Pomôže obmedzenie jedla spomaliť starnutie?

Rozumné priškrtenie kalórií má podľa nového výskumu vplyv na starnutie organizmu u dospelých ľudí. Spomínaný proces dokáže racionálne stravovanie a udržanie si štíhlej línie ovplyvniť smerom k pozitívnym číslam aj o zopár percent. Hoci sa môže zdať, že ide o zanedbateľnú hodnotu, opak je pravdou.

26.02.2023 08:00
1655515564 Foto: ,
debata (1)

Obmedzenie kalórií spomaľuje starnutie u dospelých

Takýto je verdikt odborníkov z Public Health Columbia University. Vedátori sa nechali počuť, že striedma konzumácia jedla je merateľná pomocou špeciálnych ukazovateľov DNA, ktoré tvoria súčasť našich buniek. Odhliadnuc od zložitých medicínskych vysvetlení, štúdia prináša jednoduchú pointu. Tempo starnutia sa spomalilo o 2 – 3 %. I keď sa to nezdá príliš veľa, v prenesení výsledkov štúdie na iné výskumy ide o skutočný pokrok. Spomínaná dvoj či trojpercentná hodnota totiž v inej štúdii znamená zníženie úmrtnosti o 10 až 15 %.

1356165833 Čítajte aj Čo piť namiesto mlieka. Aká je voľba číslo jedna?

Funguje to aj u ľudí

Vedci vysvetľujú, že vyhýbanie sa nadváhe a prejedaniu zlepší nielen kvalitu života, ale ho aj predĺži. V praxi to znamená, že udržiavanie si štíhlej figúry má u dospelých taký vplyv na zníženie úmrtnosti ako skoncovanie s fajčením. Výskumníci z Kolumbijskej univerzity zistili, že obmedzenie energie z jedla spomaľovalo biologické procesy starnutia u červov, hmyzu a myší. Za úlohu si tak zobrali pátranie po tom, či má rozumná konzumácia jedla podobný vplyv aj na ľudí. Výsledky príjemne prekvapili. Výskum sa zameral na vyše dve stovky ľudí z rôznych miest USA, u ktorých sa zisťoval vplyv 25 % obmedzenia kalórií na dlhovekosť, alebo vplyv konzumácie normálnej zdravej stravy počas obdobia dvoch rokov.

Zvláštne hodiny nášho tela

Vedecký tím sa zameral na analýzu akýchsi značiek na DNA, ktorú extrahovali z bielych krviniek. Tieto značky sa označujú aj ako „epigenetické hodiny“. Prvé dve hovoria o biologickom alebo chronologickom veku. Tretie odhadujú mieru starnutia do budúcnosti. Odborníci zistili, že budúcnosť „chradnutia“ organizmu môžeme nielen trochu predvídať, ale dokonca aj aktívne meniť. Jednou z možností je primerané škrtenie kalórií, pod ktorým sa nerozumejú žiadne drastické diéty. Regulovanie prijatej energie z jedla má byť na takej úrovni, aby sme sa vyhli nadváhe.

demencia mozgova hmla Čítajte aj Je možné "vybabrať" s demenciou? Ženy to vraj majú ľahšie

Nie je to pre každého

Podľa spoluautora štúdie Calena Ryana výskum priniesol dôkazy, že obmedzovanie kalórií spomalilo tempo starnutia aj u ľudí. Jedným dychom však dodáva, že tento spôsob predlžovania života nie je pre všetkých. Upozorňuje, že manipulácia s jedlom a kalóriami si vyžaduje pozorné oko a môže sa stať, že ľudia podľahnú zbytočnému počítaniu energie. Pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť sledovaniu množstva kalórií odborníci odporúčajú, aby sa držali zásad zdravého stravovania. Vyšší vek totiž môžeme dosiahnuť najmä vtedy, ak sa vyhneme kardiovaskulárnym ochoreniam, zápalom, cukrovke, obezite či vyvinieme maximálne úsilie v prevencii rakoviny.

Čo škodí?

Vyšší výskyt spomínaných ochorení sa spája najmä s prehnanou konzumáciou takzvaných zlých tukov. Ide najmä o nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v tučnom, mastnom jedle, v údeninách a iných mäsových výrobkoch. Spomínané tuky zhoršujú cholesterolový profil a spôsobujú upchávanie ciev. Rafinovaný cukor spôsobuje zápaly. Ide o bežne používaný repný cukor, ktorý má kryštalickú alebo práškovú podobu. Pokiaľ sú cukry bežnou súčasťou potravín, napríklad ovocia či orechov, predstavujú pre ľudské telo prirodzenú formu energie. Horšie je to v prípade spomínaného rafinovaného cukru, ktorý sa pridáva do niektorých jedál, ale aj rýchleho občerstvenia, dresingov a polotovarov.

V-alkohol Čítajte aj Čo má spoločné alkohol a chrípka? Budete sa čudovať

Čo pomáha?

Naopak, zdravie srdca, ciev a mozgu pomôžu zlepšiť zdravé tuky. Do tejto kategórie patria mono-nenasýtené a omega-3 mastné kyseliny. Nachádzajú sa v rastlinných aj živočíšnych potravinách. Tuky z prvej spomínanej skupiny nájdeme v avokáde či orechoch a omega-3 mastné kyseliny aj v mastných morských rybách či rybom oleji. Namiesto rafinovaného cukru sa odporúča konzumácia zložených cukrov, ktoré sa nachádzajú v celozrnnom pečive, cestovinách či ryži. Tieto potraviny tiež obsahujú vlákninu, ktorá spomaľuje uvoľňovanie cukru do krvi a zaistí tak stabilný prísun energie, kontrolu nad jedlom a prejedaním.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #zdravie #kalórie #Telo #seniori #nadváha #organizmus