Nie ste fanúšikom mäsa? Na čo by ste pri jeho vylúčení z jedálnička nemali zabúdať...

Vyhýbanie sa živočíšnych pokrmov nie je doménou iba mladej generácie ľudí. Konzumácii výlučne rastlinnej stravy často podľahnú aj seniori. Dôvodom na zmenu stravovacieho plánu je lepšia kontrola hmotnosti, zníženie rizika srdcových chorôb a niektorých druhov rakoviny. Na čo by ste však pri vylučovaní mäsa z jedálnička mali myslieť?

25.03.2023 06:00
vitamín B12, mäso, ryby, vajcia. Foto:
debata (4)

Kľúčová látka aj pre starších

Vitamín B12 sa nachádza výlučne v potravinách živočíšneho pôvodu. Vysoký obsah tejto látky je v mäse, rybách, mliečnych výrobkoch a vajíčkach. Nazýva sa aj kobalamín. Ide o živinu, ktorá je rozpustná vo vode. V tele má nezastupiteľné miesto, pretože sa podieľa na tvorbe červených krviniek a udržiavaní nervovej sústavy vrátane mozgu v dobrej kondícii. Viaceré výskumy dokázali, že vegetariáni môžu mať nedostatok vitamínu B12. Pomôcť si môžu ľudia, ktorí majú v obľube aspoň mliečne výrobky či vajcia.

kurací vývar, kuracina Čítajte aj Ktorá látka je vo vyššom veku na nezaplatenie? Mladí ju majú, ale...

Keď chýba vitamín B12

K závažným príznakom nedostatku kobalamínu patria slabosť a pretrvávajúca únava. Tieto ťažkosti sa spájajú s nedostatočným množstvom červených krviniek, ktoré sú jednou zo zložiek krvi. Životodarná tekutina ma za úlohu prenášať kyslík do každej bunky tela. Ak je tento systém v poriadku, nemusíme sa obávať straty chuti do života i poklesu energie. K ďalším negatívnym príznakom absencie vitamínu B12 zaraďujeme zhoršenú funkciu mozgu, neurologické poruchy, duševné problémy a chudokrvnosť.

Pomáha aj pri slabšej pamäti

Vitamín B12 je dôležitý aj v rámci prevencie Alzheimerovej choroby, ktorá postihuje kognitívne schopnosti ľudí, najmä pamäť, koncentráciu a učenie. Vitamín B12 nájdeme aj v niektorých rastlinných zdrojoch, i keď je to náročnejšie. Nachádza sa v kvasniciach, kvasenej kapuste a v sójových výrobkoch, napríklad v tepmehu (náhrada mäsa). Pomôcť môžu aj morské riasy, spirulina a huby shiitake.

Aby ste neprišli o silu

Kreatín je látka, ktorá je v hľadáčiku najmä športovcov. Pomáha pri zvyšovaní športového výkonu či rastu svalovej hmoty. Jej úloha sa však pri ochrane svaloviny zďaleka nekončí. Nachádza sa najmä v živočíšnych zdrojoch potravín, pretože je uložená priamo vo svaloch. Kreatín funguje ako rezerva pre svalové bunky, ktorých rýchlo dodáva silu a vytrvalosť. Našťastie, tento druh živiny dokáže do istej miery produkovať pečeň. Ľudia, ktorí nemajú v láske mäso však predsa len môžu mať problém s nedostatkom tejto látky. Nízke hladiny kreatínu spôsobujú zhoršenie fyzického výkonu, poruchy myslenia a pamäti.

špenát Čítajte aj Špenát: Je plný vitamínov, zlepšuje spánok, odbúrava stres. Kto by si mal ale na jeho konzumáciu dať pozor?

Zvláštne, ale…

Paradoxne, v potravinách živočíšneho pôvodu sa nachádzajú aj niektoré druhy antioxidantov. Hoci väčšinou patria do rastlinnej ríše, v niektorých prípadoch sa potvrdzuje opak. Ide napríklad o karnozín, ktorý sa zhromažďuje vo svaloch a v mozgu ľudí. Starší ľudia môžu nedostatok tejto látky pociťovať napríklad svalovou slabosťou a únavou. Nachádza sa iba v živočíšnych potravinách, najviac v hydine a rybacine. Výskumy ukázali, že ľudia, ktorí sa „nekamarátia“ s mäsom majú nízke hladiny tohto antioxidantu v tele a pociťujú slabosť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #seniori #jedálniček #jedálny lístok #rastlinná strava #živočíšna strava