Syr a vysoký cholesterol? Ide to k sebe? Kedy sa mať na pozore

Strážiť si hladinu tukov v krvi si vyžaduje obete. Zvlášť jeden z nich, cholesterol, je nebezpečný pre zdravie nášho kardiovaskulárneho systému. Ak ho je príliš, trpia cievy, srdce a hrozí infarkt. Musíme sa vzdať každej pochúťky s vyšším obsahom tukov, na ktorú máme chuť?

12.02.2023 06:00
vitamín D, potraviny, losos, ryba, šampiňóny,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Prečo je nebezpečný?

Cholesterol je druh tukovej látky, ktorá sa nachádza najmä v potravinách zo živočíšnych zdrojov. Nachádza sa v mäse, mliečnych výrobkoch a vajíčkach. Poznáme dva druhy spomínaného tuku, dobrý a zlý cholesterol. Prvý spomínaný čistí cievy a druhý sa lepí na steny cien, postupne ich upcháva až kým nedôjde ku katastrofe, nepriechodnosti ciev a srdcovému infarktu. Ľudia s vysokým cholesterolom si musia často odopierať jedlá, ktoré sú zdrojom tejto látky. Medzi tieto potraviny patria aj syry.

Líšia sa množstvom tuku

Pravdou je, že každý druh syra má iný obsah tuku a ten im dodáva špecifickú, lahodnú chuť. Niektoré sa zdajú v tomto smere nebezpečné, pretože ho majú priveľa. Napríklad takzvaný modrý plesňový syr a parmezán obsahujú viac tuku. Na to, aby sme si ich vychutnali, nepotrebujeme veľké množstvo a tak sa do nášho krvného obehu nemusí dostať veľa cholesterolu. Nastrúhaná lyžica parmezánu či kus plesňového syra neohrozuje ľudí s vysokou hladinou cholesterolu. Existujú však aj také mliečne pochúťky, ktoré si môžeme dopriať takmer každý deň.

Aging pigment pigmentove skvrny starecke skvrny Čítajte aj Starecké škvrny, strata lesku i elasticity špatia pokožku. Ako si udržať sviežu pleť? Čo jej škodí?

Maškrta, ktorá je zdrojom dôležitých živín

Syry sú výborným zdrojom živín, ktoré sú potrebné pre ľudí v každom veku. Obzvlášť to platí u seniorov s horšími stravovacími návykmi. „Klientom všetkých vekových skupín zdôrazňujem, že syr je úžasnou súčasťou stravy, pretože obsahuje bielkoviny, vitamín D a vápnik,“ vysvetľuje pre portál eatthis.com klinická dietologička Cheryl Mussattová. Bielkoviny poznáme tiež pod názvom proteíny a pomáhajú pri budovaní svalovej hmoty, ktorá je kľúčová pri celkovej pohyblivosti starších ľudí. Čím menej bielkovín konzumujeme, tým je väčšie riziko oslabenia svalov a následných úrazov z pádov. Bez vitamínu D nedokáže prežiť žiaden človek, pretože chráni kostnú hmotu pred degeneráciou. Súčasťou kostí je aj minerálna látka vápnik a práve vitamín D pomáha, aby sa lepšie vstrebávala do kostí.

Podporí aj zdravie čriev

Jedným zo syrov, ktorý si môžu s pokojným svedomím dopriať aj ľudia vo vyššom veku a s horšími výsledkami ohľadom cholesterolu je mozzarella. Má nízky obsah nasýtených tukov, na 30 gramov približne 3 g. Pozitívnou správou je, že v tukovej zložke sa nachádza iba 15 mg cholesterolu. „Tento chutný syr poskytuje aktívne kultúry baktérií Lactobacillus, ktoré sú skvelé pre zdravie čriev,“ hovorí odborníčka. Ako ďalej vysvetľuje, zdravé baktérie znižujú zápaly, čo je ideálne pre krvné cievy a zdravie srdca.

káva, kofeín, ráno, životospráva, Čítajte aj Koľko šálok kávy denne je tak akurát? Srdciari pozor

A čo tak si dať tvaroh?

Bezpečnou syrovou pochúťkou je nepochybne tvaroh. Ľudia, ktorí majú problémy so srdcom by sa mu nemali vyhýbať, pretože má vysoký podiel bielkovín a nižší obsah tuku. Bielkoviny z tvarohu sú ľahko stráviteľné a podporujú regeneráciu svalového tkaniva a spevňujú kosti. Na hranici je ešte aj syr feta. Tridsaťgramová maškrta má 3 g nasýtených tukov a 25 mg cholesterolu. V porovnaní s inými potravinami z tejto skupiny má však vyššie množstvo soli. Pravidelná konzumácia fety tak môže byť nebezpečná u ľudí, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom. Fetu si však môžeme dopriať ako súčasť zeleninových šalátov, ktoré vhodne ochutí a dodá im príjemnú slanú chuť.

Pozor na tvrdé syry

Do kategórie „povolených“ syrov patrí aj ricotta. V štvrtine šálky tejto maškrty je 3,5 g nasýtených tukov a 19 mg cholesterolu. Ricotta má skvelú krémovú chuť a výborne sa hodí do cestovín namiesto tučnej smotany. Tento druh syra môžeme použiť aj do nátierok či niektorých druhov dezertov, ktoré sú vhodnou alternatívou zmrzlinových pohárov. Pri iných druhoch syrov si treba všímať celkový obsah tuku. Tvrdé syry ako eidam či ementál majú až 40 % obsah tuku, čo znamená, že je v nich aj viacej cholesterolu. Pri výbere tohto druhu jedla sa treba zamerať na nízkotučné tvrdé syry, najviac do 20 % tuku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mäso #cholesterol #mliečne výrobky #syr #živočíšne zdroje