Čo všetko dokáže ananás? Uzdravuje oči či ústnu dutinu. A čo ešte?

Bojuje so zápalom, rakovinou a pomáha pri ťažšom trávení vo vyššom veku. Chutné, no podceňované tropické ovocie má starším ľuďom predsa čo ponúknuť. Jeho prínosy nespočítame na prstoch jednej ruky a poznáme aj jeho ďalšie benefity pre udržanie zdravia u starších.

04.02.2023 08:00
Ananás Foto:
Ananás.
debata

Uľaví boľavým kĺbom

Zmes enzýmov, vitamínov a antioxidantov. Ananás sa chváli bohatou výbavou výživných látok. Hoci sa často sústreďujeme len na jeho lahodnú chuť, ľudskému telu prináša omnoho viac zdravotných výhod ako na prvý pohľad očakávame. Jednou z nich je podpora imunitného systému. Spomínaná svieža pochúťka povzbudzuje obranyschopnosť organizmu vďaka vysokému obsahu vitamínu C. „Céčko“ spolu s enzýmom bromelínom patria medzi kľúčové protizápalové látky, ktoré pomáhajú pri znižovaní aj opuchov kĺbov a pri zmierňovaní artritídy.

echinacea Čítajte aj Existuje zázračná bylina proti chrípke? Pozná ju takmer každý...

Postaví sa rakovine, uľaví žalúdočným problémom

Ananás je zdrojom silným antioxidantov, pričom najznámejšie z nich sú vitamín C a beta-karotén. Všetky tieto látky ničia v našom organizme takzvaný oxidačný stres, ktorý vzniká ako dôsledok zlej životosprávy, znečisteného životného prostredia, fajčenia či pitia alkoholu.

Potraviny, ktoré sú bohaté na beta-karotén ochraňujú ľudské telo pred vznikom rakoviny prostaty. Harvardská škola verejného zdravia rovnako presviedča, že ananás chráni pred rakovinou hrubého čreva. Preventívny účinok proti rakovine má chutné ovocie aj vďaka vysokému množstvu vlákniny. Dostatočné množstvo vody a vlákniny v ananáse pomáha zlepšovať trávenie, vyprázdňovanie a účinne bráni zápche.

Ako pomôže cukrovkárom?

Viaceré výskumy presviedčajú, že lahodné žlté ovocie si môžu pokojne dopriať aj ľudia s cukrovkou 1. a 2. typu. Ukazuje sa, že ananás pomáha pri diabete 1. typu upravovať hladinu glukózy v krvi. Ľudom s cukrovkou 2. typu ananás stabilizuje nielen hladinu cukru v krvi, ale aj hladinu tukov a hormónu inzulínu. Spomínané účinky spôsobuje vláknina z ananásu. Jeden stredne veľký kus ananásu ponúka až do 20 g vlákniny, pričom odporúčaná denná dávka u Američaniek je na úrovni 21 – 25 g, u mužov z USA 30 – 38 g.

káva, kofeín, ráno, životospráva, Čítajte aj Koľko šálok kávy denne je tak akurát? Srdciari pozor

Vrásky nezmiznú, sú však jemnejšie

Aj seniori majú právo na to, aby si ich pleť udržala svieži a hladký vzhľad do vysokého veku. Iste, vráskam sa nedá vyhnúť, vek však dokážeme oklamať pravidelnou konzumáciou ananásu. Ak máme poškodenú pokožku, slnkom spálenú kožu či výraznejšie vrásky, šťava z ananásu si s nimi vraj dokáže poradiť. Stačí ju však len aplikovať na kritické miesta. Pokožke dodáva elasticitu aj dostatočné množstvo vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá zlepšuje pružnosť, pevnosť pokožky a, žiaľ, jeho produkcia po dvadsiatom piatom roku života klesá.

Živá a chutná voda

Seniorov často trápi dehydratácia. Spôsobuje ju nedostatočný príjem tekutín. Ľudia vo vyššom veku sa do tohto stavu môžu dostať aj bez vlastného zavinenia. Starnutie totiž u nich spôsobuje, že strácajú pocit smädu. V prípade, že zaradíme do nášho jedálneho lístka zopár kúskov ananásu, telu dodáme nielen dostatočné množstvo vody, ale aj minerálnych látok.

Najdôležitejším minerálom je pritom draslík, ktorý chráni srdce pred poškodením. Zabúdať však netreba ani na ďalšie elektrolyty, ktoré pomáhajú predchádzať zraneniam, kŕčom a pádom.

vianočná kapustnica Čítajte aj Prečo si užiť kapustnicu aj po novom roku? Posilní srdce, zníži cholesterol. A čo ešte...

Štíhla postava v starobe? Žiaden problém

Dužina ananásu je skvelým zdrojom enzýmov, ktoré sa vedia popasovať s toxínmi a parazitmi. Pohár ananásovej šťavy detoxikuje organizmus, čím získavame viacej energie a zbavujeme sa únavy. Na svoje si prídu aj seniori, ktorých trápi nadváha. Aj v tomto prípade vstupuje do „hry“ vláknina, ktorá navodzuje dlhodobý pocit sýtosti. Pitie ananásovej šťavy teda v konečnom dôsledku potláča chuť na sladkosti. Okrem toho obsahuje aj vitamín B1, ktorý zlepšuje metabolizmus. Rýchlejšia látková výmena vedie k úbytku nadbytočných kilogramov tuku a štíhlejšej postave.

Podporí zdravie očí i ústnej dutiny

Na svoje si pri ananáse príde aj zrak. Podľa údajov, ktoré publikoval magazín Archives of Ophthalmology konzumácia troch a viac porcií tohto druhu ovocia znižuje riziko makulárnej degenerácie, ktorá je jednou z príčin straty zraku u starých ľudí. Tropické ovocie obsahuje vitamín A, ktoré pomáha nielen očiam, ale aj pokožke. Enzým bromelín sa stará aj o zdravie ústnej dutiny. Odstraňuje povlak a škvrny zo zubov. Okrem toho má protizápalové vlastnosti, takže si hravo poradí s infekciami a drobnými poraneniami v ústach.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #zápal #kĺby #ananás #enzýmy