Máte neustále studené nohy? Ako proti tomu zabojovať? Tieto potraviny vám zlepšia krvný obeh

Chlad v končatinách aj v teplom prostredí. Pokiaľ vás trápia tieto ťažkosti, zbystrite pozornosť. Studené nohy či ruky môže spôsobiť nedostatočný krvný obeh, ktorý vieme povzbudiť sériou šikovných potravín.

26.03.2023 06:00
citrusy, magazín varecha, Foto:
Citrusové plody.
debata (1)

Čo si treba pridať do jedálnička?

Prietok krvi je kľúčový pre každého človeka. Spomínaná životodarná tekutina totiž zabezpečuje presun kyslíka do každej bunky v našom tele. Ak dochádza k problémom s krvným obehom, prejavuje sa to viacerými zdravotnými ťažkosťami. Napríklad studenými nohami, rukami, horšou pohyblivosťou alebo nechuťou k pohybu. Na liečbu týchto problémov sa používajú prípravky nazývané vazodilatátory, ktoré rozširujú krvné cievy. Ide napríklad o oxid dusnatý, ktorý môže znížiť krvný tlak a zabrániť mŕtvici a upchatiu tepien. Množstvo oxidu dusnatého v tele si dokážete zvýšiť aj niektorými potravinami.

špenát Čítajte aj Špenát: Je plný vitamínov, zlepšuje spánok, odbúrava stres. Kto by si mal ale na jeho konzumáciu dať pozor?

Kyslé a prospešné

Hoci sa citrusové ovocie považuje za kľúčové pri posilňovaní imunitného systému, svoju úlohu zohráva aj pri produkcii spomínanej látky. Viaceré štúdie poukazujú na to, že vitamín C prirodzene zvyšuje hladinu oxidu dusnatého v tele. Vďaka tomu dochádza k miernemu rozširovaniu ciev a lepšiemu prekrvovaniu tkanív. Okrem toho sa vitamín C osvedčuje aj v období prechodu zo zimy do jari, kedy dostáva zabrať obranyschopnosť organizmu. Medzi obľúbené citrusy patria mandarínky, grapefruity, citróny, limetky i pomaranče. Na tomto ovocí môžeme oceniť aj jeho schopnosť spomaľovať starnutie pokožky.

Zdravé tuky prispeje k zdraviu srdca

O lepšie prekrvenie tela sa postarajú aj niektoré druhy rýb. Ide najmä o lososa, tresku či tuniaka. Chutná rybacina sa chváli obsahom takzvaných zdravých tukov. Ide o omega-3 mastné kyseliny, ktorých hlavnou úlohou je zlepšovanie zdravia krvných ciev. Okrem toho sa v rybine nachádza aj vzácny koenzým Q-10, ktorý podporuje metabolizmus, zlepšuje kondíciu srdca a ciev. Kombinácia zdravých tukov a koenzýmu Q-10 zabezpečí pocit príjemného tepla, najmä v dolných končatinách. Netreba zabúdať, že ryby majú aj vysoké množstvo bielkovín, ktoré u starších ľudí zachovávajú svalovú hmotu.

Cievy ocenia aj pôsobenie cesnaku

Známa bylina má silné vírusové a antibakteriálne vlastnosti. Aromatická rastlina však pôsobí aj na lepší prietok krvi. Vo všeobecnosti platí, že upravuje krvný tlak smerom nadol a pôsobí preventívne pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Nielen cievam, ale aj nosu ulahodí okrem cesnaku aj jeho voňavejší príbuzný – zázvor. V Indii sa používa ako silný antioxidant a na zvyšovanie oxidu dusnatého v tele. Pri pravidelnom používaní lieči srdcovocievne ochorenia, žalúdočné problémy a zápaly vnútorných orgánov. Hovorí sa, že pomáha zlepšovať sexuálnu energiu u starších ľudí.

vitamín B12, mäso, ryby, vajcia. Čítajte aj Nie ste fanúšikom mäsa? Na čo by ste pri jeho vylúčení z jedálnička nemali zabúdať...

Menej vyhľadávané, ale telu pomôžu

Aj menej atraktívne druhy zeleniny dokážu potešiť zdravie srdca, tepien a ciev. Dvojica kel a špenát si síce ťažšie hľadá miesto na našom tanieri, zato liečivé schopnosti tejto zeleniny sa nedajú poprieť. Patria do skupiny tmavej, listovej zeleniny, ktorá je výborným zdrojom vitamínu K. Táto živina je dôležitá pre udržanie zdravých ciev vďaka schopnosti znižovať oxidačný stres a takisto riedi krv. Špenát obsahuje aj minerál železo, ktorý sa podieľa na prenose kyslíka do jednotlivých buniek organizmu. Pýši sa tiež obsahom koenzýmu Q-10 a horčíkom. Posledný spomínaný minerál bojuje proti kŕčom a zmierňuje bolesti i chlad v nohách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #nohy #jedálniček #studené nohy #krvný obeh #citrusové ovocie #končatiny