Trápi vás pálenie záhy, nadúvanie či hnačka? Ktoré ovocie pomôže a je aj plné vitamínov a enzýmov...

Ananás patrí medzi tropické ovocie, ktoré je bohaté na vitamíny, enzýmy a antioxidanty. Je aj výborným pomocníkom proti zápche či nadúvaniu, s čím majú často problémy najmä starší ľudia.

22.02.2023 18:00
Ananás Foto:
Ananás.
debata

Starší ľudia majú často menej pohybu a ich metabolizmus sa spomaľuje. U seniorov často atrofujú chuťové poháriky, takže horšie vnímajú chuť jedla, tvorí sa u nich menej slín a mávajú problém s prehĺtaním. Ďalšou príčinou výživových problémov môže byť aj zmena funkčnosti tráviacej sústavy a vstrebávania živín, čo má za dôsledok problémy s trávením, pálením záhy, nadúvaním. Ako tento stav zlepšiť? Pomôcť môže napríklad ananás.

Je to ovocie, za ktoré vďačíme Kryštofovi Kolumbusovi. Bol prvým Európanom, ktorý spoznal toto výnimočné ovocie na ostrove Quadeloupe. Ananás sa potom rýchlo stal vyhľadávaným lahôdkovým ovocím v Európe a jeho pestovanie sa postupne rozšírilo do najrúznejších tropických končín sveta.

Konzumáciou ananásu môžeme posilniť imunitný systém, vybudovať silné kosti a zároveň podporíme trávenie. Je zaujímavé, že hoci je sladký, obsahuje málo kalórií. Má vysoký podiel vitamínu C, mangánu, vlákniny a bromelaínu (bromelaín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny).

Pomáha aj pri tráviacich ťažkostiach ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Veľký význam má pri prevencii a liečbe trombózy, znižuje zrážanlivosť krvi a znižuje krvný tlak.

Má tiež protizápalové účinky a odbúrava cholesterolové usadeniny zo stien ciev. Ananás je veľmi dobrým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu B1 a B6. ️

Bojuje proti zápalom, posilňuje imunitu

Imunitu posilňuje vďaka obsahu vitamínu C a minerálom a enzýmom. Protizápalové účinky ocenia tí, ktorí sa zotavujú po operácii alebo po športovom zranení.

Má silné antioxidačné účinky

Chráni bunky proti voľnými radikálmi, a tak chráni pred cukrovkou, chorobami srdca a niektorými druhmi rakoviny.

Podporuje tráviacu sústavu

Enzým bromelaín priaznivo vplýva na tráviacu sústavu a zlepšuje jej činnosť. Vláknina má vplyv na správne fungovanie tráviaceho traktu.

Hojí a regeneruje svaly po cvičení

Vitamín C zaisťuje rýchlejší rast a regeneráciu svalovej hmoty. Svalovým kŕčom a bolestiam zabraňuje draslík.

Znižuje vysoký cholesterol a vysoký tlak

Vláknina spolu s vitamínmi a minerálmi odstraňujú zlé tuky a pomáhajú tak znížiť cholesterol, čím sa spriechodňujú a prečisťujú cievy.

Udržiava zdravé kosti

Ananás je výborným zdrojom mangánu, ktorý je dôležitý pre hustotu kostného tkaniva a jeho normálny rast a obnovu.

Prospieva zraku

Vysoký obsah vitamínu C a prítomnosť antioxidantov znižujú riziko vzniku makulárnej degenerácie.

Je výborným pomocníkom v boji proti obezite. Urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. ‍ Konzumuje sa predovšetkým čerstvý, hodí sa do pikantných šalátov, ako príloha k mäsitým, ryžovým pokrmom a samozrejme do koláčov.

Pripravte si napríklad ananásové smoothie: premiešajte s jogurtom, vodou, ananásovým džúsom a kockami ľadu. Zmiešajte prísady a vychutnajte si smoothie na raňajky alebo na obed.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

Video
Jednoduchý recept na flambovaný ananás. Obsahuje alkohol!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Flambovaný ananás na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #antioxidanty #ananás #enzýmy