Ktorý čaj povzbudí aj bez kofeínu? Obávajú sa ho i vírusy

Dajme zbohom ťažkostiam s kĺbmi, pečeňou, pľúcami či zápalom. Nevšedný nápoj z indického korenia, kurkumy, dokáže ľuďom pomôcť prekonať viaceré zdravotné ťažkosti, pričom mu nie je cudzí ani boj s vírusmi či baktériami. Ako si ho pripraviť a skutočne dokáže zázraky s naším telom?

04.03.2023 06:00
kurkuma, korenie Foto:
debata (3)

Srdce rastliny s veľkou silou

Kurkuma je výnimočná korenina, ktorá pochádza z rastliny Curcuma longa. Pýši sa protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Pokiaľ sa jej postavia do cesty vírusy, takisto nemajú veľkú šancu na prežitie. Spomínaná bylina sa používa po stáročia nielen v gastronómii, ale svoje miesto si nachádza v tradičnej či čínskej medicíne. Z tejto rastliny si môžeme pripraviť chutný horúci nápoj, ktorý obsahuje veľké množstvo kurkumínu. Ide o srdce sýtožltej byliny a jeho pôsobenie nadchýna nielen vedcov, ale každého kto sa zaujíma o zdravú výživu.

lehátka, dovolenka, dovolenkári, slnečník, drink, leto Čítajte aj Pohár vína na zdravie? Opak je pravdou. Alkoholom si seniori skracujú život. Aj o niekoľko rokov

Rôzne variácie, aj s pomarančovým džúsom

Lahodný čaj si pripravíme varením čerstvej alebo sušenej rastliny. Kombinuje sa s ďalšími druhmi korenia, najmä zázvorom, čiernym korením, kardamónom a klinčekom. Napríklad spojenie kurkumy s čiernym korením zvyšuje biologickú využiteľnosť kurkumínu až o dvetisíc percent. Bylinku zalievame vodou, ktorú privedieme do varu a po zovretí necháme postáť približne jednu minútu. Ideálnou teplotou na prípravu čaju je 79° Celzia. Na jedno vrecúško sušenej rastliny potrebujeme 250 – 300 ml horúcej vody. Kurkumu necháme lúhovať asi štvrťhodinu a po vychladnutí čaj osladíme medom. Ochutiť ho môžeme takisto mliekom, citrónovou šťavou, pomarančovým džúsom, zázvorom a škoricou.

Povzbudí ako káva, ale nie je to káva

Nevšedný nápoj prináša zdravotné benefity čaju i kávy. Na rozdiel od nich však neobsahuje kofeín. Ide o prírodný alkaloid, ktorý povzbudzuje telo po psychickej i fyzickej stránke. I napriek absencii kofeínu dokáže kurkumový čaj prirodzene zvýšiť metabolizmus a výdaj energie. Netreba sa preto čudovať, že zopár dúškov horúceho čaju príjemne osvieži telo, dodá energiu a postaví nás na nohy aj počas náročnejších dní. Starší ľudia však oceňujú najmä schopnosť kurkumy bojovať proti artritíde či Alzheimerovej chorobe. Poradí si aj s ochoreniami dýchacích ciest a rôznymi druhmi zápalov i chorobami pečene.

1655515564 Čítajte aj Pomôže obmedzenie jedla spomaliť starnutie?

Posilní imunitný systém, keď treba

Účinná látka kurkumín sa vhodne dopĺňa s ďalšími antioxidantami a spoločne posilňujú imunitný systém. Čaj z tejto byliny je tak vhodnou voľbou v období, keď sa obávame chrípky či prechladnutia. Okrem toho sa vďaka antivírusovým a antimikrobiálnym účinkom používa na liečbu drobných poranení ústnej dutiny, krvácajúce ďasná či zápalové ochorenia úst. V súčasnosti sa vedú diskusie aj o pôsobení kurkumy na rakovinové bunky. Doterajší výskum hovorí o dobrých výsledkoch v rámci prevencie nádorových ochorení. Hoci sa kurkuma považuje za bezpečnú bylinu, netreba to s ňou preháňať. Vo veľkom množstve môže spôsobiť nevoľnosť či hnačku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #zdravie #čaj #kofeín #kĺby #baktérie #zápaly