"Prebudí" telo, naštartuje imunitu, zbaví toxínov. Čo spôsobí tento zázrak? Obyčajná bylina z prírody

Koniec zimy znamená nielen prebúdzanie prírody, ale aj „prebúdzanie“ ľudského organizmu. Telo musí upraviť niektoré fyziologické procesy a reagovať na meniace sa pomery v životospráve. Kým mladý organizmus sa zmenám prispôsobí ľahko, ľudia v seniorskom veku to majú ťažšie.

11.03.2023 08:00
medvedí cesnak Foto:
debata

Jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy, zmeny v trvaní slnečného svitu, ako na aj zmeny v životospráve – spravidla po zimných pasívnejších mesiacoch dochádza k úprave stravy a k zvýšeniu fyzickej aktivity.

Jarná únava sa prejavuje:

  • pocitom únavy,
  • ospalosťou (aj tesne po prebudení),
  • ťažkosťami so spánkom,
  • bolesťami hlavy,
  • malátnosťou,
  • nesústredenosťou,
  • podráždenosťou.

Jej sprievodným javom je nielen nedostatok energie, ale aj zvýšená náchylnosť na infekcie. Ide o komplexný stav celého organizmu, nie je to ochorenie orgánové, a preto nie je klasifikovaná ako choroba. Aj z tohto dôvodu existuje pomerne málo vedeckých štúdií, ktoré by podrobnejšie mapovali jej výskyt.

Jarná únava má prechodný ráz a nepríjemné príznaky obvykle ustupujú, keď sa telo adaptuje na vonkajšie zmeny. Trvá to obvykle asi 1 až 3 týždne, ak však príznaky pretrvávajú dlhšie, môže v skutočnosti ísť o prejav ochorenia a vtedy je vhodné sa poradiť s lekárom.

Čo pomôže naštartovať telo?

Malým „zázrakom“, ktorý pomôže naštartovať organizmus je bylina, ktorá už teraz rastie takmer v každom lese. Nie je to nič iné ako dobre známy medvedí cesnak.

Naši predkovia túto rastlinku veľmi dobre poznali a využívali ju na liečenie aj v kuchyni. Pomliaždené listy kládli na hnisavé rany napadnuté plesňami a tie sa rýchlo zacelili. Hovorí sa, že aj medvede po zimnom spánku si s ním prečisťujú krv.

oči oko zrak Čítajte aj Fajčíte vo vyššom veku a začínate zle vidieť? Môže ísť o začínajúcu stratu zraku. Prečo?

Medvedí cesnak má vynikajúci detoxikačný účinok v ľudskom organizme. Podporuje trávenie a zároveň vyprázdňovanie, prečisťuje črevá. Má silné prírodné antibiotické a antibakteriálne účinky. Konzumácia sa odporúča aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a má priaznivý vplyv na vysoký krvný tlak. Využíva sa pri liečbe horných dýchacích ciest, ako sú astma , zápaly priedušiek. Overené boli účinky pri liečbe suchého kašľa, čerstvý sa konzumuje najmä ak trpíte vlhkým hlienovitým kašľom.

Pomáha aj pri bolestiach hlavy, nespavosti a podporuje pamäť. „Účinnými látkami medvedieho cesnaku sú vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy, bielkoviny,“ uviedla Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

kurkuma, korenie Čítajte aj Ktorý čaj povzbudí aj bez kofeínu? Obávajú sa ho i vírusy

Konzumovať ho môžete čerstvý narezaný nadrobno na pečive s maslom, prípadne si ho dávať do polievok, omáčok. Vynikajúce je aj pesto vyrobené z tejto rastliny.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vitamíny #únava #seniori #minerály #medvedí cesnak #jarná únava