Čo je to za prílohu k jedlám, z ktorej nestúpa cukor a nemení sa nálada?

Dobrá správa pre cukrovkárov a srdciarov. Menej známa „sestra“ bielej ryže ponúka ľuďom so srdcovocievnymi ochoreniami a diabetom množstvo benefitov. Takzvaný hnedý variant spomínanej potraviny pomáha tiež ľuďom vo vyššom veku, ktorých trápi horšie zažívanie a nedostatok energie.

19.02.2023 06:00
fazuľa, ryža Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Biela verzus hnedá

Prvá spomínaná pochúťka je bežne používanou prílohou k mäsu, ale i k vegetariánskym jedlám, druhá sa označuje aj slovom natural. Názov „prirodzená“ má jasný dôvod. Hnedá ryža sa totiž na rozdiel od tej bielej pýši vysokým obsahom vlákniny, ktorá sa nachádza v obale každého jedného zrnka. Spomínaný obal tiež poznáme ako otruby a vo výžive každého z nás majú dôležité miesto. Chutná celozrnná príloha obsahuje tiež vysoké množstvo esenciálnych aminokyselín, fytochemikálií, flavonoidov, vitamínov a minerálov.

V-alkohol Čítajte aj Čo má spoločné alkohol a chrípka? Budete sa čudovať

Koľko energie má a tej dobrej?

Zaujímavou je aj kalorická hodnota tohto druhu jedla. Jedna šálka hnedej ryže, čo je asi 200 g, má približne 220 kilokalórií. Energia pramení z obsahu sacharidov, bielkovín a tukov. Natural ryža obsahuje na uvedenú hmotnosť takmer 46 g sacharidov, 4,5 g bielkovín a len 1,5 g tukov. Hoci má ryža veľké množstvo sacharidov, väčšiu časť z nich tvoria komplexné cukry a 3,5 g vlákniny.

Diabetici sa potešia

Komplexné (zložené) sacharidy sa vstrebávajú postupne do krvného obehu a dodávajú telu energiu postupne. Nedochádza tak k prudkému uvoľňovaniu cukrov do krvi a tiež ani k prudkým zmenám nálady. Vláknina spomaľuje trávenie hnedej ryže. Pochváliť sa tiež môže zaujímavým glykemickým indexom (GI), a to v rozmedzí 64 – 72. GI predstavuje skutočnosť, ako rýchlo jedlo bohaté na sacharidy zvyšuje hladinu glukózy v krvi. Túto vlastnosť ryže ocenia najmä cukrovkári.

Protizápalová potravina a pomoc pre srdce

Hnedá ryža si získava popularitu najmä u ľudí, ktorým robí ťažkosti konzumácia lepku. Pochutnávanie si na tejto celozrnnej potravine znižuje vznik chronických ochorení. Odborníci tvrdia, že sa má stať dôležitou súčasťou jedálneho lístka starších ľudí s chorobami, ktoré ich trápia dlhšiu dobu. Chronické ochorenia vedú k srdcovocievnym ochoreniam, ale aj k vzniku nádorových ochorení. Proti zápalom bojujú najmä fenolové zlúčeniny, ktoré tiež pomáhajú bojovať proti alergiám a problémom so zápalmi kĺbov.

manželia, seniori, príroda, pohyb, šport, radosť Čítajte aj Odborníčka radí: Chcete začať chudnúť vo vyššom veku? Nemusí to byť žiadna drina

Starších ľudí zvykne vytrápiť anémia

Najmä vtedy, keď sa nepravidelne stravujú. Zjednodušene povedané, organizmus trpí nedostatkom živín. Bežne sa stáva, že seniorom chýba vitamín B12 a minerál železo. Hnedá ryža obsahuje okrem železa aj fosfor, horčík, draslík, zinok a meď. Konzumácia bežnej bielej ryže sa vo svete považuje za možnú príčinu nedostatku minerálnych látok vrátane zinku, ktorý je dôležitý pre imunitu, ale aj hormonálny systém. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), že až tretina svetovej populácie má anémiu, najmä z nedostatku železa.

Ako na ňu?

Hnedú ryžu môžeme skladovať dlhšie obdobie vo vzduchotesnej nádobe. Vyhýbať sa treba extrémnym teplotám a priamemu slnečnému žiareniu. Spomínaný typ ryže je náročnejší na prípravu než jej biely variant. Varí sa približne 18 – 30 minút, čo závisí od odrody. Pripraviť ju môžeme varením v osolenej vode, vývare, mlieku, ale napríklad aj v paradajkovej omáčke. Poznáme viacero druhov hnedej ryže. Najčastejšie sa líšia tvarom zrna. Krátkozrnná sa varí kratšie, je jemná a viac sa lepí. Ryža s dlhšími zrnkami je pevnejšia, trochu tvrdšia a nelepí sa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #srdce #ryža #ochorenia srdca #potravina #príloha #zdravotný benefit #srdciari