Čím si zlepšíte kondíciu, navodíte pocity šťastia a nie je to šport? Uhádnete to ľahko, tento druh pohybu má každý rád

Smiem prosiť? Pre tých, ktorým vo vyššom veku nevonia cvičenie totiž odborníci ponúkajú jeho plnohodnotnú náhradu. Svorne tvrdia, že skvelou možnosťou pohybu v seniorskom veku je aj tanec. Ako pomáha zdraviu?

08.04.2023 07:00
staroba, starci, dôchodca, starý, tanec, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cvičenie optimalizuje duševné a fyzické zdravie. Zvlášť to platí u starších ľudí, pre ktorých je doslova životne dôležité. Pravidelný pohyb totiž prispieva k posilneniu svalov, telesnej stabilite, čím sa v konečnom dôsledku vyhnete škaredým pádom. Nájsť si správnu formu aktivity nie je až také ťažké. Dôvodom váhania starších ľudí nemusí byť druh cvičenia, ale skôr to, či im prináša aj dostatok radosti a energie. Seniori sa totiž často stretávajú s tým, že sa im vzhľadom na ich vek ponúka len zopár aktivít, a to napríklad chôdza či Nordic walking. Skvelou možnosťou ako telo zásobiť množstvom životodarného kyslíka a zároveň príjemne rozbúchať srdce je tanec. Seniorom poskytuje viacero zdravotných výhod, vrátane lepšiej kondície srdca, rovnováhy, ale i nálady.

Neuzatvárajte sa do seba

Podľa výskumu, ktorý publikoval portál ScienceDaily a ktorý sa zameral na starších študentov v tanečných školách pre seniorov, tanec prináša ľuďom vo vyššom veku viac energie, väčšiu flexibilitu, výborné držanie tela, motiváciu a pocit užitočnosti i úspechu. Seniori sa podľa výskumu cítili viac šťastní. Pomohol im k tomu nielen pohyb, ale aj to, že sa stali súčasťou úzkeho spoločenstva, komunity.

Ako rýchlo má biť srdce?

Vedecké výskumy tvrdia, že akákoľvek forma tanca zvýši srdcovú frekvenciu a dostane kyslík rýchlejšie do jednotlivých buniek tela. Podľa spoločnosti American Heart Association majú mať ľudia vo veku nad 70 rokov pri tanci srdcovú frekvenciu 75 až 128 úderov za minútu. Každému vyhovuje iné tempo a to, ktoré je šité práve vám si určíte jednoducho. Záťaž srdca pri tanci má byť taká, že sa viete s tanečným partnerom popri pohybe porozprávať bez lapania po dychu.

Ako si udržať balans

Seniori sa často stávajú invalidní nie z dôvodu choroby, ale nešťastnej náhody. K úrazom dochádza najmä v prípadoch, kedy sa zhoršuje u starších ľudí rovnováha a pohyblivosť. Výsledkom sú pády a úrazy. Tanec sa špeciálne zameriava na prenášanie váhy z jednej nohy na druhú, niektoré pohyby smerujú viac k špičke, iné k päte. Predvídateľnosť pohybu pri tanci spočíva v správnej technike. Výsledkom takéhoto trénovania je nadobudnutie istoty v pohybe, a to nielen pri tomto druhu zábavy, ale aj v bežnom živote. Zabúdať však netreba ani na flexibilitu, ohybnosť tela. Opakom sú stuhnuté, nepohyblivé svaly a problémy s chôdzou. Tanec rozprúdi krv, rozcvičí svalové partie a rozhýbe unavené telo. Pravidelné cvičenie vedie k pružnejším svalom a kĺbom.

Tanec sa podpisuje aj pod bystrejšiu myseľ

Zapamätať si niektoré zložité kroky či zostavy je skvelým cvičením aj pre pamäť. Štúdia, ktorú uverejnil magazín New England Journal of Medicine zistila, že tanec môže spomaliť nástup demencie. Aj vďaka tomu je vhodnou aktivitou pre starších ľudí s problémami s pamäťou či sústredením. V tomto prípade sa hovorí aj o pojme „svalová pamäť“. Nemá síce veľa spoločného s mozgom, ale je veľmi užitočná. Podľa nej si totiž naše telo zapamätá pohyby, ktoré sme sa naučili pri tanci, dokonca aj pred rokmi. Stačí si ich pripomenúť.

Nemusíte hľadať kultúrne domy

Väčšina tancov nie je náročná na priestor. Tešiť z pohybu sa tak môžete pri valčíku na niekoľkých metroch štvorcových, či poskakovať v rytme latinsko-amerických tancov v obývačke. Pre seniorov je však dôležité, aby dostatočne dobre poznali priestor, v ktorom sa chcú venovať tancu, napríklad pri hudbe z rádia či televízie. „Tanečný parket“ si otestujte tak, že rozprestriete naširoko ruky a otočíte sa o tristošesťdesiat stupňov tak, aby ste sa uistili, že do ničoho nenarazíte. Spod nôh treba odstrániť klzké koberčeky, rohožky, stolíky či topánky. Inšpiráciu môžete hľadať u rovesníkov, ktorí napríklad ukazujú svoje amatérske či profesionálne úspechy na sociálnych sieťach či youtube.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #pohyb #tanec