Výhody a zľavy pomáhajú penzistom. Pozrite sa, na čom sa dá ušetriť

Inflácia na úrovni viac ako 15 % a priemerný dôchodok necelých 520 eur. Tisícky seniorov však žijú z nižších dôchodkov. Zlepšiť im životnú situáciu môžu pomôcť viaceré výhody a zľavy.

16.03.2023 06:00
dôchodcovia na túre, prechádzka, turistika,... Foto:
Ak penzista pracuje na zmluvu, benefitom pre neho môže byť príspevok na rekreáciu.
debata (8)

Nízke penzie sú pre mnohých dôchodcov, ktorí sú na tom zdravotne dobre, jedným z dôvodov, prečo aj popri ich poberaní pracujú. Pokiaľ penzista pracuje na dohodu s príjmom do dvesto eur mesačne, nemusí platiť žiadne dane. Ak si privyrába na zmluvu a platí odvody, po skončení práce mu za odpracované mesiace patrí zvýšenie penzie. „Sociálna poisťovňa posúdi zvýšenie dôchodku za ďalšie obdobie dôchodkového poistenia a ak má na zvýšenie penzista nárok, Sociálna poisťovňa tak urobí vždy do konca marca. Robí tak každý rok automaticky, dôchodcovia o toto zvýšenie nemusia žiadať,“ uviedla Zuzana Dvoráková zo Sociálnej poisťovne.

Ak penzista pracuje na zmluvu, benefitom pre neho môže byť príspevok na rekreáciu. Zamestnávateľ mu musí, po splnení podmienok, uhradiť 55 percent, maximálne však 275 eur v jednom roku. Využiť túto možnosť môžu pracujúci penzisti na Slovensku pri aspoň dvoch prenocovaniach. Príspevok môžu využiť aj na kúpeľnú liečbu, ale len v prípade, že im ju nehradí zdravotná poisťovňa.

dôchodcovia, seniori, dovolenka, relax, oddych, bazén Čítajte aj Dostanú penzisti na dovolenku príspevok sto eur namiesto súčasných 50?

Finančnú situáciu a životnú úroveň pomáhajú penzistom vylepšovať aj rôzne výhody a zľavy. Tou najznámejšou a najvyužívanejšou je cestovanie vlakmi zadarmo, ale aj limity na lieky. Dôchodcovia môžu usporiť aj na daniach. O tom, v akej výške bude zľava poskytnutá, rozhodujú obce vo svojom všeobecne záväznom nariadení. Zľavy sa týkajú napríklad platenia daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad.

Už niekoľko rokov dôchodcom štát prispieva päťdesiatimi eurami na dovolenky. O pridelenie pobytu s dotáciou môže požiadať občan s trvalým pobytom na Slovensku, pričom musí ísť o poberateľa starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku. To zdokladuje čestným vyhlásením o tom, že je poberateľom daného dôchodku a nepracuje.

senior, dôchodca, dôchodok, peniaze, penzia, euro, mince Čítajte aj Seniori, máte našetrené peniaze? Ako ich ochrániť? Dá sa šetriť aj z penzie + príklad

„Dotácie na rekreačné a rekondičné pobyty sú určené na udržanie spoločenskej aktivity vedúcej ku skvalitneniu života v seniorskom veku. Na dotáciu nemá nárok penzista pracujúci na dohodu,“ priblížila podmienky získania „dotovaného“ pobytu podpredsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku Valéria Pokorná.

Upozornila, že Jednota dôchodcov je iba organizátorom pobytov. „Rekondično-liečebný pobyt je možné čerpať raz ročne a iba u jedného poskytovateľa a na dotovaný pobyt penzista nemá právny nárok,“ dodala Valéria Pokorná. Ako dodala, pevne verí, že rezort práce schváli dotácie aj tento rok. Na dotovanú dovolenku v kúpeľoch žiada Jednota dôchodcov navýšiť príspevok z 50 na 100 eur.

Kultúra a šport

penzisti, ktorí majú radi výstavy či divadelné predstavenia, môžu požiadať o zľavu, ktorá je zvyčajne vo výške 50 %, niektoré kultúrne inštitúcie poskytujú penzistom, ktorí sú aj ťažko zdravotne postihnutí, vstupy zadarmo

Dane

ich výšku a zľavu, ale aj to, čo na jej uplatnenie potrebujete, nájdete vo všeobecne záväznom nariadení každej obce či mesta. Seniori zvyčajne dostávajú zľavu na daň z nehnuteľností, na poplatok za komunálny odpad a na daň za psa. Informácie bývajú vyvesené aj na obecných či mestských tabuliach pri úradoch, alebo sa na ne treba opýtať priamo na miestnom či mestskom úrade.

Dovolenky

viaceré cestovné kancelárie ponúkajú zľavy, vďaka ktorým možno ušetriť až 20 percent z ceny pobytu. Zľavy sa zväčša týkajú zájazdov mimo hlavnej sezóny.

{* sablona=„citaj­te_viac“ | clanok=„653812“ | popisok=„citajteAj“ *} .

Kúpele

Väčšina slovenských kúpeľov ponúka pre ľudí v seniorskom veku, väčšinou mimo sezóny, zľavnené kúpeľné pobyty.

Účet v banke

Účet pre seniorov je určený tým, ktorí si chcú zasielať dôchodkové dávky na svoj účet. Podmienkou zriadenia účtu je predložiť platný doklad totožnosti a potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o poberaní dôchodkových dávok. Niektoré banky nemajú v ponuke špecializované účty pre seniorov, pretože majú bez poplatku alebo s nízkym poplatkom bežné účty, ktoré si môžu zriadiť aj seniori.

Banky ponúkajú k účtu pre seniorov napríklad vedenie účtu bez poplatku alebo iba s minimálnym poplatkom, bezplatné vydanie platobnej karty, poskytnutie a využitie elektronického bankovníctva, odmeňovanie pri platbe kartou, niektoré banky poskytujú neobmedzené množstvo výberov z bankomatu vlastnej banky, zúčtovanie neobmedzeného počtu prijatých platieb, platby prostredníctvom POS terminálu, bezplatné vklady v hotovosti. Sú banky, ktoré ponúkajú k účtu aj bezplatné zriadenie sporiaceho účtu.

Každý senior by mal pri zakladaní účtu konzultovať s pracovníkom banky a podrobne mu vysvetliť, na čo účet potrebuje a ako ho chce využívať. Ak senior využije viac služieb, za ktoré bude musieť platiť navyše, tak ho môže účet vyjsť drahšie, ako keby využíval klasický bežný účet. {* koniec-sablona *}

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Dôchodcovia #seniori #finančné výhody