Kresby, prvá pomoc i debaty. Aj takto pomôžete osamelým ľuďom a viete kde?

Už takmer jedno desaťročie sa seniori a mladí ľudia spájajú prostredníctvom zaujímavého projektu, ktorý pomáha nielen staršej generácii ľudí, ale obohacuje aj tých, ktorí majú o zopár desiatok rokov menej.

12.03.2023 08:00
seniori dôchodcovia dôchodca penzista Foto:
debata

Dobrovoľníci z organizácie Mládež Slovenského Červeného kríža navštevujú najmä osamelých ľudí, a to priamo v domovoch sociálnych služieb. Reakcie sú často spojené s dojatím, slzami úprimnej vďaky.

Majú si čo povedať

Projekt s názvom Spolu to zvládneme vznikol v roku 2012, pričom je zameraný na vzájomné porozumenie medzi dvomi generáciami. Na prvý pohľad sa môže zdať, že dve skupiny ľudí s rozličným pohľadom na svet a veľkým vekovým rozdielom si nemajú čo povedať. Opak je však pravdou. „Pomocou pravidelných stretnutí sa snažíme preklenúť medzigeneračné bariéry a vybudovať medzigeneračné priateľstvá. Mladí dobrovoľníci sa snažia priblížiť dôchodcom moderné pohľady na svet, trávia spoločný čas rozprávaním sa, tvorivými aktivitami, spevom a seniori im dávajú na oplátku múdre rady do života,“ hovorí pre Pravdu o cieľoch projektu prezident Mládeže Slovenského Červeného kríža András Zemes.

praca, zamestnanec, robotnik, stavba, Čítajte aj Krajniak: Od apríla končí opieranie sa o lopaty. Prichádzajú zmeny v aktivačných prácach

Naučia sa aj čosi o prvej pomoci

Myšlienka spolupráce medzi dvomi vekovo odlišnými skupinami ľudí pochádza z Francúzskeho Červeného kríža, ktorý vydal pôvodnú príručku k projektu s názvom „Stimule t'oie“ (po slovensky „Rozumné husičky“). Preklad a tlač slovenskej verzie boli realizované s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci programu ADAM 2. Stretnutia v domovoch sociálnych služieb sú na pravidelnej báze a po celom Slovensku „Uskutočňujú sa každý mesiac v domovoch sociálnych služieb a sú tematický členené. Možností aktivít so seniormi je mnoho, od výtvarných prác, ukážok prvej pomoci, cez popoludnia pri čaji, pikniky, až k spoločnému vianočnému zdobeniu medovníkov. Výsledkom je upevnenie vzťahov a vytvorenie príjemnej atmosféry,“ pokračuje prezident spomínanej organizácie.

Pandémia ho brzdila, teraz však napreduje

Počas najväčšieho rozmachu realizovalo „Spolu to zvládneme” 115 koordinátorov na Slovensku. Podľa údajov spolku sa do projektu celkovo zapojilo 497 seniorov. Z dôvodu pandémie Covid-19 sa v rokoch 2020 až 2021 nemohol realizovať. V súčasnosti však mládežníci intenzívne pracujú na jeho obnovení. „V roku 2022 sa tak projekt opäť spustil v Nových Zámkoch, kde sa do našich aktivít zapojilo 6 mládežníkov a 60 seniorov. V budúcnosti plánujeme projekt revitalizovať aj v rámci ďalších skupín Mládeže SČK,“ hovorí Zemes.

oči oko zrak Čítajte aj Fajčíte vo vyššom veku a začínate zle vidieť? Môže ísť o začínajúcu stratu zraku. Prečo?

Kto sa môže zapojiť?

Pomáhať seniorom vľúdnym slovom, príjemnou spoločnosťou a najmä pozorným, trpezlivým uchom môže takmer každý. Ľudia v domovoch sociálnych služieb sa potešia návšteve, ktorá obohacuje obidve strany vekového spektra. Keďže vzájomné stretávanie týchto generácií sa v tomto a ďalších rokoch bude zintenzívňovať, vítaný je každý. „Členom Mládeže SČK sa môže stať každý vo veku od 5 rokov do dovŕšenia 30 rokov, kto súhlasí s humánnym poslaním našej organizácie a chce sa podieľať na jej činnosti. Do projektu sa môžu zapojiť všetci dobrovoľníci Mládeže SČK, ktorí majú chuť spríjemniť deň seniorom v domove sociálnych služieb. Na zorganizovanie stretnutia sa nevyžaduje žiaden kurz, stačí kontaktovať predsedu Územnej rady Mládeže SČK v danom meste a pustiť sa do toho,“ uzatvára prezident organizácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #seniori #kresby #osamelí ľudia