Mandľové mlieko je voľbou číslo jeden
Obsahuje nízke množstvo sacharidov, tuku a užitočné bielkoviny. Okrem toho sa pýši dostatočným obsahom vitamínu E a minerálnej látky vápnik. Približne 2,5 dcl pohár tohto nápoja má len 39 kilokalórií. Sacharidy sú zastúpené 3,5 g, tuky 2,5 g a o polovicu menším množstvom bielkovín. Zabúdať však netreba na vlákninu, ktorú obsahujú len rastlinné produkty. Okrem spomínaného vápnika má mandľové mlieko aj dostatočné množstvo sodíka, ktorý sa v tele rýchlo míňa pri zvýšenej fyzickej námahe.

Pomôže kostiam, pokožke i vlasom
Sacharidy robia z tohto druhu nápoja potravinu s nízkym glykemickým indexom (GI). Ocenia to najmä ľudia s cukrovkou, nadváhou alebo obezitou. GI je v tomto prípade na úrovni 25. Všetky potraviny s hodnotou pod 55 GI majú nízky glykemický index. V mandľovom mlieku je približne 20 kcal z tuku. Väčšina tukovej zložky pochádza z takzvaných zdravých tukov.
Ide predovšetkým o mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Spomínané mastné kyseliny prospievajú najmä srdcu, cievam a mozgu, pretože znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Hoci má kravské mlieko viacej bielkovín ako jeho mandľový náprotivok, predsa sa v rastlinnej variante nápoja nachádza malé množstvo proteínov. Starší ľudia ocenia najmä ich schopnosť regenerovať telesné tkanivá a udržiavať svaly v dobrej kondícii. Konzumácia potravín s obsahom bielkovín tiež pomáha chrupavkám, kostiam, pokožke či vlasom.
Niečo na omladenie
Šálka mandľového mlieka je bohatým zdrojom vápnika. Ide o kľúčový minerál, ktorý sa nachádza aj v našich kostiach. V spomínanom množstve je asi 480 mg kalcia, čo je takmer polovica odporúčanej dennej potreby tejto mikro živiny. Z vitamínov dominuje mandľovému mlieku vitamín E, ktorý zohráva dôležitú úlohu v bunkovom metabolizme. Označuje sa tiež ako elixír mladosti a chráni pokožku pred stareckými škvrnami a vráskami.

Prevencia pred zlomeninami z pádov
Odborníci tvrdia, že vitamín E chráni ľudské telo pred oxidačným stresom, čím prispieva najmä k zdraviu srdca. Okrem toho pomáha v rámci prevencie rakoviny, artritídy a cukrovky. Niektoré druhy mandľového mlieka obsahujú aj vitamín D, ktoré si ľudské telo dokáže vyrobiť svojpomocne. Na vlastnú produkciu tejto látky však potrebuje slnečné lúče, ktorých je v zime menej než po iné ročné obdobia. Vitamín D pomáha lepšiemu vstrebávaniu vápnika do kostí a bráni chorobe rednúcich kostí, ktorej výsledkom sú často zlomeniny a úrazy.
Aj iné možnosti
Okrem mandľového mlieka existujú aj špecifické, netradičné rastlinné nápoje. Napríklad mlieko z kešu či makadamových orechov. Dostať ich na našom trhu je zložitejšie a ide o pomerne drahý špás. Pre porovnanie, „kešu mlieko“ má až trikrát viac sacharidov ako to mandľové, čo znamená aj vyššiu energetickú hodnotu. K cenovo rozumným variantom patrí ovsené mlieko s vysokým obsahom vápnika. Ryžové mlieko má viacej sacharidov, takmer rovnaké množstvo kalcia, ale vo všeobecnosti sa považuje za lepšiu možnosť pre alergikov.

S vanilkovou arómou
Mandľové mlieko po otvorení skladujeme krátko v chladničke. Pred použitím ho pretrepeme, keďže sa v ňom môžu vytvárať usadeniny. Mrazenie sa neodporúča, pretože môže dôjsť k oddeleniu niektorých jeho zložiek. Nesladené mandľové mlieko si dokážeme vyrobiť. Mandle namočíme na noc do vody, ktorú neskôr scedíme. Mandle rozmixujeme nadrobno a na každú šálku orechov použijeme dve šálky vody. Miešame pri vyššej teplote asi dve minúty, precedíme cez gázu. Ochutiť ho môžeme napríklad vanilkou.