Prečo mozgová príhoda straší najmä ľudí vo vyššom veku? Tu je vysvetlenie

Podľa prieskumov zostáva mŕtvica najčastejšou príčinou invalidity a predčasného úmrtia u seniorov. Ako sa jej vyhnúť a spoznáte jej príznaky včas? Pomôcť môže aj menšia úprava stravy. Ak vám chutia orechy a semená rastlín, ste na dobrej ceste.

25.02.2023 06:00
mozog, mrtvica, prihoda Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Nepríjemné čísla o chorobe

Objavuje sa nečakane a medzi typické príznaky mozgovej príhody patria slabosť, znecitlivenie tváre a zmätenosť. Štatistiky z USA hovoria jasnou rečou. V Spojených štátoch sa objaví mŕtvica každých 40 sekúnd. Čo je ešte horšie, na následky tohto stavu zomrie v štátoch každú 3 a pol minútu jeden človek. Odhalenie varovných signálov je kľúčom v rámci prevencie tejto choroby. „Mŕtvica je piatou najčastejšou príčinou smrti a hlavnou príčinou invalidity v Spojených štátoch,“ vysvetľuje Sandra Narayananová z neurologického inštitútu v Santa Monice. Zarážajúce však je, že mŕtvica patrí celosvetovo k druhej najčastejšej príčine smrti. Aj preto sa vyžaduje vyššia opatrnosť.

demencia mozgova hmla Čítajte aj Je možné "vybabrať" s demenciou? Ženy to vraj majú ľahšie

Mozgová príhoda je zvlášť nebezpečná u starších ľudí

Výskumy naznačujú, že viac ako polovica ľudí, ktorí ju prekonali po 65 roku života majú zníženú pohyblivosť, čo vedie k nižšej kvalite života. Spomínaná choroba spôsobuje krátkodobé a často aj dlhodobé postihnutie, paralýzu, problémy s ovládaním pohybového aparátu, ťažkosti s kontrolou močového mechúra, myslením, ale aj pamäťou. Neurológ Jason Tarpley z Centra pre prevenciu mozgovej príhody v Santa Monice hovorí, že poznáme ischemickú mŕtvicu a blokádu mozgovej tepny. Ako vysvetľuje, jej prvá spomínaná „forma“ je bežná vo vyššom veku a príčinu jej vzniku treba hľadať v horšom srdcovom rytme, vo vysokom cholesterole a ochorení tepien.

Čo patrí k rizikám?

K rizikovým faktorom, ktoré zvyšujú vznik tohto ochorenia zaraďujeme tiež vysoký krvný tlak, cukrovku a fajčenie. Mozgová cievna príhoda sa viacej vyskytuje už u mladších ľudí. V niektorých prípadoch sa vyskytuje takzvaná malá mŕtvica, kedy pacient zažíva dočasné obdobie nedostatočného prietoku krvi do oblasti mozgu. Tento stav, našťastie, trvá len niekoľko minút až hodín a zvyčajne do 24 hodín ustúpi. Odborníci však majú aj dobré správy. Až 80 % prípadov mozgových príhod môžete zabrániť prevenciou, a to zmenami životného štýlu.

fazuľa, ryža Čítajte aj Čo je to za prílohu k jedlám, z ktorej nestúpa cukor a nemení sa nálada?

Signály, na ktoré si treba posvietiť

Zmena životného štýlu si vyžaduje najmä opatrnosť pri používaní tabakových výrobkov. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, cigaretový dym dokáže narobiť vážne škody na cievach. Dochádza k ich kôrnateniu a zníženej pružnosti. Mŕtvicu môže zapríčiniť aj zanedbávanie kontroly krvného tlaku. Hraničný tlak je pod 140/90 mm Hg, ale u ľudí s cukrovkou je to ešte menej, a to pod 130/80 mm Hg. Odborníci tvrdia, že v rámci prevencie mozgovej príhody sa osvedčilo aj pravidelné cvičenie. Okrem krátkych prechádzok po čerstvom vzduchu pomáha aj napríklad bicyklovanie na stacionárnom bicykli, plávanie a krátky, menej intenzívny bez. Zabúdať však netreba ani na kontrolu cholesterolu. Ide o látku, ktorá sa lepí na steny ciev a vo vážnejších prípadoch ich upcháva a spôsobuje nepriechodnosť. Hladiny cholesterolu dokážu zistiť praktickí lekári pri bežnej preventívnej prehliadke, ktorú hradí zdravotná poisťovňa.

V-alkohol Čítajte aj Čo má spoločné alkohol a chrípka? Budete sa čudovať

Mŕtvica „ľúbi“ nasýtené mastné tuky

Ide o takzvané nezdravé tuky, ktoré sú plné cholesterolu a nachádzajú sa v tučnom mäse či údeninách. Nepomáha tiež konzumácia slaných a sladkých jedál. Naopak, skvelým bojovníkom proti tejto chorobe je pravidelné jedenie potravín s obsahom zdravých tukov. Do tejto kategórie živín zaraďujeme mononenasýtené a omega-3 mastné kyseliny. Prvý druh zdravých tukov nájdeme napríklad v avokáde a pekanových orechoch. Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v orechoch, rastlinných olejoch a semenách rastlín. K zdrojom zdravých tukov tiež patria mastné morské ryby. Napríklad v lososovi sa nachádza približne 13 g tukov, pričom väčšinu z nich tvoria omega-3 mastné kyseliny. K lacnejším zdrojom patria slede, makrela a sardinky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #životný štýl #úmrtie #strava #seniori #mŕtvica #invalidita