Prídu ďalšie veľké zmeny v penziách. Ako často porastú dôchodky? Koľko peňazí dostanú ľudia s nízkou penziou? A čo sa ešte zmení?

Rozmraznenie súm minimálnych dôchodkov, rodičovský dôchodok aj pre rodičov vojakov či policajtov, viac percent pre invalidných dôchodcov, ale aj penzia zo Sociálnej poisťovne pre bývalých vojakov a policajtov či nový systém zvyšovania dôchodkov. Zmeny, ktoré by mali nastať v zákone o sociálnom poistení.

21.02.2023 06:00
Dôchodcovia sediaci v lístí Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Novinkou by mala byť aj lepšia informovanosť ľudí o ich budúcich penziách z prvého aj druhého piliera prostredníctvom tzv. dôchodkovej prognózy.

„Navrhnutá bude tak, aby dokázala poistenca informovať nielen o predpokladanej budúcej sume starobného dôchodku, ale aj o veku odchodu do penzie. Poistenec by si mal uvedomiť, že na výšku dôchodku má vplyv aj jeho vlastné rozhodnutie – vek odchodu do dôchodku, pokračovanie v pracovnej kariére, optimalizácia príjmov a pod., a preto mu budú poskytnuté rôzne alternatívy prognóz, prispôsobené veku,“ píše sa v dôvodovej správe k zákonu.

partia zabávajúcich sa seniorov, dôchodcovia, usmievaví penzisti Čítajte aj Minimálne dôchodky: Rozmrazia ich už v júli? Vzrásť by mali o 15 až 30 eur. Kto si polepší?

Poistenec by tak mal približne vedieť, aká asi bude suma jeho budúcej penzie, a to hneď v troch scenároch:

základnom, optimistickom a pesimistickom, ktoré by sa mali odvíjať od predpokladaného vývoja ukazovateľov, ktoré majú vplyv na výšku starobného a predčasného dôchodku a z možných ekonomických scenárov. Upozorňovať by mala aj na informáciu o vplyve inflácie na výšku budúceho dôchodku.

Nové druhy ochorení, prepočítavanie a zvyšovanie invalidných dôchodkov by malo byť ďalšou novinkou. Zmeniť by sa mala percentuálna miera poklesu schopnosti pracovať pri niektorých ochoreniach tak, aby zodpovedala závažnosti poškodenia zdravia a umožnila zaradiť nové druhy ochorení, ktoré sú v súlade s aktuálnymi medicínskymi poznatkami.

Bude to mať pozitívny vplyv a priznanie vyššieho percenta invalidity ako doteraz a tým aj vyššieho invalidného dôchodku. Prepočítavanie dôchodkov bude trvať približne dva roky.

Invaliditu budú posudkoví lekári Sociálnej poisťovne preskúmavať v rámci kontrolných prehliadok. Ak ju však invalidný dôchodca nemá určenú, Sociálna poisťovňa takého penzistu posúdi ex offo, teda termín posúdenia trvania invalidity určí sama.

Po novom by mali mať bývalí vojaci či policajti nárok na čiastkový starobný dôchodok. Týkať by sa to malo najmä tých, ktorí nesplnili podmienku 15 odpracovaných ro­kov.

„Vzhľadom na to, že cieľom právnej úpravy v tejto časti je precizovanie súčasného právneho stavu, keď Sociálna poisťovňa už rozhoduje v súlade s ustálenou judikatúrou Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, nepredpokladáme dodatočné vplyvy na rozpočet Sociálnej poisťovne," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

sociálna poisťovňa logo Čítajte aj Nedostali ste oznámenie o zvýšení dôchodku? Možno ho máte v elektronickej podobe

V záujme dodržania zásady rovnakého zaobchádzania sa pritom upraví aj spôsob výpočtu starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov nad rámec ustálenej judikatúry. Touto úpravou sa rozšíri okruh poistencov, ktorí budú mať nárok na dôchodok zo Sociálnej poisťovne.

Už na februárovej schôdzi poslanci schválili tzv „rozmrazenie“ súm minimálneho dôchodku, teda opätovne by mali byť sumy penzijného minima naviazané na percentá sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu, tak, aby s ohľadom na zvyšujúcu sa infláciu zostal jeho účel zachovaný, teda aby sa penzista nedostal do hmotnej núdze.

Minimálne dôchodky „rozmrznú“ už tento rok

„Minimálne dôchodky sa budú zvyšovať už tento rok. Účinnosť zákona pri tomto bode ostala od 1. júla 2023," uviedol v tlačovej správe poslanec NR SR Peter Cmorej pre agentúru SITA.

„Minimálny dôchodok sa zvýši o 15 až 30 eur mesačne už tento rok, a to v závislosti od počtu odpracovaných rokov," zdôraznil Cmorej.

Suma minimálnej penzie sa bude určovať staronovým spôsobom. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, minimálny dôchodok bude opäť dosahovať 136 % zo sumy životného minima. Suma minimálnej penzie sa bude zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body, od 40 rokov o 3 percentuálne body a od 50 rokov o 5 percentuál­nych bodov.

Valorizácia: Viackrát ročne?

Dôchodky by sa od januára budúceho roka mali zvyšovať viackrát do roka v prípade, ak dôchodcovská inflácia presiahne 5 %. Novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD, schválili poslanci.

Cieľom schválenej novely je umožniť automaticky reagovať na mimoriadne zvyšovanie spotrebiteľských cien vo vzťahu k penzistom. Hovorí o dvoch základných zmenách.

Jednou je predĺženie obdobia, za ktoré sa posudzuje vývoj spotrebiteľských cien v roku predchádzajúcom zvýšeniu dôchodkových dávok, z pôvodných šesť na deväť mesiacov. Zámerom je presnejšie zohľadniť infláciu pre riadnu každoročnú valorizáciu dôchodkov.

Druhá zmena spočíva v tom, aby sa dôchodky mohli valorizovať aj inokedy ako raz ročne k 1. januáru. Poslanci nakoniec upravili pôvodný návrh predkladateľov, keď schválili pozmeňujúci návrh Petra Cmoreja (SaS).

starší pár s tabletom, dôchodcovia, penzisti, seniori Čítajte aj Chcete svojim rodičom "odoprieť" rodičovský dôchodok? Na vyjadrenie nesúhlasu máte už len dva týždne

Dôchodky tak porastú v priebehu roka opakovane v prípade, že rast cien za domácnosti dôchodcov prekročí 5 % od bezprostredne predchádzajúceho zvýšenia dôchodkov. Štatistický úrad SR v tom prípade bezodkladne oznámi Sociálnej poisťovni zistenú dôchodcovskú infláciu. Poisťovňa má začať vyplácať vyššie dôchodky dva mesiace od oznámenia.

Výnimkou bude posledný kvartál roka, kedy sa tento postup už nepoužije. Zvyšovanie dôchodkov k 1. januáru bude vždy oproti dávke vyplácanej k 1. januáru predchádzajúceho roka, nie dávke zvýšenej v priebehu roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zmeny v penziách