Ktorá potravina zatočí s jarnou únavou a pomáha srdcu?

Strate energie a únave dajme definitívne zbohom. S príchodom prvých hrejivých dní sa v tele začína ozývať takzvaná jarná únava. Nedostatok živín po vyčerpávajúcej zime, ktorú zväčša vypĺňajú rôzne infekčné choroby, si môžeme doplniť z chutnej zeleniny. Bataty sú sladkou maškrtou, ktorá je plná dôležitých sacharidov, vitamínov a minerálnych látok. Pomáhajú aj so zdravotnými ťažkosťami. Akými?

26.03.2023 08:00
bataty Foto:
debata

Všetko v jednom pre naše zdravie

Keď sa nám na začiatku jari zíva, je to znamenie vyčerpania organizmu. Zväčša mu chýbajú niektoré kľúčové živiny, ktoré telo minulo počas náročného zimného obdobia. Výbornou zeleninou, ktorá zároveň vyniká výnimočnou a sladkou chuťou, sú aj bataty. Spájajú v sebe komplexné sacharidy, antioxidanty, mikroživiny a vlákninu. Sladký zemiak má zvnútra výrazne oranžovú farbu. Od svojich klasických „súrodencov“ sa líši obsahom výživných látok. Bataty sa pripravujú na množstvo spôsobov. Varia sa, grilujú alebo pečú.

bolesť kĺbov šliach, zdravotné komplikácie, zranenie Čítajte aj Trápi vás chronická bolesť? Ako s ňou "vybabrať" bez liekov?

Chutná potravina má zaujímavý výživový profil

Na zasýtenie jedného človeka vskutku stačí jeden veľký kus tejto potraviny, ktorý váži približne 150 gramov. Batat s touto hmotnosťou má v sebe asi 140 kilokalórií. Zdroj energie pramení najmä zo sacharidov, pričom v spomínanom sladkom zemiaku je asi 33 g komplexných cukrov, viac ako 3 g bielkovín a minimum tuku. Pečený batat je zdrojom vitamínov A , C a B6. Z minerálnych látok v ňom dominuje najmä draslík. Vláknina síce nemá energetickú hodnotu, telu však pomáha so zažívaním, čistením čriev, nadobúdaním pocitu zasýtenia a v neposlednom rade aj s reguláciou hmotnosti.

Pozrime sa živinám na zúbky

Niet pochýb o tom, že bataty sú zdrojom energie a živín pre unavené telo. Ponúkajú reštart aj vďaka vitamínom. Kľúčovou látkou, ktorá je potrebná na potlačenie únavy je vitamín B6. Označuje sa tiež odborným názvom pyridoxín a podieľa sa na látkovej premene tukov, cukrov a bielkovín, čo je veľmi dôležité pre správne fungovanie a kondíciu tela. Vitamín B6 osviežuje tiež nervovú sústavu a medzi jeho zaujímavé vlastnosti patrí aj to, že umožňuje rýchlejšie vstrebávanie minerálu horčíka do tela. Vitamín C nezaostáva za pyridoxínom. Ide o látku, ktorú si ľudské telo nevie vytvoriť za žiadnych okolností. Nepomôže slnko ani štiepenie iných živín v organizme. Pečené zemiaky ho majú neúrekom a počas náročných jarných dní dodávajú telu potrebnú výzbroj do boja proti infekciám.

vitamín B12, mäso, ryby, vajcia. Čítajte aj Nie ste fanúšikom mäsa? Na čo by ste pri jeho vylúčení z jedálnička nemali zabúdať...

Nezabúdajme ani na vitamín A

V batatoch má trochu inú formu. Sladkým zemiakom dodáva oranžovú farbu beta-karotén, rastlinné farbivo, ktoré nájdeme aj v mrkve. V tele sa spomínaná látka mení na vitamín A. Pomáha pri ochrane zraku, kože, chudnutí a je dôležitý aj na podporu imunity. Zabojovať proti únave vie nielen vitamín A. Minerál draslík posilňuje srdcový sval, čo je dôležité najmä u ľudí s nedostatkom energie, slabším srdcom a kardiovaskulárnymi ťažkosťami. Draslík sa považuje tiež za kľúčový minerál, ktorý zabezpečuje hydratovanie buniek. V praxi to znamená, že aj vďaka spolupráci s inými minerálnymi látkami privádza tekutiny do buniek a rovnako zabezpečí aj ich vyplavenie z najmenších častí tkanív.

Lepšie trávenie, viac energie

Keďže sladké zemiaky majú vysoký obsah vlákniny, patria na prvé miesto zoznamu kvalitných a výživných potravín. Vláknina má rozpustnú a nerozpustnú formu. Prvý druh viaže na seba v tele vodu, mení sa na gél a ponúka tak úľavu tráveniu, zápche i hnačke. Šupka batatov nemá síce tak výraznú a zaujímavú chuť ako ich dužina, ale chváli sa obsahom nerozpustnej vlákniny, ktorá prechádza zažívaním a urýchľuje trávenie. Dobré trávenie je predpokladom správneho fungovania tela a dostatočného množstva energie počas celého dňa.

citrusy, magazín varecha, Čítajte aj Máte neustále studené nohy? Ako proti tomu zabojovať? Tieto potraviny vám zlepšia krvný obeh

Bataty majú v obľube i srdciari

Ľudia s kardiovasku­lárnymi ochoreniami oceňujú najmä vysoký obsah draslíka v sladkých zemiakoch. Strava, ktorá je bohatá na draslík pomáha regulovať hladinu krvného tlaku a netreba dlho hádať, vskutku efektívne znižuje vysoký krvný tlak. Pochváliť treba aj úlohu beta-karoténu. Hoci sa v tele mení na vitamín A, patrí aj do skupiny antioxidantov. Už názov týchto živín prezrádza, že ide o látky, ktoré si poradia s oxidačným stresom, zápalmi a zažiaria aj v rámci prevencie rakoviny.

debata chyba
Viac na túto tému: #senior #jarná únava #zemiak #sladký zemiak #batat