Minimálny dôchodok sa už nekráti. Prečo je to tak + príklad ako sa priznáva minimálna penzia

Dôvodom zrušenia krátenia minimálnych dôchodkov starobných dôchodcov je postavenie sporiteľa starobných dôchodcov v systéme starobného dôchodkového sporenia, ako aj zabezpečenie rovnakého zaobchádzania s poberateľmi starobného a invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku z prvého piliera pri posudzovaní celkového príjmu na účely nároku na minimálny dôchodok a sumy minimálneho dôchodku.

05.04.2023 10:00
žena s úsmevom Foto:
Ilustračná foto.
debata (3)

V právnej úprave, ktorou sa v roku 2015 zavádzal minimálny dôchodok, sa v súlade s jeho účelom – predchádzanie tomu, aby sa dôchodca ocitol v hmotnej núdzi – navrhovalo, aby priznanie nároku naň bolo poberateľom starobného alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku podmienené tým, že poistencovi, ktorý je sporiteľom, musia byť vyplácané tie dôchodky, na výplatu ktorých splnil podmienky ustanovené zákonom v systéme starobného dôchodkového sporenia.

Do úhrnu dôchodkových príjmov posudzovaného na nárok na zvýšenie starobného dôchodku na minimálny sa mal zahrnúť akýkoľvek penzijný príjem z druhého piliera.

Tento paragraf sa však zmenil tak, aby sa suma minimálneho dôchodku penzistovi, ktorý bol sporiteľom, znížila, a to podľa rovnakých zásad, ako sa poistencovi sporiteľovi znižuje starobný dôchodok z prvého piliera za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení.

Do posudzovaného dôchodkového príjmu sa tak zahŕňa aj starobný a predčasný dôchodok z druhého piliera.

Príklad Priznávanie minimálnej penzie

Pán Karol, ktorý požiadal o starobný dôchodok, bol aj sporiteľom v druhom pilieri. Sociálna poisťovňa mu z prvého piliera priznala za 42 odpracovaných rokov starobný dôchodok v sume 250 eur a z druhého piliera dostane 25 eur mesačne.

Poistenec splnil podmienky na priznanie minimálneho dôchodku. Za 42 kvalifikovaných rokov patrí penzijné minimum v sume 391,10 eura.

Vďaka zmene zákona bude pán Karol dostávať starobný dôchodok zvýšený na minimálny 391,10 plus dostane aj 25 eur z druhého piliera. Spolu tak bude dostávať 416,10 eura.

Príklad je len informatívny.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálny dôchodok