Ktorá látka je vo vyššom veku na nezaplatenie? Mladí ju majú, ale...

Dvadsaťpäť rokov. Toto je hranica, kedy sa v tele postupne znižuje produkcia látky mladosti. Kolagén je považovaný za zázrak kozmetického priemyslu. Zlepšuje stav pokožky, ale nielen to. Ocenia ju aj starší ľudia, pretože upravuje stav kĺbov a zmierňuje svalovú stuhnutosť. V ktorých potravinách nájdeme túto vzácnu bielkovinu a prečo si ňou neoddialiť starobu?

18.03.2023 06:00
kurací vývar, kuracina Foto:
debata (4)

Netreba drahé tabletky

Kolagén je proteín, ktorý sa vo veľkom množstve nachádza v hovädzom vývare. Ide o najlepší zdroj kolagénu typu I, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia pokožky, vlasov, ale i nechtov. Vývar z hovädzích kostí môžeme konzumovať aj viacero dní v týždni a jeho účinky ocenia aj seniori, ktorých pobolievajú kĺby. Kolagén posilní chrupavky, svaly a zlepší celkovú telesnú kondíciu starších ľudí.

Koža skrýva aj niečo iné

Kuracie mäso patrí takisto k zdrojom spomínanej látky. Zaujímavý výskum ukázal, že ženy vo veku 39 – 59 rokov, ktoré pravidelne prijímali kolagén z kuracích chrupaviek mali jemnejšie vrásky a kvalitnejšiu pokožku. Samotná svalovina z kuraťa však priveľa kolagénu neponúka. Jeho zdrojom sú spomínané chrupavky, ale aj koža. Hoci je pod kožou trochu viacej tuku, netreba na ňu úplne zanevrieť, pretože ponúka iné výhody.

meranie pása, obvod pása, krajčírsky meter, meter, obezita, nadváha Čítajte aj Chcete schudnúť? Týmto potravinám sa v tom prípade vyhnite

Aj v mäse, o ktorom by sme to nepovedali

I keď sa to na prvý pohľad nezdá, ideálnym zdrojom kolagénu je aj bravčovina. Tento druh kolagénu je veľmi podobný tomu ľudskému, a preto sa táto koža používa v zdravotníckych zariadeniach na opravu kože, rán či šliach. Kolagén sa prirodzene nachádza aj vo vnútornostiach. Keď si ich z času načas doprajeme, dodáme telu potrebnú dávku kolagénu, ktorú si pochvália boľavé kosti či preťažené väzy.

O rybacine sa hovorí menej

Rybací kolagén sa na rozdiel od iných živočíšnych zdrojov kolagénu koncentruje v kostiach, koži a šupinách. Najväčšie množstvo tejto živiny sa nachádza napríklad v sardinkách, lacnej a dostupnej rybacine. O čosi drahší zdroj kolagénu je v mastnej morskej rybe, v lososovi. Zaujímavé je, že tieto morské pochúťky ponúkajú okrem látky mladosti aj cenný zdroj zdravých tukov. Ide o omega-3 mastné kyseliny, ktoré zmierňujú zápaly v kĺboch, tešia srdce a zlepšujú stav mozgu.

brucho, tuk, obezita Čítajte aj Expert o výžive seniorov: Trochu tuku na bruchu neškodí, ale...

Aj v sladkostiach, ale len niektorých

Výborným zdrojom kolagénu sú aj gumené cukríky. Vyrábajú sa zo želatíny, ktorá je v podstate hydrolyzovaným kolagénom. Nie všetky „medvedíky“ však obsahujú kolagén, a to najmä v tých prípadoch, ak sa používajú na ich výrobu rastlinné zdroje. Kolagén sa nachádza len v želatíne, ktorá je živočíšneho pôvodu. Tento zdroj kolagénu však treba konzumovať s opatrnosťou. Gumené cukríky majú vysoké množstvo rafinovaného cukru, ktorý vyvoláva v tele zápaly a bolesti kĺbov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #proteín #kolagén #tabletky #látka mladosti