Je možné "vybabrať" s demenciou? Ženy to vraj majú ľahšie

Strašiak v podobe porúch pamäti, dezorientácie v čase a strate dôstojnosti. Demencia je stav, o ktorom nechceme premýšľať ani v tom najhoršom sne. A predsa sa s ňou stretávame pomerne často. Stáva sa súčasťou existencie ľudí, zväčša na sklonku ich života. Vedci hovoria: Nedokážeme ju možno poraziť, ale aspoň ju ako tak oklamať.

19.02.2023 08:00
demencia mozgova hmla Foto:
debata (2)

Niečo pre staršie dámy

Kalifornská univerzita prišla so zaujímavým výskumom. Pozornosť venovala najmä starším ženám a výsledky z pera amerických vedátorov milo prekvapili. Dámy vo vyššom veku totiž majú podľa nich omnoho menšiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie mierna kognitívna porucha alebo demencia za predpokladu zvýšenej fyzickej aktivity. V tomto prípade skutočne postačí málo. Štúdia hovorí jasnou rečou. Ak sa viac minút denne venujú chôdzi v miernej až strednej intenzite, demencii sa môžu vraj vyhnúť.

liči, varecha, Čítajte aj Viete, ktoré ovocie má zdravotné benefity a je aj symbolom lásky a romantiky?

Čo je čo?

Mierny kognitívny pokles je typický zmenami v pamäti, sústredení sa a učení. Ľudia bežne zabúdajú, kde položili kľúče od bytu, na schôdzky s priateľmi či vysielacie časy obľúbených programov. Hoci trpí najmä pamäť, nejde o katastrofu. Každý z nás má z času na čas viac či menej ťažkosti so zabúdaním. Horšie je to už v prípade, keď sa s pribúdajúcim vekom objavujú choroby, pre ktoré je typické zabúdanie všetkého podstatného. V podstate sa to môže začať Alzheimerovou chorobou, ktorá prerastá do finálneho štádia demencie. Pojem, ktorý nechce počuť žiaden starší človek. Môžeme sa mu nejakým spôsobom vyhnúť, alebo túto chorobu oddialiť?

fazuľa, ryža Čítajte aj Čo je to za prílohu k jedlám, z ktorej nestúpa cukor a nemení sa nálada?

Kľúčom je chôdza

Americkí výskumníci zverejnili pozoruhodné výsledky svojho výskumu v online magazíne Alzheimer's & Demencia. Boj proti demencii sa podľa nich začína najmä pohybom. V tomto prípade podľa nich platí, že čím viac sa staršie ženy hýbu, tým majú menšiu pravdepodobnosť straty pamäti či nástupu demencie. Výskum je z tohto roku a na mušku si zobral dámy vo veku nad 65 rokov. Základom pre zdravé fungovanie mozgu a tým aj pamäť je podľa vedcov chôdza. Ukázalo sa, že kľúčová je chôdza miernej či strednej intenzity tridsať minút denne.

Týmto sa to nekončí

Prekvapenie však nie je iba v tom, že sa seniorky majú viacej hýbať. Odborníci totiž prišli na to, že ženy 65+, ktoré sa rozhodli pohybovať (chodiť) ďalších 31 minút nad spomínanú polhodinu mali približne až o 20 % nižšie riziko rozvoja miernej kognitívnej poruchy alebo demencie. Pozrime sa na výsledky výskumu aj cez v súčasnosti obľúbené počítanie krokov. Hovorí sa, že zdravý štandard je desaťtisíc krokov denne. Výskum tvrdí, že riziko problémov s pamäťou a demenciou bolo až o 33 % nižšie s každým ďalším takmer dve tisícim krokom denne.

V-alkohol Čítajte aj Čo má spoločné alkohol a chrípka? Budete sa čudovať

Keďže je zákerná, žiada si prevenciu

Demencia je zákerná v tom, že nástup jej symptómov sa začína niekedy už pred starobou. Možno si ich nevšímame, alebo im prosto nevenujeme pozornosť. Veď ide v podstate o bežné zabúdanie či občasnú stratu orientácie v priestore. Vedúca spomínaného výskumu Andrea LaCroixová v tom má však jasno. „Vzhľadom na to, že nástup demencie sa začína niekedy aj viac ako dvadsať rokov predtým, než sa úplne vyvinie, je nevyhnutný včasný zásah na jej oddialenie a prevenciu,“ vysvetľuje. Jeden zo spôsobov ako sa vyhnúť hrozivej chorobe je pravidelný pohyb, pričom jednoznačne postačí chôdza. Ako výskumníčka dodáva, čím skôr sa začneme venovať fyzickej aktivite, tým skôr sa môžeme tešiť z pozitívnych výsledkov v podobe lepšej pamäti a vitality do vysokého veku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #ľudia #seniori #demencia