Špenát: Je plný vitamínov, zlepšuje spánok, odbúrava stres. Kto by si mal ale na jeho konzumáciu dať pozor?

Špenát je plný minerálov, najmä železa, ktoré je dôležité na tvorbu hemoglobínu, obsahuje taktiež horčík a draslík pre zdravý krvný tlak. Jeho konzumácia pozitívne vplýva na spánok, je dobrý pre zdravie očí. Opatrní by mali byť ale najmä starší ľudia, ktorí majú často problém so zrážanlivosťou krvi.

18.03.2023 08:00
špenát Foto:
debata

Pochádza zo strednej a západnej Ázie a patrí medzi typické druhy u nás pestovanej zeleniny. V obchodoch je dostupný počas celého roka buď čerstvý alebo mrazený.

Je bohatý na veľké množstvo živín, ako sú napríklad vitamíny C, A, K a kyselina listová (B9). Z minerálov obsahuje železo, ktoré je dôležité na tvorbu hemoglobínu, taktiež horčík a draslík pre zdravý krvný tlak.

‍Vďaka svojmu obsahu draslíka, horčíka či kysliny listovej je vhodný pre ľudí, ktorí sú vo zvýšenej miere vystavení stresu. Jeho konzumácia taktiež pozitívne vplýva na spánok. Obsahuje vitamín A, je tak veľmi dobrý aj pre zdravie očí – karotenoidy luteín a zeaxantín pomáhajú pri ochrane očí pred poškodením UV žiarením.

MUDr. Mina Bobocka Čítajte aj Viete čo je geriatrický syndróm? Týka sa každého, kto sa dostane do seniorského veku, hovorí odborníčka

Má nízky glykemický index, teda nespôsobuje prudký nárast hladiny cukru v krvi a má vysoký obsah vody a vlákniny, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku zápchy a podporujú zdravie tráviaceho traktu. Obsahuje i vápnik, avšak aj oxaláty, ktoré sa na vápnik viažu a zabraňujú tak jeho absorpcii.

Hoci je špenát veľmi zdravá potravina, nie je vhodné ho konzumovať v príliš veľkých množstvách. „Špenát má vysoký obsah vitamínu K, ktorý je najznámejší pre svoju úlohu pri zrážaní krvi a preto ako taký by mohol interferovať s liekmi na riedenie krvi. Veľké množstvá špenátu teda nie sú vhodné najmä u ľudí, ktorí tieto lieky užívajú,“ upozorňujú odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Taktiež vápnik a oxaláty môžu podporovať tvorbu obličkových kameňov, a preto nie sú vhodné veľké množstvá špenátu pre ľudí so sklonom k problémom s obličkami.

meranie pása, obvod pása, krajčírsky meter, meter, obezita, nadváha Čítajte aj Chcete schudnúť? Týmto potravinám sa v tom prípade vyhnite

‍Ide o veľmi všestrannä potravinu a spôsobov jeho prípravy je veľa, pričom podľa druhu úpravy sa jeho chuť výrazne líši. Môže byť pripravený surový v šaláte či v smoothies, tepelne upravený ako omáčka alebo polievka alebo napríklad i zapekaný. Obľúbené sú i špenátové halušky, omeleta, koláče alebo dokonca i lasagne.

Tepelnou úpravou možno znížiť množstvo oxalátov v špenáte, avšak živiny, ktoré sú rozpustné vo vode sa pri varení či dusení strácajú. Preto je lepšie tepelne upraviť špenát bez použitia vody, napríklad na pare. Tepelne neupravený špenát v surovej forme je dobrý zdroj napríklad kyseliny listovej, vitamínu C alebo draslíka.

Video
Známa speváčka a spisovateľka Marcella Molnárová nám v tomto videu pripraví vynikajúcu slanú roládu zo špenátu plnenú sušenými paradajkami.
debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #vitamíny #seniori #srdce #minerály #špenát #zrážanlivosť krvi