Čo piť namiesto mlieka. Aká je voľba číslo jedna?

Kravské mlieko, áno či nie? Starší ľudia môžu mať problémy s jeho trávením. Za všetko vraj môže nedostatočná produkcia enzýmov, ktoré štiepia najmä mliečny cukor. Spomínaný nápoj však obsahuje cenné zložky, ktoré by seniori zo svojho jedálneho lístka nemali vynechávať. Kravské mlieko tak môžu nahradiť šikovnou alternatívou. Akou?

26.02.2023 06:00
1356165833 Foto: ,
debata (5)

Mandľové mlieko je voľbou číslo jeden

Obsahuje nízke množstvo sacharidov, tuku a užitočné bielkoviny. Okrem toho sa pýši dostatočným obsahom vitamínu E a minerálnej látky vápnik. Približne 2,5 dcl pohár tohto nápoja má len 39 kilokalórií. Sacharidy sú zastúpené 3,5 g, tuky 2,5 g a o polovicu menším množstvom bielkovín. Zabúdať však netreba na vlákninu, ktorú obsahujú len rastlinné produkty. Okrem spomínaného vápnika má mandľové mlieko aj dostatočné množstvo sodíka, ktorý sa v tele rýchlo míňa pri zvýšenej fyzickej námahe.

1563255121 Čítajte aj Keď nepomôže pri bolestiach kĺbov strava, tak čo s tým? A pomôže "céčko" či vápnik?

Pomôže kostiam, pokožke i vlasom

Sacharidy robia z tohto druhu nápoja potravinu s nízkym glykemickým indexom (GI). Ocenia to najmä ľudia s cukrovkou, nadváhou alebo obezitou. GI je v tomto prípade na úrovni 25. Všetky potraviny s hodnotou pod 55 GI majú nízky glykemický index. V mandľovom mlieku je približne 20 kcal z tuku. Väčšina tukovej zložky pochádza z takzvaných zdravých tukov.

Ide predovšetkým o mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Spomínané mastné kyseliny prospievajú najmä srdcu, cievam a mozgu, pretože znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Hoci má kravské mlieko viacej bielkovín ako jeho mandľový náprotivok, predsa sa v rastlinnej variante nápoja nachádza malé množstvo proteínov. Starší ľudia ocenia najmä ich schopnosť regenerovať telesné tkanivá a udržiavať svaly v dobrej kondícii. Konzumácia potravín s obsahom bielkovín tiež pomáha chrupavkám, kostiam, pokožke či vlasom.

Niečo na omladenie

Šálka mandľového mlieka je bohatým zdrojom vápnika. Ide o kľúčový minerál, ktorý sa nachádza aj v našich kostiach. V spomínanom množstve je asi 480 mg kalcia, čo je takmer polovica odporúčanej dennej potreby tejto mikro živiny. Z vitamínov dominuje mandľovému mlieku vitamín E, ktorý zohráva dôležitú úlohu v bunkovom metabolizme. Označuje sa tiež ako elixír mladosti a chráni pokožku pred stareckými škvrnami a vráskami.

demencia mozgova hmla Čítajte aj Je možné "vybabrať" s demenciou? Ženy to vraj majú ľahšie

Prevencia pred zlomeninami z pádov

Odborníci tvrdia, že vitamín E chráni ľudské telo pred oxidačným stresom, čím prispieva najmä k zdraviu srdca. Okrem toho pomáha v rámci prevencie rakoviny, artritídy a cukrovky. Niektoré druhy mandľového mlieka obsahujú aj vitamín D, ktoré si ľudské telo dokáže vyrobiť svojpomocne. Na vlastnú produkciu tejto látky však potrebuje slnečné lúče, ktorých je v zime menej než po iné ročné obdobia. Vitamín D pomáha lepšiemu vstrebávaniu vápnika do kostí a bráni chorobe rednúcich kostí, ktorej výsledkom sú často zlomeniny a úrazy.

Aj iné možnosti

Okrem mandľového mlieka existujú aj špecifické, netradičné rastlinné nápoje. Napríklad mlieko z kešu či makadamových orechov. Dostať ich na našom trhu je zložitejšie a ide o pomerne drahý špás. Pre porovnanie, „kešu mlieko“ má až trikrát viac sacharidov ako to mandľové, čo znamená aj vyššiu energetickú hodnotu. K cenovo rozumným variantom patrí ovsené mlieko s vysokým obsahom vápnika. Ryžové mlieko má viacej sacharidov, takmer rovnaké množstvo kalcia, ale vo všeobecnosti sa považuje za lepšiu možnosť pre alergikov.

V-alkohol Čítajte aj Čo má spoločné alkohol a chrípka? Budete sa čudovať

S vanilkovou arómou

Mandľové mlieko po otvorení skladujeme krátko v chladničke. Pred použitím ho pretrepeme, keďže sa v ňom môžu vytvárať usadeniny. Mrazenie sa neodporúča, pretože môže dôjsť k oddeleniu niektorých jeho zložiek. Nesladené mandľové mlieko si dokážeme vyrobiť. Mandle namočíme na noc do vody, ktorú neskôr scedíme. Mandle rozmixujeme nadrobno a na každú šálku orechov použijeme dve šálky vody. Miešame pri vyššej teplote asi dve minúty, precedíme cez gázu. Ochutiť ho môžeme napríklad vanilkou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #mlieko #jedálniček #mandľové mlieko #mliečny cukor