuje, že sa nepreukázal účinok echinacey pri liečbe covidu. Najlepšie výsledky má podľa vedcov v rámci prevencie tejto choroby, pričom sa vyžaduje v tejto súvislosti jej ďalšie skúmanie.

Keď chceme vyzerať lepšie

Starší ľudia ocenia echinaceu aj pri liečbe kožných ochorení. Podľa výskumu, ktorý publikoval časopis Journal of Dermatological Science kozmetické prípravky s obsahom tejto byliny napríklad zlepšujú príznaky ekzému a zlepšujú kvalitu kože. Ďalšia štúdia, ktorú uverejnil portál International Journal of Cosmetic Science zistila, že výťažky z tejto rastliny hydratujú pokožku a dokonca zmierňujú výskyt hlbších vrások. Samozrejme, s užívaním super rastliny to netreba preháňať. V tomto prípade totiž neplatí – čím viac, tým lepšie. Nadmerná konzumácia echinacey spôsobuje mierne žalúdočné problémy, najmä kŕče. V každom prípade si však v sychravom a chladnom počasí zaslúži miesto v našej prírodnej lekárničke.

vianočná kapustnica Čítajte aj Prečo si užiť kapustnicu aj po novom roku? Posilní srdce, zníži cholesterol. A čo ešte...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chrípka #pleť #bylina #výživový doplnok