Poznáte cestu k životu bez bolestí chrbta a kĺbov? Tabletky na bolesť to nie sú

Prvou pomocou pri bolestiach pohybového aparátu nie je len užívanie liekov. Mnohým problémom sa môžete vyhnúť vďaka cvičeniu, hovorí lektorka a trénerka Helena Petrášová zo športovo-rehabilitačného centra V-FIT.

02.04.2023 07:00
seniori, cvičenie, posilovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prečo je cvičenie však dôležité aj vo vyššom veku ?

Cvičenie má blahodarný vplyv na celkový stav človeka, nech je mladý či starší. Rovnako na jeho fyzickú zdatnosť, na mozog a pamäť a na psychický stav.

Čo sa deje v prípadoch, keď seniori prestávajú byť aktívni, aké zdravotné ťažkosti z toho pre nich plynú?

Prestali si vážiť svoje zdravie a rýchlo starnú. Ich telesná stránka rýchlo chátra a prídu (ak už nemajú) všelijaké zdravotné problémy, napr. bolesti chrbta a kĺbov. Vtedy začnú chodiť po lekároch, kde im dajú lieky a zdravotné pomôcky. Dobrý lekár im odporučí cvičenie, ale väčšinou im lekár povie, že ich zdravotný stav je primeraný ich veku. Až bude neskoro a seniori uvidia, že stav sa nelepší, a že z liekov si poškodzujú aj vnútorné orgány, tak niektorí z nich vyhľadajú zdravotné cvičenie a zdravotné masáže.

Je aktívny životný štýl u seniorov správnou cestou k predlžovaniu života?

To je predsa úplne samozrejmé. To je zmysel mojej práce, byť čo najdlhšie aktívny. Dnes už vek 65 rokov nie je staroba, ako to bolo kedysi. Dnes sú 65-ročné ženy aktívnejšie a zdatnejšie ako mladšie ročníky. U mužov je to trochu horšie.

Aké benefity plynú starším ľuďom z pohybu a ktoré cvičenia sú pre nich ideálne?

Najväčším benefitom je zlepšenie zdravia, predlženie života bez bolesti a dokázať sa čo najdlhšie o seba postarať, a to bez pomoci druhých. Čo najdlhšie stáť na svojich nohách, bez pridružených palíc a pomôcok a najmä bez závislosti na liekoch.

Seniori za vami však prichádzajú najmä s problémami, ktoré sa snažíte riešiť rehabilitačnými cvičeniami. Aký je rozdiel medzi bežným a rehabilitačným cvičením?

Hlavný rozdiel je asi zamerať sa na prácu s dychom a na to, aby si seniori uvedomovali, čo pri cvičení cítia. Necvičiť bezmyšlienkovite a len počúvať príkazy lektora, ale aby vnímali čo robí pohyb s ich telom, a aby aj doma boli schopní cvik zopakovať, ktorý je pre nich najlepší a ktorý im robí dobre.

Aké najčastejšie problémy majú seniori, ktorým pomáhate?

Problémy s bolesťou chrbta, s platničkami, bolesť kĺbov, bolesti po rôznych zlomeninách. Aké najčastejšie druhy rehabilitačných cvičení robíte so staršími ľuďmi? Ide o cvičenia zamerané na vitalitu seniorov, zdravý chrbát, pilates či jogu. Dôležité je aj u niektorých seniorov spojiť cvičenie s cielenými zdravotnými masážami.

Potrebujú seniori viacej času na rekonvalescenciu a čo všetko sa dá docieliť rehabilitačnými cvičeniami?

Starší organizmus potrebuje viacej času na rekonvalescenciu. Rehabilitačnými cvičeniami pomôžete nielen po telesnej stránke, ale aj po psychickej stránke, vplyv je aj na mozog a pamäť. Cvičenie spomaľuje proces starnutia organizmu, predlžuje život, a pomáha, aby človek bol čo najdlhšie bez bolesti. Ale so správnym pohybom a správnym dýchaním je potrebné myslieť aj na vyváženú stravu.

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #bolesť #lieky #bolesť chrbta