Jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy, zmeny v trvaní slnečného svitu, ako na aj zmeny v životospráve – spravidla po zimných pasívnejších mesiacoch dochádza k úprave stravy a k zvýšeniu fyzickej aktivity.
Jarná únava sa prejavuje:
- pocitom únavy,
- ospalosťou (aj tesne po prebudení),
- ťažkosťami so spánkom,
- bolesťami hlavy,
- malátnosťou,
- nesústredenosťou,
- podráždenosťou.
Jej sprievodným javom je nielen nedostatok energie, ale aj zvýšená náchylnosť na infekcie. Ide o komplexný stav celého organizmu, nie je to ochorenie orgánové, a preto nie je klasifikovaná ako choroba. Aj z tohto dôvodu existuje pomerne málo vedeckých štúdií, ktoré by podrobnejšie mapovali jej výskyt.
Jarná únava má prechodný ráz a nepríjemné príznaky obvykle ustupujú, keď sa telo adaptuje na vonkajšie zmeny. Trvá to obvykle asi 1 až 3 týždne, ak však príznaky pretrvávajú dlhšie, môže v skutočnosti ísť o prejav ochorenia a vtedy je vhodné sa poradiť s lekárom.
Čo pomôže naštartovať telo?
Malým „zázrakom“, ktorý pomôže naštartovať organizmus je bylina, ktorá už teraz rastie takmer v každom lese. Nie je to nič iné ako dobre známy medvedí cesnak.
Naši predkovia túto rastlinku veľmi dobre poznali a využívali ju na liečenie aj v kuchyni. Pomliaždené listy kládli na hnisavé rany napadnuté plesňami a tie sa rýchlo zacelili. Hovorí sa, že aj medvede po zimnom spánku si s ním prečisťujú krv.
Čítajte aj Fajčíte vo vyššom veku a začínate zle vidieť? Môže ísť o začínajúcu stratu zraku. Prečo?Medvedí cesnak má vynikajúci detoxikačný účinok v ľudskom organizme. Podporuje trávenie a zároveň vyprázdňovanie, prečisťuje črevá. Má silné prírodné antibiotické a antibakteriálne účinky. Konzumácia sa odporúča aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a má priaznivý vplyv na vysoký krvný tlak. Využíva sa pri liečbe horných dýchacích ciest, ako sú astma , zápaly priedušiek. Overené boli účinky pri liečbe suchého kašľa, čerstvý sa konzumuje najmä ak trpíte vlhkým hlienovitým kašľom.
Pomáha aj pri bolestiach hlavy, nespavosti a podporuje pamäť. „Účinnými látkami medvedieho cesnaku sú vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy, bielkoviny,“ uviedla Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.
Čítajte aj Ktorý čaj povzbudí aj bez kofeínu? Obávajú sa ho i vírusyKonzumovať ho môžete čerstvý narezaný nadrobno na pečive s maslom, prípadne si ho dávať do polievok, omáčok. Vynikajúce je aj pesto vyrobené z tejto rastliny.