Životné minimum bude vyššie. Ľudia odkázaní na pomoc štátu tak dostanú viac peňazí

Valorizácia životného minima sa premietne do vyšších dávok a príspevkov. Národná rada schválila novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi. O koľko a komu sa preto zvýšia dávky a príspevky?

08.04.2023 06:00
penzisti, dôchodcovia, seniori, manželský pár Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Zároveň má motivovať jej príjemcov, aby sa dokázali vymaniť z jej poskytovania. Súčasťou novely je aj úprava valorizačného mechanizmu životného minima, čo sa premietne vo výške viacerých naň naviazaných dávok a príspevkov.

Novela zákona upravuje valorizačný mechanizmus, ktorým sa menia sumy životného minima. Po novom tak sumy životného minima budú odzrkadľovať reálnu hodnotu toho, o koľko sa zvýšia životné náklady nízkopríjmovej domácnosti, ktoré potrebujú vynaložiť na zabezpečenie základných životných podmienok.

penzia, dôchodok, seniorka na notebooku, Čítajte aj Nechcete prísť o dôchodok? Nezabudnite do 15. apríla poslať doklad o žití

Úpravou valorizačného mechanizmu podľa najnovšej prognózy ministerstva financií – Inštitútu finančnej politiky (IFP) k makroekonomickej situácii na Slovensku (z februára 2023) sa sumy životného minima upravia na základe rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností s predpokladanou úrovňou 12,7 %.

V prípade životného minima u prvej plnoletej fyzickej osoby predstavuje zvýšenie od júla 2023 o takmer 30 eur, zo súčasných cca 234 eur na sumu 264,20 eura.

Od životného minima sa odvíjajú napríklad dávky v hmotnej núdzi, rodičovský príspevok sa oproti roku 2023, keď jeho výška predstavuje 412,60 eura, zvýši o 52,40 eura, čo predstavuje sumu celkom 465 eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia životného minima