Fajčíte vo vyššom veku a začínate zle vidieť? Môže ísť o začínajúcu stratu zraku. Prečo?

Zvlášť seniori, ktorí sa nevedia roky zbaviť zlozvyku v podobe poťahovania z cigarety by mali zostať na pozore. Fajčenie poškodzuje zrak tak, že spôsobuje problémy s centrálnym videním a zaostrovaním.

11.03.2023 06:00
oči oko zrak Foto:
debata (1)

Skoncovanie so spomínanou neresťou je jednou z ciest ako sa vyhnúť strate zraku vo vyššom veku.

Zdravie očí nejde ruka v ruke s fajčením

Tento nešvár je príčinou vzniku makulárnej degenerácie. Ide o stav, pri ktorom dochádza k poškodeniu časti sietnice zvanej makula. Ochorenie sa zvykne vyvíjať postupne, najmä s pribúdajúcim vekom. K prepuknutiu do choroby často postačí nesprávna životospráva a závislosť na cigaretách. Poškodené býva najmä centrálne videnie, ktoré sa časom zhoršuje. Zabúdať netreba na to, že makulárna degenerácia oka je najčastejšou príčinou straty zraku u ľudí nad 65 rokov.

brucho, tuk, obezita Čítajte aj Expert o výžive seniorov: Trochu tuku na bruchu neškodí, ale...

Ochorenie postihuje centrálnu časť sietnice

Väčšinou sa prejaví na jednom oku a s pribúdajúcim časom zasiahne aj to druhé. Existujú dve formy tejto choroby, suchá a vlhká. Prvá postihuje väčšinu ľudí, ale stratu zraku vyvoláva len asi u pätiny postihnutých. Druhá forma sa vyvíja inak, pretože pri nej dochádza k prerastaniu nových ciev pod sietnicu, ktoré do nej neskôr presakujú a spôsobujú krvácanie. Pri suchej forme sa objavuje rozmazané videnie a problémy so zaostrovaním v šere. V druhom prípade sa choroba prejavuje krvácaním do sietnice.

Štyrikrát vyššie riziko vzniku choroby

Podľa organizácie Food and Drug Administration (FDA) majú ľudia, ktorí fajčia cigarety až štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku makulárnej degenerácie očí v porovnaní s nefajčiarmi. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa nechala počuť, že nebezpečné je aj pasívne fajčenie. Pokiaľ žijete v zadymenom prostredí, pravdepodobnosť vzniku choroby je dvakrát vyššia ako v zdravom, nezafajčenom prostredí. Nedávny výskum zistil, že vlhká forma choroby sa u fajčiarov objavuje asi o päť rokov skôr ako u iných ľudí so zdravším životným štýlom.

6 trikov, ako pripraviť ryby a nezamoriť zápachom celý byt Čítajte aj Ohŕňate nad rybacinou nos? Chyba. Ryby prospievajú zdraviu a pomáhajú pri chudnutí

Existujú „zdravšie“ alternatívy?

Zatiaľ sa presne nepotvrdilo, či výrobky, ktoré fungujú na báze zahrievania tabaku alebo takzvané elektronické cigarety sú vhodnou náhradou za ich klasický, dymiaci variant. Výskum z roku 2021 skúmal účinky tabakového dymu a výparov z e-cigariet na tkanivo sietnice myší. Výsledky ukázali, že para z elektronických cigariet (ale bez obsahu nikotínu) výrazne neovplyvnila sietnicu v porovnaní so štandardnými cigaretami. Para z e-cigarety, ktorá obsahovala nikotín však údajne spôsobovala zápalové reakcie a prispievala tak k vzniku makulárnej degenerácie oka.

Iné riziká

K ďalším rizikovým faktorom vzniku spomínaného ochorenia patria vek, pohlavie, kardiovaskulárne choroby, genetika a rodinná anamnéza. Riziko vzniku makulárnej degenerácie oka sa zvyšuje s vekom, viac postihuje ženy a ľudí s vysokým krvným tlakom. Základnou prevenciou je skoncovanie s fajčením. Dôležité je, aby ste sa cigariet vzdali ešte v čase, keď sa nevyvinie žiadna z foriem makulárnej degenerácie očí. Zraku tiež pomáha monitorovanie hladín cholesterolu a krvného tlaku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #fajčenie #seniori #oči #zdravý životný štýl #pľúca