Po diaľnici zadarmo: Kto nemusí platiť a čo preto musíte urobiť?

Senior, ktorý je uznaný ako ŤZP osoba a je držiteľom parkovacieho preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, má nárok na jazdu po diaľnici bez diaľničnej známky.

07.03.2023 06:00
Diaľnica - označenie diaľnice Foto:
Ilustračné foto.
debata (28)

O oslobodenie od platenia úhrady za diaľničnú známku treba požiadať. Postup pri podaní žiadosti nájdete priamo na stránke www.eznamka.sk v časti žiadosti, podnety, reklamácie.

Ako si vybavím oslobodenie od úhrady elektronickej diaľničnej známky pre ŤZP?

Ak ste držiteľom parkovacieho preukazu ŤZP, registrácia oslobodenia od úhrady elektronickej diaľničnej známky (eDZ) je možná elektronicky na webovej stránke www.eznamka.sk. V časti Podať žiadosť, podnet, reklamáciu si vyberiete Žiadosť a následne zvolíte Žiadosť o oslobodenie vozidla. K dispozícii je aj Zákaznícka linka: +421 2 32 777 777.

Ako dlho oslobodenie od úhrady elektronickej diaľničnej známky pre ŤZP platí?

Oslobodenie od úhrady elektronickej diaľničnej známky, ak ste držiteľom parkovacieho preukazu ŤZP a ste zaregistrovaný, platí po dobu platnosti parkovacieho preukazu ŤZP, resp. ak by nastala zmena v platnej legislatíve.

hendikepovaný auto Čítajte aj Preukaz osoby s hendikepom či parkovací preukaz. Aké výhody ponúka?

V prípade už registrovaného auta platí, že ak sa zmenia podstatné údaje, požadované zákonom (číslo parkovacieho preukazu, evidenčné číslo vozidla, bydlisko, číslo OP, príp. iné…), je potrebné podať novú žiadosť o oslobodenie od úhrady.

Môžem jazdiť po diaľnici s autom oslobodeným od úhrady aj vtedy, ak sa v ňom nenachádza osoba ŤZP?

Spoplatnené diaľnice môžete po registrácii vozidla využívať aj vtedy, ak vo vozidle nesedí držiteľ parkovacieho preukazu ŤZP. Podmienkou však je, aby toto vozidlo bolo riadne zaregistrované ako oslobodené od úhrady elektronickej diaľničnej známky.

invalidný vozík, opatrovanie, opatrovateľka, pomoc, senior Čítajte aj Ste senior a zároveň opatrujete svojho príbuzného? Žiadajte o príspevok!

Vlakom zadarmo

Dôchodcovia vo veku menej ako 62 rokov

nutná bezplatná registrácia

nárok na bezplatnú prepravu majú poberatelia starobného, predčasného, sirotského, vdovského, vdoveckého, invalidného, dôchodku manželky či sociálneho dôchodku a poberatelia sociálneho výsluhového dôchodku (vdovského výsluhového, vdoveckého výsluhového, sirotského výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku

na registráciu a získanie preukazu je okrem preukazu totožnosti potrebné aj potvrdenie o výplate dôchodkových dávok nie staršie ako 30 dní a fotografia s rozmermi 2 × 3 cm. V pokladnici ZSSK zákazník získa Preukaz pre poberateľa dôchodku do 62 rokov. Platnosť preukazu je obmedzená na 12 mesiacov (okrem poberateľov predčasného a starobného dôchodku, ktorým sa vydáva bez obmedzenia)

vo vlaku sa cestujúci preukazuje preukazom s fotografiou vydaným pri registrácii. Okrem toho je potrebné zabezpečiť si cestovný lístok na bezplatnú prepravu do cieľovej stanice

Seniori vo veku 62 a viac rokov

nutná bezplatná registrácia: cestujúcim stačí, ak v pokladnici predložia občiansky preukaz a fotografiu s rozmermi 2 × 3 cm

pri kontrole sa preukazujú Preukazom pre zákazníka a cestovným lístkom na bezplatnú prepravu.

Viac informácií na: www.slovakrail.sk

28 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #ŤZP #cestovanie vlakom