Koľko denne vypijete tvrdého alkoholu, piva či vína? Prečo sú dva poháre nebezpečné a ľudia končia s poškodeným mozgom?

V súčasnosti sa odborníci nezhodujú v názoroch na to, aké množstvo alkoholu je pre telo bezpečné. Niektoré výskumy tvrdia, že je to jeden pohárik „tvrdého“, iné zase, že sú to dva poháre vína či piva denne. Ďalší odborníci však tieto názory ostro kritizujú a ľudí presviedčajú, že žiadne množstvo nie je bezpečné.

07.04.2023 06:00
Senior, alkohol, víno Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Aj do druhej nohy, na červené krvinky či na zdravie. Aj tieto heslá sa spájajú s pitímm opojných nápojov. Hoci sa domnievate, že alkohol v malom množstve pomáha ľudskému telu, výskumy hovoria čosi iné. Mýlia sa alebo ukazujú iba tvrdú realitu?

Alkohol, tabak či káva

Počas desiatok rokov si vyslúžili titul legálne drogy, pretože si ich môžete prakticky kúpiť bez toho, aby vám hrozil trest. Problém však nastáva pri dôsledkoch, ktoré zanechávajú na ľudskom tele. Podpisujú sa aj negatívne pod duševné zdravie. Ľudia sa však k omamným látkam, a alkohol nie je výnimkou, prikláňajú najmä z dôvodu nadobudnutia väčšieho sebavedomia, uvoľnenia či pohody. Alkohol totiž v malom množstve zmierňuje sociálnu úzkosť a pomáha nadväzovať spontánne krátkodobé vzťahy s inými ľuďmi.

Je to drina, aj pre pečeň

Telo dostáva pri spracovávaní alkoholu zabrať. Na jeho metabolizovanie sú potrebné viaceré enzýmy, ktoré nasmerujú jeho základnú zložku známu pod názvom etanol na púť do celého organizmu. „Vo chvíli, keď sa napijeme alkoholu, absorbuje sa do krvného obehu, najmä z tenkého čreva,“ vysvetľuje psychiatrička Rachel Rohaidyová z Miami Neuroscience Institute pre portál eatingwell.com. Ďalšou zastávkou tejto látky je pečeň, v ktorej sa rozkladá na vedľajšie produkty.

Jedlo ho spomalí, na okamih

Vo chvíli, keď sa etanol dostáva do krvi, rozptýli sa do všetkých telesných orgánov, najmä mozgu, obličiek a dokonca i pľúc. Podľa dietologičky Sarah Schlisterovej ovplyvňuje najskôr mozog. „Alkohol sa dostáva do krvi počas deväťdesiatich sekúnd, čím ovplyvňuje mozog a všetky orgány vo veľmi krátkom čase.“ Vstrebávanie alkoholu na chvíľu spomalí skonzumované jedlo, najviac tučné, mastné potraviny. Pečeň sa trápi s jedným dcl vína takmer hodinu.

Mení správanie

V súčasnosti neexistujú jednotné názory na to, aké množstvo alkoholu je pre telo bezpečné. Niektoré výskumy fandia jednému poháriku „tvrdého“, iné zase napríklad dvom pohárom vína či pivu denne. Ďalší odborníci však tieto názory ostro kritizujú a ľudí presviedčajú, že žiadne množstvo nie je bezpečné. Štúdia, ktorú nedávno zverejnil portál Nutrients zistila, že pravidelné pitie alkoholu môže meniť dokonca štruktúru mozgu a prispieva tak k narúšaniu jeho kľúčových funkcií. Etanol negatívne ovplyvňuje správanie, impulzívnosť človeka a jeho emočný stav. "Alkohol je toxický pre každú bunku tela. Do úvahy treba zobrať aj jeho množstvo, frekvenciu pitia a to či máte zdravotné problémy,“ hovorí o účinkoch opojných nápojov odborníčka Rohaidyová.

Je to ešte v poriadku?

Podľa takzvaných Diétnych odporúčaní pre Američanov na roky 2020 – 2025 je „bezpečný“ príjem alkoholu na úrovni jedného pohára pre ženy denne a maximálne dvoch pohárov pre mužov počas dvadsiatich štyroch hodín. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb obsahuje necelý polliter piva 5 % etanolu, 1,5 dcl vína asi 12 % alkoholu a tvrdý alkohol nad 40 % etanolu.

Riziko pre starších ľudí

Niet pochýb o tom, že alkohol atakuje najmä centrálnu nervovú sústavu. Podľa výskumu centra Drug and Alcohol Dependence občasné pitie sa spája so znížením negatívnych pocitov a dobrou náladou. Alkohol môže tiež zlepšiť náladu a hladinu serotonínu, chemickej látky, ktorú produkuje mozog o mení pocity, väčšinou však na krátky čas. Problém nastáva najmä pri jeho pravidelnom požívaní a u starších ľudí, ktorých ohrozujú rôzne neurodegeneratívne ochorenia.

Ako súvisí alkohol s chorobami

Podľa vlaňajšieho výskumu, ktorý publikoval PLOS One sa výskyt Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby spája s vyššími hladinami minerálu železa v mozgu. Problém je v tom, že konzumácia asi štyroch alkoholických nápojov týždenne môže zmeniť výskyt železa v mozgu, čo sa automaticky podpisuje pod rozvoj spomínaných chorôb. Postupne sa začnú objavovať príznaky straty pamäti, spomaleného myslenia a sústredenia. Nehovoriac o tom, že etanol prispieva aj k zníženiu objemu mozgu.

Alkohol napáda mozog viacerými spôsobmi

Najprv zaútočí na čelnú časť, ktorá zodpovedá za naše racionálne uvažovanie, úsudok a kontrolu správania. Keďže sa etanol považuje za neurotoxín, môže vo väčšom množstve zabíjať nervové bunky. „Zatiaľ čo niektoré mozgové bunky sa môžu časom regenerovať, poškodenie môže byť trvalé, keďže alkohol má dlhotrvajúce účinky na hormóny, ktoré produkuje mozog,“ vysvetľuje Schlichterová. Okrem toho sa vyššia konzumácia alkoholu spája so zvýšeným rizikom demencie. V tomto prípade zarytí milovníci alkoholu majú šancu na úspech. Niektoré výskumy totiž naznačujú, že zmenšovanie mozgu môže zvrátiť napríklad úplná abstinencia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #pivo #alkohol