Valorizácia: Porastú penzie dva razy ročne? Pomôže to alebo uškodí dôchodkom?

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak uvažuje o návrhu valorizovať dôchodky o pevnú sumu.

27.02.2023 06:00
Dôchodcovia s peniazmi Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Ako príklad uviedol zvýšenie dôchodkov o 45 eur. „Týmto by sme percentuálne pomohli dôchodcom s najnižšími dôchodkami viac ako tým, ktorí majú 900-eurový dôchodok,“ povedal Krajniak.

Dodal, že ak má byť zmyslom najviac pomôcť ľuďom s najnižšími dôchodkami, tak iný spôsob valorizácie ako ten súčasný je lepší.

dôchodca, senior, penzia, strašia pani na tablete Čítajte aj Valorizácia dôchodkov? Je tu návrh na zmenu: nezvyšovať ich v januári, ale napríklad v apríli

Pritom valorizácia dôchodkov o pevnú sumu začala platiť len v roku 2022. Dovtedy rástli penzie buď podľa pevnej sumy, alebo dôchodcovskej inflácie.

Kým ľudia s nízkymi dôchodkami mali garantovanú pevnú sumu, tí, ktorých penzie boli vyššie, mali tieto valorizované podľa dôchodcovskej inflácie.

Video
Ekonóm Ján Šebo o málo známej možnosti čerpania peňazí z II. piliera.

Podľa Návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne čaká seniorov v januári valorizácia o 16,9 percenta. Čiže ak dnes človek dostáva penziu v sume 500 eur, od januára by mal dostávať viac o 84,50 eura, bude tak mať penziu v sume 584,50 eura.

Národná rada ale opäť schválila zmeny v spôsobe valorizácie dôchodkov s účinnosťou od 1. januára 2024. Znenie zákona neprešlo pripomienkovým konaním a neobsahovalo doložku vplyvov na verejné financie.

„Novela prináša dve úpravy existujúceho automatického mechanizmu valorizácie dôchodkových dávok sociálneho poistenia od januára 2024. Popri predĺžení obdobia, za ktoré sa tzv. dôchodcovská inflácia zohľadňuje do štandardnej valorizácie, bol prijatý aj nový automatický mechanizmus mimoriadnej valorizácie. Mimoriadna valorizácia môže lepšie ochrániť dôchodky pred infláciou v budúcnosti. Nakoľko sa zavádza až v neskoršej fáze tohto inflačného šoku, mimoriadna valorizácia by sa pri naplnení prognózy nemala spustiť v najbližších rokoch klesajúcej inflácie,“ uvádza sa v správe Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

„Podľa poslednej makroekonomickej prognózy Rady, valorizácia by mohla dosiahnuť v budúcom roku 12,1 % namiesto 13,1 %, pri prognózovanej 6,9 % dôchodcovskej inflácii. Dôvodom je, že v čase klesajúcej inflácie je priemerná inflácia za dlhšie obdobie (prvých 9 mesiacov roka) mierne nižšia ako za kratšie obdobie (prvých 6 mesiacov roka). Klesajúca inflácia však zabezpečí v každom roku reálne nárasty dôchodkov. V rokoch 2025 by tak valorizácia mohla dosiahnuť 7,2% (vs. dôch. inflácia 4,5 %) a 4,6 % (vs. dôch. inflácia 2,6 %),“ uvádza Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

zväčšiť
valorizacia

Zmena valorizácie by mohla zlepšiť finančnú situáciu Sociálnej poisťovne o 92,6 mil. eur v budúcom roku, s nárastom na 147,9 mil. eur v roku 2026. To bude znamenať pozitívny dopad na úrovni 94,3 – 159,1 mil. eur na verejné financie.

Rada opakovane pripomína, že dôchodkový systém bol v roku 2018 podľa OECD (ako aj RRZ) považovaný za udržateľne nastavený voči zhoršujúcej sa demografii na Slovensku. Aj po vylepšeniach v roku 2022 (stále nedostatočných) však tlak na Sociálnu poisťovňu ostal na horizonte 50 rokov vyšší priemerne o 1 mld. eur voči legislatíve z roku 2018.

premýšľajúci dôchodcovia, seniori, penzia Čítajte viac Dôchodky: Ich komplikované podmienky vyvolávajú množstvo otázok. Na niektoré z nich sme hľadali odpovede

Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť by sa tak v najbližších troch rokoch na Slovensku nemala aktivovať mimoriadna valorizácia dôchodkov.

Vychádza pritom z aktuálnych makroekonomických prognóz, podľa ktorých by sa rast cien na Slovensku mal postupne spomaľovať. Kumulatívny rast inflácie od poslednej valorizácie, teda od 1. januára, by totiž nemal do konca júna v žiadnom z rokov 2024 až 2026 presiahnuť hranicu 5 %, čo je hranica pre mimoriadnu valorizáciu dôchodkov.

Zmeny vo valorizácii sa ale netýkajú dôchodcov s nárokom na doplatok do minimálneho dôchodku. Vďaka opätovnému naviazaniu minimálneho dôchodku na rast životného minima sa ich príjmy začnú zvyšovať od júla 2023, po dva a pol roku zmrazenia. Počet dôchodcov s nárokom na minimálny dôchodok by však mal podľa rozpočtovej rady počas najbližších rokov výraznejšie klesnúť. Mnohým penzistom totiž stúpne ich riadny dôchodok nad minimálny, a teda význam minimálneho dôchodku sa zníži aj napriek jeho rozmrazeniu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia