Starecké škvrny, strata lesku i elasticity špatia pokožku. Ako si udržať sviežu pleť? Čo jej škodí?

Starecké škvrny, strata lesku i elasticity špatia pokožku ľudí v každom veku. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že seniori už nemajú možnosť spomaliť proces starnutia kože, opak je pravdou.

11.02.2023 06:00
Aging pigment pigmentove skvrny starecke skvrny Foto:
debata

Aj v tomto životnom období môže pleť získať mladistvejší vzhľad. Trik je vraj v tom, aby sme z nášho jedálneho lístka vypustili potraviny, ktoré prispievajú k horšiemu vzhľadu najväčšieho orgánu tela, kože. Ako na to?

Menej soli, väčšia iskra v tvári

Nadmerná konzumácia slaných potravín vedie k zvýšenému krvnému tlaku. Hypertenzia sa označuje tiež ako tichý zabijak. Prichádza totiž nenápadne, bez varovných signálov a v plnej sile sa prejaví až vtedy, keď je choroba v pokročilom štádiu. Dostatočné množstvo tekutín vrátane vody a striedmosť v solení jedál prispieva k zdraviu kardiovaskulárneho systému. Zaujímavé je, že veľké množstvo soli škodí aj pokožke. Látka, ktorú poznáme ako chlorid sodný môže pri zvýšenej konzumácii spôsobovať opuch tkanív a tvorbu nedokonalostí pleti. Soľ zadržuje tekutiny v tele, výsledkom čoho je tiež nafúknutý a nezdravý vzhľad pokožky.

Ananás Čítajte aj Čo všetko dokáže ananás? Uzdravuje oči či ústnu dutinu. A čo ešte?

Mäso áno, ale s mierou

Odborníci zároveň varujú, že kvalitu kože ovplyvňuje aj prehnané pochutnávanie si na takzvanom červenom mäse. Do tejto kategórie patrí najmä bravčové a hovädzie mäso. Ide o potraviny, ktoré majú vysoký obsah karnitínu. Spomínaná látka uberá z pružnosti krvných ciev a spôsobuje rýchlejšie starnutie kože. Naopak, chudé kuracie, morčacie či králičie mäso a ryby sú zdrojom nielen bielkovín, ale u rybaciny aj zdrojom takzvaných zdravých tukov. Takzvané zdravé tuky tvoria najmä omega-3 mastné kyseliny, ktoré chránia srdce, mozog, ale aj vzhľad kože.

Sladkosti urýchľujú starnutie

Rafinovaný cukor je látka, ktorá sa považuje za nepriateľa mladosti. Poznáme ho ako sladilo z cukorničky a zo sladkostí. V tejto, koncentrovanej, forme môže spôsobovať viaceré problémy organizmu. Najhorším následkom nadmernej konzumácie takzvaného pridaného cukru je tvorba zápalov v ľudskom tele a vznik chronických ochorení. Okrem toho sacharóza urýchľuje tvorbu vrások, pretože poškodzuje štruktúru kolagénu a elastínu. Posledné dve spomínané látky patria do skupiny bielkovín, ktorých tvorba sa znižuje po dosiahnutí dvadsiateho piateho roku života. Nedostatok kolagénu a elastínu spôsobuje starý vzhľad kože, stratu jej pružnosti a sviežosti. Tuky z vyprážaných potravín stoja za tvorbou voľných radikálov a upchávajú póry pokožky. Popri striedmej konzumácií týchto druhov jedál si môžeme pre lepšiu kvalitu kože dopriať viacej orechov, avokáda a rastlinných olejov.

pamäť, alzheimer Čítajte aj Máte problémy s pamäťou? Začať s tréningom nie je nikdy neskoro, hovorí odborníčka

Stačí ubrať alkohol, pridať vodu

Starnutie pokožky má na svedomí aj dehydratácia organizmu. K tomuto stavu dochádza nielen pri nedostatočnom príjme tekutín, ale aj v prípade, ak pijeme väčšie množstvo alkoholu a kávy. Alkohol vyplavuje z buniek vodu, čo má vplyv aj na metabolizmus a starnutie kože, do ktorej sa dostáva menej vlhkosti. Výsledkom je suchá a staršia pokožka. Alkohol tiež negatívne ovplyvňuje cievny systém a podporuje vznik choroby zvanej rosacea, ktorú poznáme skôr ako chronický zápal kože.

Kávičkári pozor

K nadmernému vyplavovaniu tekutín z tela prispieva aj káva a čierny čaj. Obidva nápoje majú vysoké množstvo kofeínu. Ide prírodný alkaloid, ktorý má najmä povzbudzujúci účinok na organizmus. Vyšší príjem kofeínu vedie k vysúšaniu pokožky a zvýšenej tvorbe stresových hormónov. Najznámejším z týchto hormónov je kortizol, ktorý urýchľuje proces starnutia kože. Mladistvú pokožku získame pravidelným pitím pitnej vody, ktorá odvádza toxíny z tela, ale tiež bylinných čajov a zeleninových štiav.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #koza #pokožka #starecké škvrny