Minimálny dôchodok? Nedostane ho každý, od júla ale jeho sumy porastú o desiatky eur

Radosť z odchodu do penzie môže znepríjemniť skutočnosť, že budúci penzista zistí, že jeho príjem bude nižší minimálne o polovicu. A ak navyše zarábal málo, napriek mnohým odpracovaným rokom môže byť jeho situácia ešte horšia. Je tu ale jedno pozitívum v podobe minimálnej penzie. Ak však penzista splní podmienky na jeho priznanie.

29.03.2023 20:12
Senior s otáznikom Foto:
Ilustračná foto.
debata (11)

Do minimálneho dôchodku sa totiž nepočítajú odpracované, ale takzvané kvalifikované roky. A to minimálne do júla tohto roka.

Na sumu penzijného minima sa pritom zvyšujú starobné, predčasné aj invalidné penzie vypočítané v nižších sumách.

Podľa Zuzany Dvorákovej zo Sociálnej poisťovne podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia a suma jeho dôchodku alebo úhrnu penzií bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku.

žena, seniorka, dôchodkyňa Čítajte aj Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodky pred sviatkami inak

„Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, dôchodky zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II.¤piliera,“ konštatovala.

Kvalifikovaným obdobím je pritom celé obdobie dôchodkového poistenia, ktoré poistenec získal pred 1.januárom 1993 a od 1. januára 1993 sa započítajú iba tie roky, v ktorých dosiahol osobný mzdový bod najmenej v hodnote 0,241.

dôchodcovia na túre, turistika, penzisti, prechádzka Čítajte viac Ste pracujúcim penzistom? Máte nárok na príspevok na rekreáciu. V akej sume?

Táto hodnota znamená, že mal v danom roku príjem minimálne na úrovni 24,1 % z priemernej mzdy platnej v tom roku, teda približne na úrovni životného minima.

O tento druh penzie senior nemusí žiadať, Sociálna poisťovňa mu ho prizná automaticky. Ak napríklad do penzie odchádza človek, ktorý odpracoval 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia a jeho budúca penzia by mala byť napríklad v sume 245 eur, Sociálna poisťovňa prehodnotí jeho nárok na minimálny dôchodok.

Ak spĺňa všetky podmienky, automaticky zvýši jeho starobný dôchodok na sumu minimálneho. Ten je za 30 rokov v sume 334,30 eura mesačne.

Sumy minimálnej penzie sa zvyšovali vždy v januári, aj keď inak ako ostatné dôchodky. Jej sumy sú však nateraz zmrazené.

Ale len do júla, kedy príde k ich rozmrazeniu. Minimálny dôchodok porastie o 15 až 30 eur mesačne, a to v závislosti od počtu odpracovaných rokov a opäť bude dosahovať 136 % zo sumy životného minima.

bolesť kĺbov šliach, zdravotné komplikácie, zranenie Čítajte viac Trápi vás chronická bolesť? Ako s ňou "vybabrať" bez liekov?

A keďže to by malo od júla vzrásť na 264,20 eura, suma minimálnej penzie za 30 kvalifikovaných rokov by mala byť 359,30 eura, čo je nárast o viac ako 25 eur.

Dnes je penzijné minimum za 30 rokov 334,30 eura. Suma minimálnej penzie sa bude zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body, od 40 rokov o 3 percentuálne body a od 50 rokov o 5 percentuál­nych bodov.

Tí penzisti, ktorí nesplnia podmienky penzijného minima, majú možnosť žiadať o dávky v núdzi, ktorých sumy vzrástli od januára tohto roka.

Dávka v hmotnej núdzi je pre jednotlivca 74 eur, ochranný príspevok 75,70 eura a príspevok na bývanie necelých 64 eur. Žiadať o dávky treba na úrade práce.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálny dôchodok