Srdce rastliny s veľkou silou
Kurkuma je výnimočná korenina, ktorá pochádza z rastliny Curcuma longa. Pýši sa protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Pokiaľ sa jej postavia do cesty vírusy, takisto nemajú veľkú šancu na prežitie. Spomínaná bylina sa používa po stáročia nielen v gastronómii, ale svoje miesto si nachádza v tradičnej či čínskej medicíne. Z tejto rastliny si môžeme pripraviť chutný horúci nápoj, ktorý obsahuje veľké množstvo kurkumínu. Ide o srdce sýtožltej byliny a jeho pôsobenie nadchýna nielen vedcov, ale každého kto sa zaujíma o zdravú výživu.
Čítajte aj Pohár vína na zdravie? Opak je pravdou. Alkoholom si seniori skracujú život. Aj o niekoľko rokovRôzne variácie, aj s pomarančovým džúsom
Lahodný čaj si pripravíme varením čerstvej alebo sušenej rastliny. Kombinuje sa s ďalšími druhmi korenia, najmä zázvorom, čiernym korením, kardamónom a klinčekom. Napríklad spojenie kurkumy s čiernym korením zvyšuje biologickú využiteľnosť kurkumínu až o dvetisíc percent. Bylinku zalievame vodou, ktorú privedieme do varu a po zovretí necháme postáť približne jednu minútu. Ideálnou teplotou na prípravu čaju je 79° Celzia. Na jedno vrecúško sušenej rastliny potrebujeme 250 – 300 ml horúcej vody. Kurkumu necháme lúhovať asi štvrťhodinu a po vychladnutí čaj osladíme medom. Ochutiť ho môžeme takisto mliekom, citrónovou šťavou, pomarančovým džúsom, zázvorom a škoricou.
Povzbudí ako káva, ale nie je to káva
Nevšedný nápoj prináša zdravotné benefity čaju i kávy. Na rozdiel od nich však neobsahuje kofeín. Ide o prírodný alkaloid, ktorý povzbudzuje telo po psychickej i fyzickej stránke. I napriek absencii kofeínu dokáže kurkumový čaj prirodzene zvýšiť metabolizmus a výdaj energie. Netreba sa preto čudovať, že zopár dúškov horúceho čaju príjemne osvieži telo, dodá energiu a postaví nás na nohy aj počas náročnejších dní. Starší ľudia však oceňujú najmä schopnosť kurkumy bojovať proti artritíde či Alzheimerovej chorobe. Poradí si aj s ochoreniami dýchacích ciest a rôznymi druhmi zápalov i chorobami pečene.
Čítajte aj Pomôže obmedzenie jedla spomaliť starnutie?Posilní imunitný systém, keď treba
Účinná látka kurkumín sa vhodne dopĺňa s ďalšími antioxidantami a spoločne posilňujú imunitný systém. Čaj z tejto byliny je tak vhodnou voľbou v období, keď sa obávame chrípky či prechladnutia. Okrem toho sa vďaka antivírusovým a antimikrobiálnym účinkom používa na liečbu drobných poranení ústnej dutiny, krvácajúce ďasná či zápalové ochorenia úst. V súčasnosti sa vedú diskusie aj o pôsobení kurkumy na rakovinové bunky. Doterajší výskum hovorí o dobrých výsledkoch v rámci prevencie nádorových ochorení. Hoci sa kurkuma považuje za bezpečnú bylinu, netreba to s ňou preháňať. Vo veľkom množstve môže spôsobiť nevoľnosť či hnačku.