Pohár vína na zdravie? Opak je pravdou. Alkoholom si seniori skracujú život. Aj o niekoľko rokov

„Pitím alkoholu si seniori vedome skracujú život aj o niekoľko rokov,“ hovorí primárka oddelenia dlhodobo chorých.

01.03.2023 17:28
debata (7)

Ako sme na tom s alkoholom mala preveriť iniciatíva Suchý február. Alkoholizmus sa však netýka len mladých ľudí a ľudí v produktívnom veku, ale aj seniorov.

Odborníci tvrdia, že závislých od alkoholu je stále viac ľudí v seniorskom veku. Vo vekovej skupine nad 65 rokov pritom zaznamenali nárast o vyše 100 %. „Niektorí pacienti majú návyk konzumácie alkoholu už z mladších čias, mnohých k závislosti dovedie strata partnera, ospravedlňujú ju samotou či nezáujmom o ďalší život. Zaujímavé je, že kým u mladších ľudí majú problém s alkoholom skôr muži, v skupine seniorov sú to zasa ženy,“ hovorí Miriam Kvostková, primárka oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Handlová.

1655515564 Čítajte aj Pomôže obmedzenie jedla spomaliť starnutie?

Seniori sú špecifickou skupinou predovšetkým z dôvodu, že mnohí trpia viacerými diagnózami. „Alkohol u nich môže nielen povzbudiť závislosť, ale aj zhoršiť priebeh základného ochorenia. Rýchlo sa podpisuje pod chradnúce fyzické a duševné zdravie, telesné ťažkosti sú sprevádzané srdcovocievnymi ochoreniami, problémami s pečeňou, obličkami a poruchami imunitného systému. Organizmus starších ľudí spracováva alkohol omnoho pomalšie než mladšie telá, následkom čoho majú naň zvýšenú citlivosť,“ vysvetľuje primárka.

Vplyv alkoholu na organizmus seniorov súvisí aj s úbytkom telesnej hmotnosti, najmä svalov. „S pribúdajúcim vekom totiž dochádza k postupnej strate svaloviny a čím je menej svalov na absorbovanie alkoholu, tým rýchlejšie pociťujú seniori účinky alkoholu. Ich zdravie ale ohrozuje aj sekundárne, pretože zvyšuje riziko pádov, zlomenín a iných nebezpečných poranení. Nemenej dôležitá je duševná stránka, ktorá na alkohol reaguje poruchami nálady, depresiami a úzkosťami,“ vymenúva odborníčka.

1563255121 Čítajte aj Keď nepomôže pri bolestiach kĺbov strava, tak čo s tým? A pomôže "céčko" či vápnik?

Seniori by sa konzumácii alkoholu mali vyhýbať aj z dôvodu množstva liekov, ktoré užívajú na svoje primárne diagnózy. „Stáva sa, že už na prvý pohľad zistíme, či niekto pije alkohol pravidelne, predpoklad nám potvrdia aj výsledky krvi poukazujúce na poškodenej pečene a tiež USG vyšetrenie. Žiaľ, často sa stáva, že práve konzumáciou alkoholu si seniori vedome skrátia život aj o niekoľko rokov,“ dodala skúsená primárka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #seniori #zivot #dĺžka života #pitie alkoholu